Mustafa Kemal Paşa "The Illustrated London News" Dergisinde (23 Şubat 1929)

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,324

Mustafa Kemal Paşa "The Illustrated London News"te
Derginin 23 Şubat 1929 Tarihli Nüshasında
Manevi Kızı Nebile Hanım'la Dans Ettiği Fotoğraf

Mustafa Kemal Paşa'nın manevi kızı Nebile Hanım'ın düğününde gelinle dans ettiği ünlü fotoğrafı herkes hatırlar. Fotoğraf ilk kez haftalık "The Illustrated London News" dergisinin 23 Şubat 1929 tarihli sayısında tam sayfa olarak yayımlanmıştı. Ancak bizim basınımızda bugüne kadar bu fotoğrafın hep kopyalarını gördük ve bunlar hep düşük kontrastlı, silik ve küçük kopyalardı. Ben de arşive girerek gazetenin ilgili sayfasına ulaştım. Profesyonelce taranmış dergi sayfası 2479x3580 piksel genişliğindeydi ve görüntü çağının şartlarına göre mükemmeldi. Bundan iyisi ancak fotoğrafın orijinalidir artık. Görüntüye müdahele etmeden sunuyorum. Orijinali 2,3 MB büyüklüğündeydi ve sayfadan direkt izlenecek şekilde (yani resim şeklinde) koysaydım internet bağlantı hızlarına bağlı olarak sayfa açılmak bilmeyebilirdi, o nedenle o versiyonun indirilerek izlenmesi daha uygun olur kanaatindeyim. Bu versiyonu arşivleme amacıyla kullanabilirsiniz, hem Çizgi Diyarı arşivinde kalıcı olsun istedim. Sayfadaki ikincisi ise 1280x1847 piksel boyutunda ve sayfadan doğrudan izlenebilir. Üçüncüsü ise piyasadaki Atatürk albümlerinden birinden alındı, aradaki farka dikkat çekmek için sayfaya ekledim.

O tarihte henüz Soyadı Kanunu çıkmamış olduğu için gazete de tıpkı bizler gibi Atatürk'ten Mustafa Kemal olarak bahsetmiş (24 Kasım 1934'te Gazi Mustafa Kemal'e Atatürk soyadı verilmişti). Nebile Hanım Atatürk'ün dokuz manevi evladından biriydi. Gazetenin baskı tarihinden kısa bir süre önce Nebile Hanım Viyana'daki Türk Büyükelçiliği kâtibi Raşit Bey'le evlenmiş ve resim altı yazısına göre fotoğraf Gazi Paşa'nın evinde nikah şerefine verdiği bir baloda çekilmiş. Mustafa Kemal Paşa balonun açılış dansını kızı Nebile ile yapıyor. Resmi çevrelerin sosyal yönünü yansıtan fotoğrafın modern Türkiye'de sosyal hayattaki gelişmelerin güzel bir örneği olduğuna vurgu yapılmış.

Başbakanlık Atatürk Araştırma Merkezi sitesindeki başlıklı bölümde de yazdığı gibi, "The Illustrated London News" Özellikle Türkiye’de gerçekleştirilen reformları ve yeni Türkiyenin çehresini, kadın hakları konusunda yapılan inkılapları resimlerle İngiliz kamuoyuna sunmaya çalışmıştır.


Sayfa açılışını yavaşlatmasın diye orijinal 2479x3580 piksellik
2,3 MB'lık büyük versiyonu dosya olarak yükledim, indirerek bakın.

(2,3 MB) Mega'dan İndir

Sayfada doğrudan izlemek için yine iyi kalitede 1280x1847 piksellik versiyon:
Atat_rk_K_z_Nebileyle_dans_ediyor_Ill_London_News_1929_23_ub.jpg


İyi kağıda basılmış bir Atatürk albümünde aynı fotoğraf böyleydi (kıyaslama açısından):
Atat_rk_K_z_Nebileyle_dans_ediyor_Lo_QBook_copy.jpg


 
Son düzenleme:

hggurak

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
8 May 2015
1,132
8,147
İstanbul
Bu paylaşımınız için size ne kadar teşekkür etsem azdır sevgili dostum. Doğrusunu söylemek gerekirse bu fotoğrafın böyle iyi bir kopyasını uzun zaman aramış, bulamamıştım. Hattâ bir ara bu bende bir takıntı haline bile gelmişti. Şu an ne kadar mutlu oldum bilemezsiniz. İyi ki siz ve araştırmacı ruhunuz bizimle birliktesiniz...

Fotoğrafı indirip photoshopta açtım. Gerçekten de çok iyi bir kopya bu. Benim şu ana kadar bulduklarım ikinci örnekte verdiğinize benzer şeylerdi.

Teknik bir şeyler de söylemek gerekirse; sanırım bu dergi 'tifdruk' baskı tekniğiyle basılıyordu. Çünkü resme büyüterek baktığınızda hiç tram noktacığı görülmüyor. (Tifdruk baskı tekniği, kalıptaki çeşitli derinlikteki alanlara boyanın dolması ve bu boyanın kağıt üzerine aktarılmasıdır. Dolayısıyla az derin olan yerler az boya aldığı için açık, çok boya alan yerler ise koyu çıkar. Temel mantık budur. Bu yüzden ülkemizde bu baskı tekniğine 'Çukur Baskı' denilmiştir. Bir zamanların Hayat ve Ses dergileri bu teknikle basılmaktaydı.)

İkinci resmin kalitesindeki bozukluk ise, sanırım 'çorbanın suyunun suyu' olduğundan dolayıdır. :)

Tekrar teşekkürler...
Paylaşımınız bu anlamlı güne de çok yakıştı...
 

savok

Admin
30 Eki 2009
19,991
83,664
Kasımpaşa
Çok değerli bir arşiv çalışması olmuş...
Bu fotoğrafı ilk kez bu kadar net görüyorum.
Fotoğrafa rötuş yapılmış sanırım...
Teşekkürler sevgili dostum.
 

Dedecan 61

Süper Üye
25 Şub 2019
1,781
4,506
Eski bir konu amma mühim olan rağbet görmesidir, ayrıca resimdede yenileme yapılmış kaptanın dediği gibi, güzel nostalji için eyvallah üstat..
 
Üst