Selahattin Duman - Köşe yazıları - 2005

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

Selahattin Duman - Köşe yazıları - 2005
Selahattin Duman - 2005 yılına ait köşe yazıları (9. Cilt)

Yazar: Selahattin Duman
2005 yılında Vatan gazetesinde çıkan tüm köşe yazıları
(247 yazı)
496 sayfa, 221 MB, pdf/s (içinde arama yapılabilir)



(Mega)

Daha önce "Selahattin Duman"ın yazılarını topladığım 8 cilt daha sunmuştum, onlar 1997 ilâ 2004 yılları arasını kapsıyordu. Şimdi de 2005 yılında Vatan gazetesinde çıkan tüm köşe yazılarını topladığım 9'uncu cildi sunuyorum. ilk 6 cilt Sabah gazetesindeki yazılarından oluşuyordu, Duman sonra Vatan gazetesine geçti. Daha önceki ciltlere hazırlamış olduğum sıralı listeden ulaşabilirsiniz (linki sayfanın altında)

Bu kez kendime eziyet ederek derlemenin tamamını "Internet Explorer" tarayıcısına özgü "mht" formatında kaydettiğim şekliyle sayfalara koydum ve pdf'ye çevirdim (daha önceleri bazen txt formatına, bazen de doc'a çevirip pdf yapıyordum, bazı sayfalarını buradaki gibi "tıpkı basım" ya da "gazetede nasıl gördüyseniz öyle" şeklinde hazırlamıştım) Yani kısmen böyleydi. Ama bu ciltte çok zaman harcayarak tamamını "orijinal görüntüsüyle" sunuyorum. Bu sayfalar "mht" sayfa görüntüsünde kaydedildiği için gerçekçi bir hava veriyor, sanki o gazeteyi fiziksel olarak okuyormuşuz gibi bir izlenim veriyor (ayrıca sayfada bizleri o güne götürecek o güne ait bazı bilgi kırıntıları da yer alıyor). Ama bu formatın bir kötü tarafı var, hiç esnek değil. "Mht" formatını başka dosya formatlarına çevirmek çok zor, çevirebilen bazı yazılımlar da bu işi iyi yapamıyorlar (sayfa düzeni bozuluyor vb. Zira "mht" sadece Internet Explorer'a özgü bir format ve galiba Microsoft bunun kullanım hakkını (lisansını) diğer tarayıcı firmalarına vermemiş. Sadece IE'da açılıp okunabiliyor. Haliyle 15-20 yıl önce bunun böyle olduğundan habersiz olduğum için, indirdiğim belgelerin çoğunu bu formatta kaydetmişim. O zaman bana çok pratik gelmişti (şimdi de kulağa hoş geliyor, keşke başka formatlara kolayca çevrilebilseydi), web sayfasını tek bir dosya olarak kaydediyor zira, diğer tarayıcılar görüntü dosyaları için ayrı bir klasör açıyorlar, bir sürü karmaşa. Tek dosyada kaydet modlarında ise sayfadaki görüntülerin çoğu uçuyor). "Mht"leri başka formata çevirebilmek için bulabildiğim en sağlıklı yöntem (diğerlerini hep denedim) bir pdf oluşturma yazılımını IE'a yazıcı olarak tanıttıktan sonra mht dosyalarını bu şekilde pdf olarak kaydetmekti. Bu da çok zaman alıcı ve eziyetli bir yöntem. Sonra da tüm pdf'leri yeniden tek bir pdf doyada birleştirdim. Pdf içerisinde arama yapılabiliyor (pdf/s). Ayrıca "bookmark" bölümünde tüm yazıların listesi var (247 yazı).

Bana göre bir "çağdaş Nasrettin Hoca" olan Selahattin Duman'ın yazıları hiç eskimiyor, tıpkı Nasrettin Hoca'nın fıkraları gibi. Formattan formata çevirirken birçoğunu yeniden okudum, çok güldüm. Zülfü Livaneli önce onu Türkiye'nin Art Buchwald'ı olabileceğini düşünmüş (Pulitzer ödüllü Amerikalı mizahçı Art Buchwald "The Washington Post" gazetesinde politik taşlamalar içeren nükteli köşe yazıları yazardı), ama ilerleyen zamanda yazılarındaki edebiyat tadını sezinleyerek onu daha çok Amerikalı postmodern hiciv yazarı Kurt Vonnegut'a, bir bakıma da A. Çehov'a benzetmişti. Duman ise şöyle diyor: "..yazdıklarımı da "bir gazetenin köşe yazısı" tarifine sokmak mümkün değil.. Bazıları, düşündüklerimi aktardığım yazılar.. Bazıları, gezip gördüklerime dair. Bazıları da geçmişte yaşadığım olaylar..Çoğunda bir hikaye var..Yani ben hemen her beş yazının dördünde oturup bir hikaye anlatıyorum.. Kimileri beni "mizahçı" kategorisine kattı.. Yazdıklarıma gülüyorlarmış.. İtirazım yok.. Ben gülsünler diye yazmıyorum ama güldükleri için de davacı değilim.."

Keyifli okumalar dilerim. Saygılarımla.

 
Son düzenleme:

melih_

Onursal Üye
24 Ara 2015
1,206
3,846
Osmaniye
Köşe yazarlarının yazılarını toplamak gerçekten ilginç. Ancak internetin olmadığı zamanları düşününce insan hak vermiyor değil. Selahattin Duman Sabah'ın o ilk dönemki efsanevi kadrosunda yer almış ve sanki "bu köyün delisi benim" tarzı ve tadında yazıları ile ilgimizi çekmişti. Meşakkatli bir işe kalkışmışsınız sayın Scanfan ve bunu da ancak istekli ve sevdalı olanlar yapar.
 

misterno

Onursal Üye
7 Ara 2009
2,378
17,694
Büyük emek,sabır ve zaman isteyen bir iş yapmışsınız sayın Scanfan üstad.Bunu bizlerle de paylaştığınız için çok teşekkürler.İyi ki zamanında yazıları kaydetmişsiniz eminim şimdi istesenizde o yazıları arşivde bulamazsınız.Geçen gün Milliyet web arşivine gireyim dedim ama yerinde yeller esiyor.Daha önce istediğimiz tarihi seçip o günün gelişmelerini köşe yazılarını okuyabiliyorduk 1996 yılına kadar.Şimdi ara ki bulasın neden yaparlar bunu anlamak mümkün değil.Nasıl bi zihniyettir bunlarda ki anlayamadım.Basılı gazetelerin olduğu 2007 öncesi milliyetarşivini nasıl kaldırmadılar şaşıyorum.Geçmişinden utanan çok olmalı şu an.
 
Üst