Bill Bryson - Hemen Her Şeyin Kısa Tarihi

Otacı

Süper Üye
5 Tem 2016
782
11,931
Bill Bryson - Hemen Her Şeyin Kısa Tarihi

SNAtEK.jpg


Pdf Renkli Sayfalı (Rcs):

Pdf Beyaz Sayfalı (Cs):


Kitabın türü:
Bilim-Teknoloji-Mühendislik, Tarih

Bill Bryson, tüm.dünyada uzun süredir çok satanlar listesinden inmeyen Hemen Her Şeyin Kısa Tarihi'nde, bilimin yanıtlamaya çalıştığı ilginç ve önemli soruların peşinde eşi görülmemiş bir yolculuğa çıkıyor. Öğrenmeye doymayan bu meraklı yazar, Büyük Patlama (Big Bang) anından uygarlığın doğuşuna kadar evrende meydana gelmiş olan her şeyi, yani hiç olduğumuz bir noktadan insan olduğumuz noktaya nasıl geldiğimizi ve o zamandan bu yana neler olup bittiğini ele aldığı kitabında son derece zorlu ve cesaret isteyen bir işe kalkışıyor.

Bu amaca ulaşmayı kafasına koyan Bill Bryson, kendini dünyanın yaşayan ve yaşamayan en değerli bilim adamlarının rehberliğine teslim ediyor. Jeoloji, kimya, paleontoloji, astronomi ve parçacık fiziği gibi konuları, öğrenciliğinde fen derslerinden fena halde sıkılan (ya da ödü patlayan), kendisi gibi insanlar için anlaşılabilir kılmanın bir yolunu bulabileceğine inanıyor. Yalnızca ne bildiğimizi değil, bunları nasıl bildiğimizi de öğrenmek istiyor:

Bilim adamları yerkürenin ağırlığını nasıl ölçerler?
Arzın merkezini, okyanusların dibini, uzayın derinliklerini nasıl gözlemlerler?
Evrenin nasıl ve ne zaman oluştuğunu nasıl bilirler?
Bir atomun içinde neler olup bittiğini nasıl anlarlar?
Bill Bryson, uzay ve zamanda yaptığı yolculuklarda, aklındaki zor soruları yöneltebileceği bir sürü olağanüstü insanın yanı sıra, son derece eksantrik ve hırslı şahsiyetlerle de karşılaşıyor. Onlarla beraber, insanlığın bilgi aleminde bazen son derece derin, bazen komik, ama her zaman son derece anlaşılır ve eğlendirici bir maceraya atılıyor ve bu macerayı büyük bir akıcılıkla aktarıyor.

Bu kitabı okuduğunuzda bilimin hiç bu kadar sürükleyici, üstünde yaşadığımız dünyanın hiç bu kadar ilginç ve keyifli olmadığını fark edeceksiniz.

Not:
Yazar biliminsanı olmadığından kitapta bazı yanlışlar yapmış... 9. sayfa 2. paragrafta:
"Proton, kendisi de ufacık bir şey olan atomun bölünemeyecek kadar küçük bir parçasıdır. Protonlar öyle küçüktür ki, "i" harfindeki noktaya benzer minicik bir mürekkep lekesi, aşağı yukarı 500.000.000.000 tane ya da yarım milyon yıl içindeki saniye sayısından fazla proton barındırabilir. Yani en basit ifadeyle, protonlaraşırı mikroskobiktir." denmektedir.
Bu paragraf bazı yanlışlıklar içermektedir. Proton yarıçapı 0,88 femtometredir, bu nedenle bir çizgi üzerine sıkıca paketlenmiş 500.000.000.000 taneden fazla proton barındırabilir denmektedir. Ancak, ‘i’deki nokta 1,76 fm genişliğinde bir çizgi değildir... ve çok daha fazla proton içeriyordur... "i" harfindeki noktaya benzer minicik bir mürekkep lekesi olan küresel bölgede, protonlar olduğundan 10 üzeri 5 yani 100.000 kat büyük olsalar bile, 10 üzeri 18 yani 1.000.000.000.000.000.000 taneden fazla proton bulunur. Ki son bulgular protonun yarıçapının daha küçük olduğu yönünde yani 0,84 femtometre... yani ‘i’deki nokta 10 üzeri 18 den çok daha fazla proton içerebilir.

Ayrıca diğer ikincil bir yanlış yapmış hesaplamada yazar... hadi proton sayısını doğru kabul edelim, ifade 500.000.000.000 tane proton yarım milyon yıl içindeki saniye sayısından değil 16.000 yıl içindeki saniye sayısından fazla proton barındırabilir şeklinde olmalıdır. "Çünkü Bir yıl = 31.536.000 saniyeye eşittir. 500.000.000.000, bu 31.536.000 sayısına bölündüğünde yalnızca 16.000 yıla eşit olur!"
 
Üst