Harry Harrison - Yer Açın! Yer Açın! Tıpkıçekim Pdf

Otacı

Süper Üye
5 Tem 2016
782
11,931
Harry Harrison - Yer Açın! Yer Açın! Tıpkıçekim Pdf Cs

109f1e9e3e2.jpeg



02856e33deb.jpeg

Yer Açın! Yer Açın! Tıpkıçekim Pdf Cs :


8cdb026aeb1.jpeg

Yer Açın! Yer Açın! Tıpkıçekim Pdf Rcs:




6eabb9aa0f1.jpeg

Özgün kitap kapaklarından yeni kapak resmi düzenledim. Metis kapak resmi cehennemi tasvir eden bir tablodan alınmış ama pek uymamış bana göre!

1966’da kaleme alınan ve sonrasında Nebula Ödülü kazanan bu kitapta Harrison, 1999 yılını düşleyerek oynatmış kalemini. Gelecekte geçtiğine göre bu kitap elbette bir bilimkurgu. Fakat Harrison öyküsüne bilimkurgusal öğeler katmaktan kaçınmış ve işin tamamen distopik boyutuna yönelmiş. Düşlediği distopik gerçekliği okuruna empoze etmek en birincil amacı ve kesinlikle bunu başarıyor.

“Bak, bugün berbat bir dünyada yaşıyoruz ve sıkıntılarımızın tek sebebi var. Çok fazla lanet olası insan.” –Sol.

Bir milenyumun bitip yerine bir diğerinin başlayacağı o efsane olma potansiyeline sahip zaman diliminde geçiyor öykümüz. Dünya nüfusu patlama yapmıştır, öykümüzün geçtiği New York da buna dahil. Nüfusun çokluğu ile su, petrol, yiyecek, barınak gibi kaynakların hemen hepsi tükenmenin eşiğine gelmiş ve dünya yaşanılamaz bir boyuta ulaşmıştır.

Yalnızca zengin insanların gereken tüm ihtiyaçlarını giderebildiği, kendilerine ait evlerde yaşayabildiği, fakirlerin ise dışarılarda yatıp kalktığı, bir evi metrekare hesabı bölüp o şekilde yaşadığı bir gelecektir bu. Yani içinde bulunduğumuz dünya düzeninin, böylesine bir ortamda dahi devam ettiğini, güçlünün her daim güçlü olduğunu vurguluyor Harrison. Bir anlamda kapitalizm eleştirisi yapıyor.

“Dünya cehenneme gitmiş durumda -gitmekte değil- onu oraya itmekten de hepimiz sorumluyuz.” –Sol.

Olay örgüsü aşk teması etrafında şekilleniyor. Aynı zamanda polisiyeyi de bünyesinde barındıran bir bilimkurgu Yer Açın! Yer Açın!

Kitap hakkında çok fazla bilgi vermedim, okuyarak burada anlattığımdan fazlasını ve Harrison’ın şaşırtıcı finalini tecrübe edebilirsiniz.

“Herkesin kendine göre fikirleri var, onları kabul ettirip, başka herkesin canı cehenneme diyorlar. İnsan ırkının tarihi böyle. Bizi tepeye çıkaran bu oldu, şimdiyse raydan çıkarıyor.” –Sol.


Make Room! Make Room!, Nasıl Soylent Green Oldu?

0d9d799a002.jpeg


1973 yılında, Richard Fleischer tarafından beyazperdeye aktarılan bir de filmi bulunmakta kitabın. İsmi ise Soylent Green. Sinemaya uyarlanan romanların isimlerinin değiştirilmesini hoş bulmayan biri olarak, filmin varlığından ilk haberdar olduğumda şaşırmıştım.

Eğer bilimkurguya merakınız varsa ve distopik yapımlardan hoşlanıyorsanız, hem Harry Harrison’ın efsanevi romanını okumanızı ve hem de bu uyarlamayı izlemenizi öneririz. Ama kitabın, düşünsel ve kurgu zenginliği bakımından filme oranla çok daha tatminkar olduğunu da belirtmeliyiz.

ea73767e00b.gif


Solyent-greenKadrosunda Charlton Heston, Leigh Taylor-Young ve Edward G. Robinson isimlerini barındıran film, kitaba oranla biraz farklı bir senaryo izliyor. Kitap 1999’da geçerken, film 2022 yılını kendine konu ediniyor. Kabataslak olarak kitabın kurgusunu işlediğini görüyor olsak da, bazı sahnelerde ufak tefek ayrılıklar, filmin senaryosu kaleme alınırken değiştirildiğini gösteriyor. Sahnelerden burada bahsedersem spoiler vermiş olurum, bu yüzden burada susuyor ve izleme zevkinizi bozmuyorum.

Ben filmi bu haliyle bile başarılı buldum. Her ne kadar kitaptaki havayı perdede ve camda bulamayacağımı bilsem dahi, okuduğum bir kitabın filmini veyahut dizisini izlemeyi her zaman sevmişimdir. İzlerken keyif aldım. Distopik bir geleceği iyi bir şekilde yansıtmış yönetmen fakat çekim hataları ve kopukluklar da yok değildi.

1960 yılında Ben-Hur filmindeki unutulmaz performansı ile Oscar Ödülü’nü kucaklayan Charlton Heston, Soylent Green’de de oyunculuk anlamında en öne çıkan isim. Zamanının en güzel kadınlarından biri olan Leigh Taylor-Young’ın performansı da görülmeye değer. Eğer filmi izlerseniz, ne kadar güzel olduğunun farkına sizler de varabilirsiniz. Ama öncelikle kitabını bir yerlerden bulup okumanızı tavsiye ederim.

“Bir zamanlar koskoca bir dünya vardı elimizde ama onu yedik, yaktık, bitirdik.” –Sol.

Kayıp Rıhtım’dan Bahri Doğukan Şahin'in incelemesinden spoiler olabilecek kısımları çıkararak düzenledim.
 

abartman

Onursal Üye
13 Ocak 2011
1,998
11,871
Paslanmaz Çelik Sıçan gibi klasikleşmiş bir bilimkurgu kitabına imza atmış olmasının yanında, Flash Gordon için bir çok hikaye kaleme aldığı için çizgiroman açısından da önemli bir yazar Harry Harrrison. Paylaşım için teşekkürler eski dost.. :)
 
Üst