Herbert George Wells - Aya Giden Adam

Otacı

Süper Üye
5 Tem 2016
782
11,931
Herbert George Wells - Aya Giden Adam

67b81c3c095.jpeg


1947 Bozdağ Kitabevi (Türkçe İlk Baskı) (Bursa -Taşra Baskısı)

Çeviri: NA-YA (Takma ad kullanılmış gerçek adı bilinmiyor)

Kapak: Ali Suavi...

İşte muazzam bi kitap daha. Paylaştığım kitap Dünya Bilimkurgu edebiyatının en önemli adlarından biri olan Wells'in ülkemizde 1947 yılında Bursa'da basılmış olup Kapağını da Ülkemizin en önemli Kapak ustalarından Ali Suavi'nin yaptığı çok nadir bir kitapdır.

Ali Suavi'yi Nazım Hikmet ilk baskılarından çoğumuz biliriz. Ayrıca böyle bir bilimkurgu kitabının 1947 yılında Bursa'da İsmet Bozdağ'ın kurduğu kitabevinde basılmış olması ve de çevirmenin takma ad kullanması da bu 73 yıllık ender kitaba ayrı bir güzellik katıyor. İşte bu tür özel ayrıntıların yanyana gelmesinden dolayı kitap çok daha özel bir hale geliyor.

56643fd5a97.jpeg



H. G. Wells’in “fantastik hikâyelerinden” saydığı, 1901 yılında yayımlandığında C. S. Lewis’i derinden etkileyen Ay’daki İlk İnsanlar, yerçekimini tersine çeviren bir maddeyi keşfettikten sonra Ay’a seyahat eden iki karakterin maceralarını anlatıyor.

Ticari çabaları hüsranla sonuçlanan Bedford eksantrik biliminsanı Cavor’la tanıştığında bu sohbetin onu Ay’a kadar götüreceğini elbette düşünmez, aklı fikri para kazanmaktadır. Fakat Cavor yepyeni bir maddenin keşfinden bahsedince, Cavor dikkat kesilir. Bu uyumsuz ikili Cavorite ismini verdikleri madde sayesinde Ay’a gidip orada bambaşka bir medeniyetle, Selenlilerle karşılaşacaklardır.

Günümüzden bakınca bazı öğeleri gerçekten “fantastik” olsa da H. G. Wells, Ay’daki İlk İnsanlar’da hem eğleniyor hem de iştahı hiç kesilmeyen sermaye ve toplum mühendisliğinin sonuçları gibi konuları irdeliyor.

“Wells bir biliminsanı olarak kurgu eserler kaleme alan kayda değer ilk yazardı, on dokuzuncu yüzyılın bilimsel devriminin aydınlanmalarına ve sonuçlarına heyecanla ya da kayıtsızlıkla ya da korkuyla dışarıdan bakan biri değil bilimin içindendi. Percy Shelley bilimin açığa çıkardığı güzelliği, Mary Shelley ahlaki belirsizliği, Jules Verne bitmek bilmeyen teknolojik bir koşuyu görmüştü ama Wells bilimin gözlerinden bakıyordu.”

Ursula K. Le Guin


406e5b36484.jpeg


Herbert George Wells - Aya Giden Adam Pdf Cs:

Herbert George Wells - Aya Giden Adam Pdf Rcs:

29d8bff0cd3.jpeg


 
Üst