The Wheel of Time - Eye of the World #01 (Çeviri ve Balonlama)

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,078
36,677
İstanbul
Daha önce tanıtım sayısını paylaştığım serinin şimdi de ilk sayısını paylaşıyorum. Çeviri ve Balonlama ile ilgili paylaşımlarımın pek çoğunda olduğu gibi bu çalışmada da filmografi dostumuzun sayfaların temizlenmesi ile ilgili çok önemli bir desteği oldu.

İlgi duyan arkadaşlar hatırlayacaklardır; tanıtım sayımıza Ryu Hayabusa dostumuzun önemli bir eleştirisi olmuştu: Balon sınırlarını belirleyen çizgilerde oluşan kırıklık problemi. Dostumuzun bu haklı eleştirisinin gereğini maalesef bu seride yerine getiremeyeceğiz. Çünkü tüm serinin temizlenmesi daha önceden bitirilmişti ve çok yoğun emek isteyen bu çalışmanın yeniden yapılması çok hırpalayıcı olacaktı. Bu nedenle önce Ryu Hayabusa dostumuzun sonra da sizlerin hoşgörüsüne sığınarak filmografi dostumla bu seriyi bu şekilde tamamlama kararı aldık. Tesellimiz çalışmanın görsel olarak rahatsız edici olmaması. Ancak bu serinin tamamlanmasından sonra ki çalışmalarda Ryu Hayabusa'nın eleştirisini dikkate alacağız.

Tanıtım sayısında da bahsettiğim sözlüğün revize edilmiş hali yine aşağıda yer alıyor. Çeviride geçen kimi ifadeleri daha iyi anlamak için bu sözlüğe başvurulabilir.

Keyifli Okumalar!

The Wheel of Time - Eye of the World (Zaman Çarkı - Dünyanın Gözü) 01

brjgod8em6f6wn2s6.jpg





SÖZLÜK

Aes Sedai: Tek Güç'ü kullanan kişiler. Delilik Çağı'ndan bu yana, hayatta kalan yegane Aes Sedailerin tümü kadındır. Yaygın olarak güvensizlik duyulan ve korkulan, hatta nefret edilen Aes Sedailerin, genellikle ulusların işlerine karıştığı düşünülür. Aynı zamanda, bu tür bağlantıların gizli tutulması gereken ülkelerde bile, Aes Sedai danışman bulundurmayan pek az hükümdar vardır. Saygı ifade eden bir unvan olarak kullanılır, örn: Sheriam Aes Sedai.

Amyrlin Makamı: (1) Aes Sedailerin önderinin unvanı. Aes Sedailerin, yedi Ajah'ın her birinden üç temsilciden oluşan en yüksek kurulu olan Kule Salonu tarafından ömür boyu hizmet vermek üzere seçilir. Amyrlin Makamı, en azından teorik olarak, Aes Sedailer arasındaki, neredeyse en yüce otoritedir. Bir kral veya kraliçeye denktir.
(2) Aes Sedai önderinin oturduğu taht.

Aşık: Gezgin hikaye anlatıcısı, müzisyen, jonglör, akrobat ve tam teşeküllü eğlendirici. Rengarenk pelerinlerinden tanınır, daha çok köylerde ve küçük kasabalarda gösteri yaparlar, çünkü büyük kasabaların ve şehirlerin başka eğlenceleri vardır.

Bel Tine: İki Nehir’de bahar festivali

Beyaz Kule: Tar Valon’da Amyrlin Makamı’nın sarayı.

Delilik Zamanı: Bkz. Dünyanın Kırılışı.

Dünyanın Kırılışı: Lews Therin Telamon ve Yüz Yoldaş, Karanlık Varlık'ın zindanını yeniden mühürledikleri zaman, lekeli saidinin karşı saldırısı. Zaman içinde bütün erkek Aes Sedailer çıldırdı. Tek Güç'ü artık bilinmeyen ölçüde kullanabilen bu adamlar, çılgınlıkları içinde yeryüzünün görünüşünü değiştirdiler. Büyük depremlere sebep oldular, dağ sıralarını dümdüz ettiler, yeni dağlar yükselttiler, eskiden denizin olduğu yerde kum topraklar çıkardılar, eskiden kuru toprak olan yerleri okyanusun boğmasına sebep oldular. Dünyanın çoğu kısmı, büyük ölçüde nüfussuzdu ve hayatta kalanlar rüzgarın önündeki toz zerreleri gibi saçılmıştı. Bu yıkım, hikayelerde, efsanelerde ve Dünyanın Kırılışı'nın tarihinde hatırlanmaktadır. Bkz. Yüz Yoldaş.

Ejder: Gölge Savaşı sırasında Lews Therin Telamon'un lakabı. Tüm Aes Sedaileri ele geçiren çılgınlığa kapılınca, Lews Therin kanından gelen herkesi, sevdiği herkesi öldürdü ve sonuç olarak Kardeşkatili lakabını kazandı. Artık, özellikle sebepsiz yere çevresi için tehlike oluşturanlar ya da onları tehdit edenler için, "İçine Ejder girdi," ya da "Ejder aldı," denir.

Efsaneler Çağı: Gölge Savaşı ve Dünyanın Kırılışı ile sona eren Çağ. Aes Sedailerin artık ancak düşlerde görülen harikalar yarattığı bir zaman. Bkz. Zaman Çarkı.

Gerçek Kaynak: Evrenin itici gücü, Zaman Çarkı’nı çevirir. Birlikte ve aynı zamanda birbirlerine karşı çalışan eril yarı(saidin) ve dişil yarıya(saidar) bölünmüştür. Saidini yalnıza erkekler, saidarı yalnızca kadınlar kullanabilir. Delilik Zamanı’nın başlangıcında saidin Karanlık Varlık’ın dokunuşu sonucunda kirlenmiştir. Bkz. Tek Güç

Gölge Savaşı: Aynı zamanda Güç Savaşı olarak bilinir ve Efsaneler Çağı’nı bitirmiştir. Karanlık Varlık’ın özgür bırakılma girişiminden kısa süre sonra başlamış, tüm dünyayı sarmıştır. Savaşın anılarının bile unutulduğu bir dünyada, savaşın her yanı yeniden keşfedilmiş, Karanlık Varlık’ın dünyaya dokunuşu ile çarpıtılmış, Tek Güç silah olarak kullanılmıştır. Savaş, Karanlık Varlık’ın tekrar zindanına kapatılması ile sona ermiştir.

Hikmet: Köylerde, Kadın Kurulu tarafından şifa, kehanet ve sağduyu gibi yetenekleri için seçilen bir kadın. Çok büyük bir sorumluluk ve yetke pozisyonudur. Genellikle Belediye Başkanı'na denk, hatta bazı köylerde ondan üstün sayılır. Belediye Başkanı'nın aksine, ömür boyu hizmet etmek üzere seçilir ve bir Hikmet'in ölmeden görevden alınması çok nadir görülür. Geleneksel olarak neredeyse sürekli Belediye Başkanı ile anlaşmazlık halindededir. Bkz. Kadın Kurulu.

Kadın Kurulu: Bir köyün kadınları tarafından seçilen, kadınların sorumluluğu sayılan alanlarda - örneğin ürünlerin ne zaman ekileceği, ne zaman hasat edileceği - karar veren bir grup kadın. Köy Kurulu ile denk otoriteye sahiptir ve sorumluluk alanları açıkca ayrılmıştır. Genellikle Köy Kurulu ile anlaşmazlık halindedir. Bkz. Köy Kurulu.

Karanlık Varlık: Shai’tan için her yörede kullanılan en yaygın isim: kötülüğün kaynağı. Yaratıcı’nın antitezi. Yaratıcı tarafından Yaratım anında Shayol Ghul’deki bir zindana kapatılmıştır; onu zindandan kurtarma teşebbüsü Gölge Savaşı’na, Saidin’in kirlenmesine, Dünya’nın Kırılışı’na ve Efsaneler Çağı’nın sona ermesine yol açmıştır. Karanlık Varlık’ın gerçek ismini(Shai’tan) telaffüz etmek onun dikkatini çeker ve kaçınılmaz bir şekilde, en iyi durumda kötü talih, en kötü durumda felaket getirir. Bu yüzden pek çok örtmece isim kullanılır. Örn: Karanlık Varlık, Yalanların Babası, Kör Eden, Mezarın Efendisi, Gecenin Çobanı, Yürekbelası, Yürekdişi, Otyakan ve Yaprakkıran. Kötü talihe davet çıkaran biri için, “Karanlık Varlık’ın ismini telaffuz ediyor.” denir.

Köy Kurulu: Çoğu köyde köylüler tarafından seçilen ve Belediye Başkanı'nın başı çektiği bir grup erkek. Köyü ilgilendiren konularda karar almak ve karşılıklı köyleri ilgilendiren konularda başka kurullarla görüşmekle sorumludurlar. O kadar çok köyde Kadın Kurulu ile anlaşmazlık içindedirler ki, bu anlaşmazlık artık geleneksel sayılmaktadır. Bkz. Kadın Kurulu.

Muhafız: Bir Aes Sedai'ye bağlı bir savasçı. Bağ Tek Güç ile ilgilidir ve adam bundan hızlı iyileşme, uzun süre yiyecek, su ve uyku olmadan dayanabilme, Karanlık Adam'ın lekesini uzaktan hissedebilmek gibi yetenekler kazanır. Muhafız hayatta kaldığı sürece bağlandığı Aes Sedai, adam ne kadar uzakta olsa da onun hayatta olup olmadığını, öldüğü ânı, ölüm tarzını anlar. Ama bağ Aes Sedai'ye Muhafız'ın ne yönde ya da ne kadar uzakta olduğunu anlatamaz. Çoğu Ajah bir Aes Sedai'ye bağlı en az bir Muhafız olması gerektiğine inansa da, Kızıl Ajahlar hiçbir Muhafız ile bağ kurmaz, Yesil Ajahlar ise bir Aes Sedai'nin dilediği kadar çok Muhafız ile bağ kurabileceğine inanır. Ahlaki açıdan Muhafız'ın bağa razı olması gerekir, ama adam gönülsüz olsa bile yapıldığı görülmüştür. Aes Sedailerin bağdan ne elde ettikleri, büyük bir özenle saklanan bir sırdır. Bkz. Aes Sedai.

Myrddraal: Karanlık Varlık'ın yaratıkları, Trollocların kumandanları. Đnsanlar kullanılarak üretilen Trolloclarda, insan özelliklerinin yüzeye çıktığı çarpık ürünlerdir, ama Trollocları yapan kötülük tarafından kirletilmiştir. Fiziksel olarak insanlara benzerler, ama gözleri yoktur. Aydınlıkta ve karanlıkta kartal gibi görebilirler. Karanlık Varlık'tan kaynaklanan belli özellikleri vardır; bakışları ile felç etmek, gölge olan herhangi bir yerde yok olmak bunların arasında sayılabilir. Sahip oldukları bilinen pek az zayıflıktan biri, akan suyu asma konusundaki gönülsüzlükleridir. Farklı yörelerde değişik isimlerle bilinirler. Örn: Yarı-insan, Gözsüz, Gölge-adam, Sinsi, Soluk.

Sahte Ejder: Zaman zaman, Yeniden Doğan Ejder olduğunu iddia eden adamlar çıkar ve bazen içlerinden biri öyle çok takipçi kazanır ki, alt etmek için bir ordu gönderilmesi gerekir. Bazıları pek çok ulusu karıştıran savaşlar başlatmıştır. Yüzyıllar içinde, çoğu Tek Güç'ü yönlendiremeyen adamlar olmuşlar, ama pek azı Tek Güç'ü kullanabilmiştir. Ama hepsi, Ejderin Yeniden Doğusu ile ilgili Kehanetleri gerçekleştiremeden ya ortadan kaybolmuş, ya yakalanmış ya da öldürülmüştür. Bu, adamlara sahte Ejder denir.

Saidar, Saidin: Bkz. Gerçek Kaynak

Shai’tan: Bkz. Karanlık Varlık

Shayol Ghul: Lanetli Topraklar'da bir dağ, Karanlık Varlık'ın zindanının olduğu yer.

Tar Valon: Erinin Irmağı'nda bir ada şehri. Aes Sedai gücünün merkezi ve Amyrlin Makamı'nın mekanı.

Tek Güç: Gerçek Kaynak'tan çekilen güç. İnsanların büyük çoğunluğu Tek Güç'ü yönlendirme yeteneğinden tamamen yoksundurlar. Pek az kişiye yönlendirme öğretilebilir ve daha da azında bu yetenek doğuştan vardır. Bu azınlığa öğretilmesine gerek yoktur; isteseler de, istemeseler de, belki de ne yaptıklarını fark etmeden Gerçek Kaynak'a dokunacak, Güç'ü yönlendireceklerdir. Bu doğuştan gelen yetenek genellikle ergenlik çağının sonlarında ya da gençlikte kendini gösterir. Kontrol öğretilmezse ya da kendiliğinden öğrenilmezse - bu çok zordur ve basarı oranı yalnızca dörtte birdir - ölüm kaçınılmazdır. Delilik zamanından bu yana zaman içinde tamamen çıldırmadan Güç'ü yönlendirebilen erkek çıkmamıştır; bir derece kontrol elde etmişse bile, hastanın canlı canlı çürümesine sebep olan bir hastalıktan ölür - bu hastalık, delilik gibi Karanlık Varlık'ın saidini kirletmesinden kaynaklanır. Bir kadın için, Güç'ün kontrol edilememesinden kaynaklanan ölüm bu kadar korkunç değildir, ama yine de ölümdür. Aes Sedailer hem Aes Sedailerin sayısını artırmak, hem de ölümden kurtarmak için bu yetenekle doğan kızları ararlar. Erkekleri ise zaman içinde delirerek Güç ile korkunç seyler yapmamaları için ararlar. Bkz. Delilik Zamanı, Gerçek Kaynak.

Trolloclar: Gölge Savaşı sırasında yaratılan, Karanlık Varlık'ın yaratıkları. Çok iri yapılı, son derece vahşi hayvan-insan melezidirler ve sırf öldürme zevki için öldürürler. Kurnaz, hilekar ve tehlikelidirler, ancak korktukları kişiler tarafından güvenilirler. Çoğu her şeyi, her tür eti yer ve buna insan eti ile baska Trollocların eti de dahildir. İnsan kaynaklıdırlar ve insanlarla üreyebilirler, ama genellikle ölü doğumlara yol açarlar ve ölü doğmayanlar da genellikle hayatta kalmazlar. Kabile benzeri çetelere bölünmüşlerdir ve aralarında en önde gelenleri Ahffrait, Al'ghol, Bhan'sheen, Dha'vol, Dhai'mon, Dhfin'nen, Ghar'ghael, Ghob'hlin, Gho'hlem, Ghraem'lan, Ko'bal ve Kno'mon'dur.

Yönlendirme: Tek Güç'ün akışını kontrol etme işi.

Yüz Yoldaş: Lews Therin Telamon önderliğinde Gölge Savaşı'nı sona erdiren, Karanlık Varlık'ı zindanına kapatarak nihai darbeyi indiren, Efsaneler Çağı'nın en güçlü yüz erkek Aes Sedaisi. Karanlık Varlık'ın karşı darbesi saidini kirletti; Yüz Yoldaş çıldırdı ve Dünyanın Kırılışı'nı başlattı.

Zaman Çarkı: Zaman, yedi çubuklu bir tekerlektir ve her çubuk bir Çağ'dır. Çark dönerken Çağlar gelir ve geçer, her biri unutularak efsaneye, sonra mite dönüşen anılar bırakır ve o Çağ yeniden geldiğinde artık çoktan unutulmuş olur. Belirli bir Çağın Deseni, o Çağ'ın geldiği her seferde biraz değişik olur ve her seferinde büyük değişimlere açıktır, ama yine de her seferinde aynı Çağ'dır.
 
Son düzenleme:

The_DarknesS

Yönetici
Çeviri & Balonlama
17 Nis 2010
9,538
28,575
İzmir
Fevkalade çalışmalar yapıyorsunuz.
Elinize sağlık.
Bizim yapabildiğimiz ise gönülden bir teşekkür.
 

Colinmccay

Yönetici
27 Haz 2009
7,008
10,757
Hız kesmeden taramalara ve çevirilere devam ediyorsun üstat. Teşekkür ederim. Hakkını helal et...
 

Gulyabani

Yönetici
15 Ara 2010
5,003
22,007
Sarıyer
Muhteşem bir çalışma; Zaman çarkının tuğla gibi ciltlerini okuyamayacak olanlara büyük kolaylık. Eline sağlık.
 

Fermantasyon

Yeni Üye
22 Şub 2011
10
0
Bu başarılı çalışmanız için tebrik ve teşekkür ederim.
Bu arada, serinin orjinali kaçıncı sayıda ve devam ediyor mu?
 
Üst