Richard Dawkins - Cennetten Akan Irmak - Yaşama Darwinci Bir Bakış Varlık/Bilim

Doktor Kim

Aktif Üye
17 Mar 2011
325
14,124
RICHARD DAWKINS _ CENNETTEN AKAN IRMAK _ Yaşama Darwin'ci Bir Bakış _ VARLIK/BİLİM​

Bu önemli kitabı düzenleyip yerimi işaretlemesi yaptım. Keyifli okumalar dilerim.

"Bir teori bilimsel yollarla oluşturulur ve yalnızca bilimsel yollar ve çalışmalarla yanlışlanabilir." Zamangezgini.


360.jpg

Sonsuza dek süren
Bilardo ve bilardo ve bilardolarını oynayan
Milyarlarca ve milyarlarca ve milyarlarca
Parçacığın popüler adı olmalı, Doğa.
-Piet Hein

Piet Hein fiziğin klasik, saf dünyasını bu sözlerle yakalamış.
Ama atomik bilardo oyununda topların sekişi rastlantı sonucu, görünüşte masum, belirli bir özelliğe sahip bir nesne oluşturduğunda, evrende çok önemli bir şey gerçekleşiyor. Bu özellik, kendini kopyalama yeteneğidir; yani nesne, etrafındaki malzemeleri kullanarak, kopyalamada zaman zaman olabilen küçük hataların aynen tekrarı da dâhil olmak üzere, kendisinin tıpatıp kopyalarını yapabilmektedir. Evrenin herhangi bir yerinde, bu benzersiz olayın neticesinde olacak şey, Darwinci seçim ve bu gezegende yaşam adını
verdiğimiz barok fantezidir. Asla bu kadar çok gerçek, bu kadar az varsayımla açıklanmamıştı. Darwinci kuram yalnızca üstün bir açıklama gücüne sahip değildir; açıklamasındaki ekonomikliğin güç dolu bir zarafeti, dünyanın en unutulmaz başlangıç mitlerine bile üstün
gelecek şiirsel bir güzelliği vardır. Bu kitabı yazmaktaki amaçlarımdan biri, Darwinci yaşama dair modern anlayışımızın esinlendirici niteliğini sergilemekti. Mitokondriyal Havva, mitolojik adaşından çok daha şiirseldir.
Yaşamın, David Hume'un sözleriyle, "bunun üzerinde düşünmüş tüm insanları en fazla hayran bırakan" özelliği —Charles Darwin'in "aşırı mükemmel ve karmaşık organlar" adını verdiği—
mekanizmalarının görünürdeki bir amacı karmaşık ayrıntılarla gerçekleştirmeleridir. Yeryüzündeki yaşamın bizi etkileyen diğer özelliği, bereketli çeşitliliğidir: Tür sayısına dair tahminlerle ölçersek, hayatını sürdürmenin on milyonlarca farklı yolu vardır.
Amaçlarımdan bir diğeri de, "hayatını sürdürme yollan"nın, "DNA şifreli metinleri geleceğe geçirme yolları"yla eşanlamlı olduğuna okurlarımı ikna etmektir. Benim "ırmağım" jeolojik zaman boyunca akıp kollara ayrılan bir DNA ırmağıdır; ırmağın iki yakasında, tüm türlerin genetik oyunlarını sınırlayan sarp yamaçlar eğretilemesi ise şaşırtıcı derecede güçlü ve yararlı bir açıklama aracı oluyor.
Şu ya da bu şekilde, tüm kitaplarım Darwinci ilkenin neredeyse sınırsız gücünü açıklamaya ve keşfetmeye adanmıştır; ilk kendini kopyalamanın sonuçlarının ortaya çıkması için yeterli zamanın olduğu her yerde ve zamanda beliren bir güçtür bu.
Cennetten Akan Irmak bu misyonu sürdürüyor ve şimdiye kadar alçakgönüllü kalan atomik bilardo oyununa kopyalayıcılar olgusu dâhil edildiğinde meydana gelebilen tepkilerin öyküsünü dünya dışı bir doruğa ulaştırıyor.
Bu kitabı yazarken Michael Birkett, John Brockman, Steve Davies, Daniel Dennett, John Krebs, Sara Lippincott, Jerry Lyons ve özellikle, çizimleri de yapan eşim Lalla Ward'ın desteklerinden, teşviklerinden, önerilerinden ve yapıcı eleştirilerinden yararlandım. Kimi paragraflar daha önce başka yerlerde yayınlanan
makalelerden yararlanılarak yazılmıştır. 1. Bölüm'deki, sayısal (dijital) ve örneksel (analog) şifreler hakkındaki bölümler, 11 Haziran 1994 tarihinde The Spectator'da yayınlanan makaleme
dayanmaktadır. 3. Bölüm'deki, Dan Nilsson ve Susanne Pelger'ın gözün evrimi konusundaki çalışmalarıyla ilgili anlatım ise kısmen, 21 Nisan 1994'te Nature'da yayınlanan "News and Views" (Haberler ve Görüşler) makalemden alındı. Söz konusu makaleleri sipariş eden bu dergilerin editörlerine teşekkür ederim. Son olarak, beni Bilimin Ustaları dizisine katılmaya davet eden John Brockman ve Anthony Cheetham'a teşekkür ederim. Oxford, 1994



RICHARD DAWKINS _ CENNETTEN AKAN IRMAK - 4Mb Kitap gibi PDF:

Epub:


361.jpg

İÇİNDEKİLER:

Önsöz.......................................... 9
1 Sayısal Irmak................................ 13
2 Tüm Afrika ve Torunları ................ 39
3 Saman Altından Su Yürütmek.......... 65
4 Tanrı'nın Yararlılık İşlevi................. 97
5 Kopyalanma Bombası.................... 133
Bibliyografya.................................. 157


362.jpg


363.jpg


359.jpg

ZAMANGEZGİNİ
BAYHUN ÖNTÜRK
 
Son düzenleme:

Tarantula

Onursal Üye
9 Ağu 2010
662
2,961
Teşekkürler Sevgili Zamangezgini. Richard Dawkins günümüzde bilimdeki son gelişmeleri (Evrim Teorisi ağırlıklı tabi) kitlelere ulaştırmada önemli rol oynayan bir kaç bilim adamından biri. Artık böyle popüler bilim adamları bulmak zorlaşıyor. Geçmişte de Carl Sagan'ın çok büyük (Uzay ve astrobiyoloji ağırlıklı) çabaları olmuştu. Sanırım bu kitap ilk kitaplarından biri Richard Dawkins'in. Ama katkıda bulunanlar arasında öyle bir isim var ki, Richard Dawkins'i hiç tanımayan biri bile Daniel Dennett hatırına bu kitabı okumalı :)

Tekrar teşekkürler...
 

KARAOĞLAN

Onursal Üye
2 Şub 2010
3,004
20,648
Gaziantep
Ellerine sağlık Sevgili "zamangezgini" Evrimci biyolog Richard Dawkins'in TÜBİTAK'ın TÜBİTAK olduğu dönemlerde çıkardığı Gen Bencildir adlı bilimsel çalışmasını 1995 yılında alıp okumuştum. Daha sonra da Tanrı Yanılgısı'nı okumuştum. Uzun zamandır R.Dawkins aklımdan çıkmıştı. Hatırlattığın iyi oldu.Teşekkürler.
 

denizkara

Yeni Üye
28 Mar 2010
98
165
denizci
Eline sağlık dostum, birinici sayfanın 2. paragrafının sonunu okumam şart oldu, Darwin'i bilirim, ama bu eser sahibini okumadım, artık okumam şart oldu, ilk sayfada yazdığının sonunu ben şöyle tahmin edeyim; ne büyük rastlantılar zinciri, işte bu zincir dünyadaki yaşamı oluşturdu diyecek sanırım, mutlaka okuyacağım (Tıpkı Mr. No'nun bir türlü ölmemesi gibi, ben buna "Mister No Zinciri" diyorum).


Teşekkürler Sevgili Zamangezgini. Richard Dawkins günümüzde bilimdeki son gelişmeleri (Evrim Teorisi ağırlıklı tabi) kitlelere ulaştırmada önemli rol oynayan bir kaç bilim adamından biri. Artık böyle popüler bilim adamları bulmak zorlaşıyor. Geçmişte de Carl Sagan'ın çok büyük (Uzay ve astrobiyoloji ağırlıklı) çabaları olmuştu. Sanırım bu kitap ilk kitaplarından biri Richard Dawkins'in. Ama katkıda bulunanlar arasında öyle bir isim var ki, Richard Dawkins'i hiç tanımayan biri bile Daniel Dennett hatırına bu kitabı okumalı :)

Tekrar teşekkürler...


"... kitlelere ulaştırmada önemli rol oynayan bir kaç bilim adamından biri. Artık böyle popüler bilim adamları bulmak zorlaşıyor."


Doğru dostum; artık böyle bilim adamları bulmak zorlaşıyor, çok çok doğru hem de, çünkü öldürüyoruz.

Her öldürülen bilim adamımızın dosyasını rafa kaldırırız biz, kaldırmakla biz de; bir defa daha öldürürüz onları, bir de biz; vururuz bilim adamlarına ve bilimlerine.
 

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,869
5,100
"Bir teori bilimsel yollarla oluşturulur ve yalnızca bilimsel yollar ve çalışmalarla yanlışlanabilir." Zamangezgini.
Bütün mesele bu işte. Safsata ile bilimsel düşünce arasındaki fark budur. Yanlış ile doğru arasındaki fark budur. Gerçek ile yalan arasındaki fark budur. Demogoji ile doğru düşünce arasındaki fark budur. Din ile bilim arasındaki fark budur ( işte bu nedenle din ile bilimi barıştırmak mümkün değildir. ).
Tüm kitaplarını okuduğum Richard Dawkins değerli popüler bilim yazarıdır. Tıpkı Carl Sagan , Isaac Asimov vb. gibi.
Şimdi sorarım TÜBİTAK artık bu yazarın eserlerini basabilir mi ? Neden ...?
Şimdilik bu kadarcık...
Sunumuna , emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim.
 

Doktor Kim

Aktif Üye
17 Mar 2011
325
14,124
Silinen resimleri yeniledim. Ayrıca sevgili arkadaşım Mandos'un hazırladığı epub dosyasını da ekledim.
 

kadirnip

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
21 Kas 2014
4,654
22,315
Adana
Teşekkürler sevgili Doktor Kim... Süper bir paylaşım... Zevkle okuyacağım...
 
Üst