William Blake's Divine Comedy Illustrations

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,324

William Blake's Divine Comedy Illustrations
("William Blake'in İlahi Komedya İllüstrasyonları")
Dante Alighieri (1320) - William Blake (1827)
İngilizce
107 sayfa, 108 MB, CBR


İtalyan şair Dante Alighieri'nin 1320 yılında yazdığı ünlü eseri İlahi Komedya'yı herkes hatırlar. Bu dünya edebiyatının başyapıtı olan eser Ortaçağ'ın dili olan Latince yerine halkın konuştuğu İtalyancayla ve anlatı şiir tarzında kaleme alınmıştı. Yazar, ölümünden sonra öteki dünyada, önce Cehennem, sonra da Araf ve Cennette geçen hayali seyahatini kendi ağzından anlatır. Bu alegorik eser sonraki yıllarda sayısız ressam, şair ve heykeltraşa ilham vermişti Rodin, Dali, Botticelli, Boccaccio sadece birkaçı. Bu arada Cahit Sıtkı Tarancı'nın "Otuz Beş Yaş" şiiri de içinde geçen "Dante gibi ortasındayız ömrün" mısrası nedeniyle literatürde bu eserden ilham almış popüler kültür eserleri arasında sayılmaktadır.

İngilizlerin epik şairi, aynı zamanda da bir ressam olan William Blake, 1825'te aldığı bir sipariş üzerine Dante'nin bu eserini gravürler halinde resmetmeye başlamıştı. 1827'de ölünce üç senedir üzerinde çalıştığı proje yarım kalmış, geriye çok az gravür bir avuç da suluboya tasvir kalmıştı. Bu albümde William Blake'in Dante'nin İlahi komedyasını resimlediği levhalardan 102 tanesi yer alıyor. Dante İlahi Komedya'yı ölmeden bir yıl önce bitirmiş, William Blake ise illüstrasyonlarını tamamlayamadan ölmüş.


file

(GglDrv)

file


 
Moderatör tarafında düzenlendi:

yazicizahmet

Onursal Üye
12 Nis 2011
2,308
38,629
Çok teşekkür ederim "scanfan" üstadım.Elinize sağlık.Benim için bu paylaşımınız çok değerli.Sevgi ve saygılar.
 

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,090
36,765
İstanbul
Bu resimler benim için biraz karmaşık geliyor. Bu sanatın meraklıları muhakkak başka bir gözle bakacaklardır.

Resimlerin altında şiirin satırlarına referans var. Belki bir yandan şiiri okurken bir yandan da resimleri incelemek anlamlı olabilir. Tabi bunun için çok geniş bir zaman lazım. Bakalım...

Teşekkürler, üstadım.
 
Üst