S. S. Van Dine - Ejder Cinayeti

Otacı

Süper Üye
5 Tem 2016
782
11,931
S. S. Van Dine - Ejder Cinayeti

S. S. Van Dine, Amerikalı sanat eleştirmeni Willard Huntington Wright'ın dedektif romanları yazarken kullandığı takma addır.
u8vb8.jpg

Van Dine’ ın yapıtları hiçbir psikolojik ve toplumsal etkene yer vermeyen geleneksel İngiliz okuluyla; bu öğeleri göz önüne alan Amerikan okulunun bir sentezidir; ancak S.S.Van Dine romanlarında ilginç husus insanüstü bir varlık olan detektifin nitelikleridir. S.S. Van Dine’ın kişisel kanımızca talihsizliği edebiyat eleştirmenliğindeki seçmeci yaklaşımından bir türlü kurtulamamasıdır; bunun sonucu polisiye romana yüksek kültür düzeyini yansıtmaya çalışır, işi dipnotlar koymaya kadar götürür; edebi örnekler ve Latince yazılmış vecizeler kullanır.

Erol Üyepazarcı

“Sonsuz ihtimallerle dolu bir yer. Unutulmuş gelenekler, eski kocakarı masalları, ölmüş ve çoktan gömülmüş bir dönemi anımsatan atmosferi, bu atmosferdeki cinnet havasının çağrıştırdıkları, tarihçesi, demonolojisiyle… Öyle tuhaf bir yer ki, oranın sıradan ziyaretçileri bile kendilerini bu atmosfere kolaylıkla kaptırabiliyorlar. Sen de şu son iki günde gördün ya, kiminle konuştuysak evin bu tuhaf havasından zehirlenmiş gibiydi.”

Klasik polisiye yazınının üstatlarından S.S.Van Dine, Erol Üyepazarcı’nın sunuş yazısı ve özenli çevirileriyle, özlemi duyulan “has” polisiye edebiyatı okuruyla buluşturuyor. “Zabıta Romanları”nın “Geceleri Okumayınız!” uyarılarına kulak tıkayarak; Geceleri de okuyunuz!

"Polisiye ve psikolojinin harmanlanmasını her zaman sevmişimdir bir de bunların içine doğaüstü olaylar eklendiğinde daha keyifli, sürükleyici ve heyecanlı bir hal almıştır. S. S. Van Dine romanlarındaki bu doğaüstü olan güzel kurguları beğenirim. Keyifle okuduğum güzel bir polisiye eser."


Yadi.sk
PdfCs 5Mb:


Mediafire
PdfCs 5Mb:


Yayınevi: Labirent
Sayfa Sayısı: 236
Baskı Yılı: 2012
Kitap Adı: Ejder Cinayeti
Yazar: S. S. Van Dine
Önsöz: Erol Üyepazarcı
Çevirmen: Özlem Güngör.
 
Üst