Testus (Bilginizi Test Edin) - 268

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,324

"Testus"
Bilginizi Test Edin - 268
Hazırlayan: Ahmet Turhan Altıner

Haftalık "Nokta" dergisinin 1 Mart 1987 tarihli sayısından alınmış bu testin konusu "ölümleriyle hatırlanan insanlar", başlığı da "Yaşamanın manası...".


file


 
Moderatör tarafında düzenlendi:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,324

file


Fransız İhtilali'nin önemli ismi, aynı zamanda bir hekim ve bilim adamı olan "Jean-Paul Marat", devrim sırasında insan hakları savunuculuğu ve gazetecilik de yapıyordu. Çıkardığı gazetenin adı L'ami du peuple (Halkın Dostu)'ydu. Jironden partisi tarafından ihtilal mahkemesinde yargılandı ama halkın yoğun desteğiyle ceza almadı. Ama 13 Temmuz 1793'te tedavi amacıyla banyodayken Jironden yanlısı bir kadın tarafından bıçaklanarak öldürülmüştü (bir cilt hastalığı vardı ve zamanının çoğunu banyo küvetinde geçiriyordu). Jakobenler onu sahiplenerek devrim şehidi ilan ettiler ve ilahlaştırdılar.

Ressam Jacques-Louis David aynı yıl onun ölüm sahnesini ünlü tablosu, "Marat'ın Ölümü"nde resmetti. Sonradan bu ünlü tabloya referans veren birçok tablo daha yapıldı, filmlere de konu oldu. Ama aşağıdaki kültürel referans bana çok ilginç geldi: Temmuz 2011'de Avusturya Bregenz'deki festivalde aşağıdaki fantastik opera dekorunu Constance gölünün içine kurmuşlar. Dekor, Marat'ın ölürken küvette suya yavaş yavaş batışını çağrıştırıyormuş.

file


 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst