Metin Atak - Gezegenler Savaşıyor

Doktor Kim

Aktif Üye
17 Mar 2011
325
14,124
Metin Atak _ Gezegenler Savaşıyor _ BK _ Tıpkıçekim

h1am.jpg

İkinci baskının kapağı. Taradığım ise ilk baskının kitabıdır.

Bu kitabı sevgili dostum ŞERİFENGİN için taradım. Kıymetli arkadaşım bu kitabı çok merak ettiğini biliyorum ve İkinci kitap "ARENA" da yakında geliyor.

Yazarı: Metin Atak
Yayınevi: Atak Yayınevi
Yayın Yeri: ANKARA
Yayın Yılı: 1-09-1971
208 Sayfa

BK 1970 yılından itibaren, yeniden parlamaya başlamıştır. Aralarında Ray BRADBURY'nin "Fahrenhait 451", ASIMOV'un "Çelik Mağaralar", Pierre BOULLE'un "Maymunlar Gezegeni" gibi iyi BK eserlerinin bulunduğu 76 kitaplık bir dizi Okat Yayınlarınca yayıma girmiştir. Çeviri dizi olarak başarısız olan eserler, sahibini de iflasa sürükleyerek 16.kitapta sonlanmıştır. Aynı acı son, bir Türk BK'su yaratmaya çalışan Metin ATAK'ın yayınevine de gelmiş, 3 kitaptan sonra ATAK, yayını kesmiştir.


Metin ATAK'ın birbirini izleyen 2 romanında, Çağlayan Dizisi'nin etkisi görülmektedir. Bu etkiyi, 3. yayınladığı "Merih'ten Saldıranlar" adlı Robert HEINLEIN'ın eserine yeni bir düzenleme getirerek "Merih'te Panik" adıyla yayınlamasında da görüyoruz. İlk iki eserde, kurulması düşünülen bir Türk BK ekolü görülmektedir.

Öncülüğünü Edmond Hamilton gibi BK yazarlarının yaptığı Uzay Operası Uzay korsanları, lazer tabancaları, ışın kılıçları, galaksiler arası yolculuklar, gezegenler arası savaşlar, ışınlanma makineleri, türlü türlü yaratıklar, sihri andıran güçler ve envai çeşit dünyayı kurtaran kahramanlar… Belirli bir mesajı olmayan eserlerdir, yine de hiçbir zaman bitmeyecek savaşlar, ileri ve canlılık dolu bir evren, geri kalmış olmasına rağmen zekâsıyla hepsini halleden bir insanlık gözler önüne serilmeye çalışılmıştır. “Space opera”, yani “uzay operası”, neredeyse yüz yıla varan yolculuğu zarfında epey evrilmiş ve hakaret niteliğindeki bir yaftadan, bilimkurgunun kabul gören, “prestijli” eserler çıkartabilen bir alt türüne dönüşmüş durumda.

Çağlayan Yayınevinin Yeni Dünyalarda Serisinin 2. kitabı olan Seyyareler Çarpışıyor "The King of the Stars" - Edmond Hamilton. Kitap "Beyond the Moon"adıyla da yayınlanmıştır. Con Gordon (çeviride böyle yazıyor yani John Gordon yazmıyor) isimli bir dünyalı uykuya dalma durumlarında beyninin içinde bir ses duymaktadır. Bu ses binlerce yıl sonrasından gelen, galaksi prensi Zart Arn´ın sesidir. Zart Arn, tarihi incelemeler için Con Gordon´la zihin değişimi yapar. Zart Arn´ın zihni Con Gordon´un bedenine ve geçmişe geçerken, Con Gordon´un zihni de Zart Arn´ın bedenine ve geleceğe geçer. Con Gordon´u herkes prens sanmaktadır. Gordon çeşitli siyasal karışıklıklar yaşar. Zart Arn adına aşık olur hatta evlenir. Bir Galaksi imparatorluğu ve ona isyan eden Bulut isimli nebulanın sakinleri savaşırlar. Kitabın baş konusu da uzayın kendisini yok eden "Disriptör" isimli esrarengiz silahtır.....

İşte bu kitap Metin Atak'ı çok etkilemiş ve böylece kahramanı Murat Atak olan iki kitap yazmıştır. Kendi soyadını kullandığı kahramanı Edmond Hamilton'un kahramanı Con (John) Gordon'u kitaplarına ekleyivermiştir.

İnternette de pek bilgi bulamadım Metin Atak hakkında. Ama Atak Yayınevi'ni kurup kendine ait iki kitabı yayımlamış; ve (kitaplarda belirtildiği üzere) Ankara'da bir de Science Fiction Fan Club kurmuş. Gezegenler Savaşıyor'u cumartesi, serinin ikinci kitabı olan Arena'yı ise bugün buldum; almadan edemedim. Daha ilginci ise, yine bugün aldığım Merih'te Panik kitabında şöyle bir not var:
"Canım Arkadaşım Cengiz Tan'a Sevgilerimle. Metin Atak (29.6.1976)"

Hevesi neden bu kadar çabuk söndü yoksa başına gelen bir olay mı iki kitaptan sonra sürdürmesini engelledi? Araştırmamı sürdürecek ve eğer bir şeyler öğrenebilirsem sizlerle paylaşacağım.


d3j8.jpg

Metin Atak _ Gezegenler Savaşıyor _ BK _ Tıpkıçekim PDF 13Mb:


5l28.jpg

Metin Atak _ Gezegenler Savaşıyor _ BK _ Beyazlatılmış Tıpkıçekim PDF 6Mb:




5lzc.jpg

Taradığım ilk baskının kapağı.


n2ja.jpg

ZAMANGEZGİNİ
BAYHUN ÖNTÜRK
 

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,871
5,108
Sayın zamangezgini ; Ben de "Bilimkurgu" - "Ütopik-toplum" roman konusuna ilgili biriyim. Kendimce roman taslağım bile var. Bu açıdan benden önce ne yapılmış ? Bu kaynak bana bu açıdan da yardımcı olacak. Herzamanki gibi mükemmel bir sunum-bilgilendirme ve alternatifli biçim içinde sunma adınızla özdeşleşmiş gibi. Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim.
 

denizkara

Yeni Üye
28 Mar 2010
98
165
denizci
Üstadım, kapaktaki uzay gemisinde teknik hata var, uzay gemisinin kanadı ve yön dümeni var ki hiçbir işe yaramazlar uzayda, çünkü hava yok, yani sürtünme sıfır, eline sağlık dostum :)
 

serifengin

Onursal Üye
23 Eki 2009
2,616
6,032
İstanbul-İzmir
Hay Allah!!!
Nasıl es geçtim bilemedim sevgili Zamangezgini :)
Lise son sınıfta okumuştum sanırım ve bir hayli ilgimi çekmişti.
Kurgusu hikayesi gelişimi ve sonucu bizden biride yapabiliyormuş meğerse dedirten güzel bir kitaptır.
Zevkle okuyup arşivimde olmasından ve sevgili dostumu her daim anacağımdan kuşkun olmasın :)
Teşekkürler...
 

zagor-t

Onursal Üye
17 Eki 2012
1,464
20,855
Üstadım, kapaktaki uzay gemisinde teknik hata var, uzay gemisinin kanadı ve yön dümeni var ki hiçbir işe yaramazlar uzayda, çünkü hava yok, yani sürtünme sıfır, eline sağlık dostum :)

Bilgiye bakar mısınız! Ancak, okul tatillerinde 'uzay gemisi' tamirhanesinde çalışan birinin yapabileceği bir tespi t:D
 
Üst