Testus (Bilginizi Test Edin) Milliyet - 500

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,322

"Testus" Milliyet
Bilginizi Test Edin - 500
Hazırlayan: Ahmet Turhan Altıner
İllüstrasyonlar: Haslet Soyöz


Sayfalar "Milliyet" gazetesinin 22 Haziran 2003 tarihli Pazar ekinden alındı. Ahmet Turhan Altıner'in yazısı bu hafta da çıkmamış, ama Prof. İlber Ortaylı'nın yazısı yerli yerinde. Altıner'in yazısının yerine bu güne özel "Yalvaç Ural"ın hazırladığı sayfadaki çizgi bantları koyuyorum. Böylece bu (şimdilik) son "Testus"u da ucundan kıyısından "çizgi"ye bağlamış olayım!

Sevgili Dostlar,
Bugün 500'üncüsünü sunduğum "Testus"lara izninizle biraz ara vermek istiyorum, zira çok yoruldum, üstelik birtakım özel işlerimle de ilgilenmem gerekiyor. İki sayfacık gibi görünse de bunları gazete arşivinden çıkartmak oldukça eziyetli. Bildiğiniz gibi arşivin Flash'la düzenlenmiş sayfalarından dosya kaydetme olanağı yok (yayıncısı bunu uygun görmemiş). Aslında bazı sayfalarda "Sağ tık>farklı kaydet" seçeneği çalışıyor ama çok küçük boyutta (yazılar okunmayacak şekilde, tam gazete sayfası=400px) bir jpeg dosyası alınabiliyor. Haliyle bu hiçbir işe yaramıyor. "Flash Player"ın küçük penceresi içindeki görüntüleri istediğiniz kadar büyütüp parça parça kaydırarak bir ekran yakalama yazılımı yardımı ile kaydedip sonra bu görüntüleri ek yeri belli olmayacak biçimde bir araya getirmek de mümkün (eskiden bazı sunumlar için böyle yapmıştım) ama bu da delinin pösteki sayması gibi bir şey, birkaç makale için yapılabilir ama her gün hergün yapılırsa insanı çıldırtabilir. Gazete sayfalarını okunabilir biçimde tek dosya olarak çıkatmak için geriye tek bir yol kalıyordu: o da sayfanın kodlarına girerek ilgili sayfaya ait satırı bulup kaydetmek. O da ilk yöntem kadar olmasa da oldukça eziyetli, zira açılan sayfada alt alta sıralanmış yüzlerce tanımsız satır bulunuyor, bunların ne sonekleri (jpg vs) ne de tanımlayıcı bir adları var, sadece bir harf karmaşasından oluşuyorlar, üstelik de bunların bir de alt klasörleri var. Sadece dosyaların (satırların) büyüklüğü byte cinsinden belli. Satırları büyüklüğüne göre sıraya da sokamıyorsunuz (sort), bu yapılabiliyor olsak iş biraz kolaylaşacak. Ya da sonekler mevcut olsa ".jpg" diye aranabilir, o da yok, üstelik sayfada F2'yle arama da yapılamıyor! Ancak dosyanın hacminden ve bazı harflerin bazı dosyalar için sürekli tekrarlanmış olmasından satırın o sayfaya ait bir dosya olabileceğini tahmin ediyorsunuz ve açıp jpeg olarak kaydediyorsunuz. Böylelikle gazete sayfasına ait yazıları okunabilir büyüklükte (yayıncının kendi oluşturduğu büyüklükte, yaklaşık 1560 px) yekpare bir dosya elde edebiliyorsunuz. "Testus"lar henüz "Nokta" dergisindeyken bunları sizlere aktartmak kolaydı, zira derginin o sayfasını tarayıcıdan geçiriyordum, olup bitiyordu. Ama "Milliyet Testus"lara geçince bu zorluk ortaya çıktı. Keşke Milliyet arşivinden dosya indirmeye izin verilse. O şöyle dursun günlük görüntüleme sayısını bile 20'ye düşürmüşler! Kaba filigran da cabası! Yine de bu gazeteye teşekkür etmeliyiz, kısıtlamaları da olsa, arşivini ücretsiz genel kullanıma açmış, üstelik mükemmel bir arama motoru ile nokta atışlar yapılabiliyor, demek ki gazete bir "kültür gazetesi" olma genlerini hâlâ muhafaza ediyor diyebiliriz. Diğer gazetelerden de aynı hassasiyeti göstermelerini bekliyorum şahsen, özellikle de ülkemizin Cumhuriyet'le yaşıt en eski gazetesinin arşivini nette açık (ücretsiz) olarak görmek isterdim doğrusu (ama en çok kısıtlama da onda var galiba!)

İşte bu nedenlerle 500'üncü bölüme gelebilmem bile bir mucizeydi. Bir süre dinlenmek istiyorum. Daha sonra, istek de olursa tabii, kaldığımız yerden sürdürmeye çalışırım. Bakarsınız bu arada Flash sayfalardan jpg dosya indirebilen bir yazılım geliştirilir de iş kolaylaşır. Aslında Flash sayfalardan "video görüntüleri", animasyonları indirebilen yığınla yazılım var, ama bu tip Flash sayfalardan jpeg dosya indirebilen bir yazılımı ben çok aradım, ama bulamadım, belki de vardır da ben bilmiyorumdur. Bilgisi olan dostlar varsa deneyebiliriz.

Sevgiyle kalın, sağlıcakla kalın.
scanfan​

3qAYqO.jpg

WQb1Qq.jpg



 
Moderatör tarafında düzenlendi:

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,047
75,612
hiçbiryerde :)
Dile kolay tam 500 testus paylaştınız bizimle.
Hemen tamamı çok eğlenceli ve öğreticiydi.
Ahmet Turhan Altıner'in hazırladığı, okuyan
ve okuyacak olanlara çok şey katacak zeka ve
mizah dolu yazı ve testusları için çok teşekkürler
scanfan üstadım.
 

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,630
24,406
Saygıdeğer Scanfan üstadım çizgi roman bantları açısından konuyu resimli anlatabilirseniz boş vakitlerde yeni bir çalışma olur bizim açımızdan saygılarımla.
 
Üst