Varlam Şalamov - Kolıma Öyküleri (PDF & epub)

Otacı

Süper Üye
5 Tem 2016
782
11,933
Varlam Şalamov - Kolıma Öyküleri (PDF & epub)
kz3P6.jpg

20. yüzyıl Rus edebiyatının en güçlü yazarlarından Varlam Şalamov Kolıma Öyküleri’nde, kendi on yedi yıllık Gulag tecrübelerinden yola çıkar; fakat aktarımındaki nesnellik ve serinkanlı tavır sarsıcıdır. Açlığın, yokluğun, hastalıkların ve Sibirya’nın tüm yıkıcılığını, en ufak acındırmaya bile fırsat vermeksizin anlatır ve bu "soğukluğu" tüyler ürperticidir.

Şalamov sefalet, ölüm ve nihayetsiz azaplarla dolu bir dünyada, insanın her ne olursa olsun hayatta kalma mücadelesini, olabilecek en duru ve en çarpıcı biçimde anlatmaktan hiç taviz vermez. Anlatımındaki kararlılık ve özgünlük, insana dair her şeyle birlikte içinde hapsolduğu dondurucu kamp barakalarına ister istemez bir huzme gibi yayılır.
Varlam Şalamov ve başyapıtı Kolıma Öyküleri, Gamze Öksüz’ün Rusça aslından çevirisiyle ilk kez Türkçede…

Acı –hakiki acı– asla anlatılamaz. Hakiki bir öykü ile kendisi bir hakikat olan öykünün arasındaki mesafenin, böylesi can acıtıcı derinlikte bir uçurum yarattığı başka bir örnek yoktur. Şalamov'un eserini yücelten de işte budur. Şalamov’un acı veren sırrı, dikkatinin sadece sarsılmaz detayların buz tutmuş siperlerine çevrilmiş olmasında yatar. İnsan hakkında bildikleri ürkütücüdür. Tüm bunlar aktarılamaz olmasına rağmen yine de o bunları bize aktarabilmiştir.
—László Krasznahorkai

Bu kitap, her biri mücevher değerindeki öykülerle doludur ve bunlar, dünya edebiyatında eşi benzeri olmayan bir mozaik yapıyı oluşturur. Bellekle boğuşması Proust veya Beckett ile mukayese edilebilecek seviyede olan bu eser, bir yazarın olağandışı cesaretini ve tutkusunu sanatın en yüksek seviyesinden sunar.
—John Gray

“Varlam Şalamov, şöyle yazmış: ‘İnsanlığı hakiki şekilde yenilemek için verilen ve kaybedilen dev bir savaşın iştirakçısı oldum.’ Ben işte bu savaşın tarihini yeniden yazıyorum; zaferlerini, yenilgilerini yeniden yazıyorum… Nasıl yeryüzünde bir krallık kurmak istediklerini… Bir cennet! Bir Güneş Şehri! Sonu, milyonlarca insanın hayatından arta kalan bir kan gölü oldu.”

Bugün edebi türler arasındaki sınırlar iyiden iyiye belirsizleşti, o türe ait ya da bu türe ait diye peşini kovalamanın çok bir anlamı yok. Kaldı ki Şalamov söz konusu olduğunda onun yapıtlarının bütününü gözetmek önemli. Robert Chandler, her bir parçada anlatılanların gerçekmiş oldukları hissi yarattığını, ama biraz daha devam edip bu epik döngünün bütününü kavramaya kalkıştığımızda gerçeğin hiçbir zaman kavranamayacağını fark etmeye, sonunda da Kolıma gibi bir yerden sağ çıkabilmiş birinin dünyasının korkunç gerçekdışılığını kavramaya başlayacağımızı belirtiyor. Kimi parçanın kendi başına büyük kıymeti var kuşkusuz, ama parçalar gerçek anlamlarını yapıtların bütünü içerisinde buluyor. Bu anlam da neyin gerçekten yaşandığı ya da yaşanmayıp kurgulandığı sorusuna yanıt aramanın çok ötesinde başka soruları çağırıyor. “İnsanlığı hakiki şekilde yenilemek için verilen ve kaybedilen dev bir savaş”la ilgili sorular, ya da bir ütopyanın nasıl olup bir distopyaya dönüştüğüyle… Tabii ki insanlık fikrinin sağ kalıp kalmadığıyla ya da ölümcül darbeleri ne zaman aldığıyla…

Kitap Adı: Kolıma Öyküleri
Yazar: Varlam Şalamov
Çevirmen: Gamze Öksüz
Yayınevi: Jaguar Kitap
İlk Baskı Yılı: 2019
Baskı Sayısı: 1. Basım

PDF alıntıdır. Epub düzenlemesi Vivlio Filos sanal adlı arkadaşıma aittir. İyi okumalar dilerim.


Mediafire
PdfCs 2,5Mb:
PdfRcs 2,6Mb:
Epub:


Yandex
PdfCs 2,5Mb:
PdfRcs 2,6Mb:
Epub:

 
Üst