scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,316

Winchester Tüfekleri
(Winchester Lever-Action Rifles)

Vahşi Batı'nın Bu Ünlü Silahını
Plevne'de Türkler de Kullandı

Osprey Publishing, 2015 (basılı formu)
Bloomsbury Publishing, 2015 (elektronik versiyon)
Martin Pegler
İngilizce
82 sayfa, 19 MB, s/pdf


Western türü çizgi romanlar (Teks, Tommiks vs) ve filmlerden de (kapakta John Wayne'in elinde bir tane görülüyor) hatırladığımız kadarıyla bir zamanlar Daltonlar'dan kızılderililere ve kovboylara, çiftçilerden madenciler ve avcılara kadar Vahşi Batı'da hemen herkesin bir tane bulundurduğu Winchester tüfekleri askeri amaçlarla da kullanılmıştı. Yine popüler kültürden bunların Amerikan İç Savaşı'nda da yaygın olarak kullanılmış olduğunu hatırlıyoruz, ama "1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı"nda da kullanılmış olduğunu bu kitaptan öğreniyoruz. Seri atış yapabilen bu levye mekanizmalı modern silahlar Rusların nispeten daha eski model olan silahlarına karşı üstünlük sağlamış, özellikle de Plevne kuşatmasında iyi iş görmüşler. ABD bu Winchester'lerden yabancı ordulara satmaya başladığında çok az talep varmış. Fabrikanın satışlarını asıl canlandıran Türkler olmuş. 1870'te yapılan antlaşmayla Osmanlı'ya çok sayıda silah satılmış. Anlaşılan bizim atalarımız da en az Teks kadar maharetle kullanmışlar bu silahı. Bol resimli kitapta silahın tarihçesinden kültürel etkilerine, iç yapısından işleyiş mekanizmasına kadar her detay anlatılmış.

Weapon_42_winchester_lever_action_riflesjpg_Page1.jpg

(Yandex)

Weapon_42_winchester_lever_action_riflesjpg_Page23.jpg

Weapon_42_Winchester_Lever-_Action_Riflesjpg_Page58.jpg

Weapon_42_winchester_lever_action_riflesjpg_Page2.jpg


Bu resim kitaptan değil!
915929-n_500.jpg


 
Son düzenleme:

kicker

Süper Üye
14 Nis 2010
637
1,446
Verdiğiniz bilgiler ve paylaşımınız için teşekkürler. Bu silahlar o zamanların teknolojisinin çok ilerisindeydi. Okuduğum kadarı ile Henry'ler de çok iyi imiş ama Winchester çok daha ünlü.
7yLLDa.gif
 

DeepDark

Yeni Üye
19 Nis 2010
83
251
Memlekette bu ve buna benzer silahları kullanabilmek karun kadar zengin olmayı gerektirdiği için sağ olsun sayın Onur Haniç bey ucuz yollu bu zevki yaşattırmak için yaptığı tamamen kendi imalatı olan "HANİÇ 36 GA" silahı meraklılarına tanıtmak isterim, ister poligonda ister avda, atıcılık duygularını tatmin ettirecek bir silah. ilgilenenlerin dikkatine!


www.youtube.com/watch?v=-BxHCgJX8cU
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,316

Amerikan Mattel oyuncak firması (Motion üstadımın kulakları çınlasın!) bu tüfeğin de oyuncağını üretmişti (replikasını mı demeliydim acaba?) Çok eski bir tarihte bizler çocukken ithalat kapıları da şimdiki gibi ardına kadar açık olmadığından bunlar ülkemize çok nadiren girerdi. Bizler de tahtadan, don lastiği ve mandaldan tüfekler yapardık, bildiğimiz sapanın tahta kundaklısı ve daha güçsüzü olan ev yapımı bu ucubelerle sahiden bir şeyler atardık sağa sola, ama hasar vermezdi attıklarımız. Ancak bir gün mahallenin çocuklarından birine Amerika'dan aşağıdaki Mattel üretimi Winchester'lerden bir tane hediye geldi ve bütün hayal gücümüz paramparça oldu o an. Ama neyse ki o çocuk fazla ortaya çıkarmazdı tüfeğini, birkaç kez dışarıda gördük, o kadar. İyi ki de fazla görmedik o tüfeği, dolayısıyla yeni model tahta tüfekler üretmeyi sürdürebildik!


Mattel-_Winchester_Reklamlar.jpg

 
Son düzenleme:
Üst