The Wheel of Time - Eye of the World #00 (Çeviri ve Balonlama)

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,078
36,676
İstanbul
The Wheel of Time - Eye of the World (Zaman Çarkı - Dünyanın Gözü) 00​

Sevgili dostumuz filmografi'nin daha önce duyurusunu yaptığı seriye 00 nolu sayı ile başlamış oluyoruz. Dostumuzun yaptığı tanıtımı hatırlamak isteyenler http://www.cizgidiyari.com/forum/robert-jordans-wheel-time-eye-world-t29507.html adresini ziyaret edebilirler.

Robert Jordan'ın bu muhteşem eserini takip eden arkadaşlar aşinadır; her kitabın içinde geçen kimi isimler, mekanlar, vs... için kitabın sonunda bir sözlük yer alır. Ben de aynı geleneği sürdüreceğim. Çizgiroman serisinde de yeni başlayanların anlamakta zorluk çekebilecekleri epeyce bu türden sözcük grubu var. Daha önceki çevirilerimde bu türden açıklamaları küçük notlar halinde çizgi romanın ilgili sayfasının bir köşesine yerleştiriyordum. Ama bu kez hem bu türden açıklamaya ihtiyaç duyulan sözcüklerin sayısının fazla olması hem de açıklamaların daha uzun olması nedeniyle, açıklamaların ayrıca verilmesi gerekliliği ortaya çıktı. Her sayıda revize edilecek olan bu sözlüğü ilgili konu başlıklarının en alt kısmında bulacaksınız. Bu mesajda da sözlük yine mesajın son bölümünde yer alıyor olacak. Sözlükte ki açıklamaların romanların son kısmında yapılan açıklamalardan alıntı olduğunu belirtmeliyim.

filmografi dostumuzun yaptığı çağrıyı bir kez de ben tekrar etmek istiyorum. Fantastik kurguya ilgi duyan her arkadaşımızın, ne kadar külfetli olursa olsun bu ölümsüz eseri okumasını tavsiye ediyorum. Türkiye'de başlangıç kitabı ile birlikte 13. cildi yayımlanan bu eserle ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak isteyen dostlar adresine göz atabilirler.

Keyifli okumalar!


brd6hhc1nxn1pvzn7.jpg





SÖZLÜK

Aes Sedai: Tek Güç'ü kullanan kişiler. Delilik Çağı'ndan bu yana, hayatta kalan yegane Aes Sedailerin tümü kadındır. Yaygın olarak güvensizlik duyulan ve korkulan, hatta nefret edilen Aes Sedailerin, genellikle ulusların işlerine karıştığı düşünülür. Aynı zamanda, bu tür bağlantıların gizli tutulması gereken ülkelerde bile, Aes Sedai danışman bulundurmayan pek az hükümdar vardır. Saygı ifade eden bir unvan olarak kullanılır, örn: Sheriam Aes Sedai.

Amyrlin Makamı: (1) Aes Sedailerin önderinin unvanı. Aes Sedailerin, yedi Ajah'ın her birinden üç temsilciden oluşan en yüksek kurulu olan Kule Salonu tarafından ömür boyu hizmet vermek üzere seçilir. Amyrlin Makamı, en azından teorik olarak, Aes Sedailer arasındaki, neredeyse en yüce otoritedir. Bir kral veya kraliçeye denktir.
(2) Aes Sedai önderinin oturduğu taht.

Aşık: Gezgin hikaye anlatıcısı, müzisyen, jonglör, akrobat ve tam teşeküllü eğlendirici. Rengarenk pelerinlerinden tanınır, daha çok köylerde ve küçük kasabalarda gösteri yaparlar, çünkü büyük kasabaların ve şehirlerin başka eğlenceleri vardır.

Bel Tine: İki Nehir’de bahar festivali

Beyaz Kule: Tar Valon’da Amyrlin Makamı’nın sarayı.

Delilik Zamanı: Bkz. Dünyanın Kırılışı.

Dünyanın Kırılışı: Lews Therin Telamon ve Yüz Yoldaş, Karanlık Varlık'ın zindanını yeniden mühürledikleri zaman, lekeli saidinin karşı saldırısı. Zaman içinde bütün erkek Aes Sedailer çıldırdı. Tek Güç'ü artık bilinmeyen ölçüde kullanabilen bu adamlar, çılgınlıkları içinde yeryüzünün görünüşünü değiştirdiler. Büyük depremlere sebep oldular, dağ sıralarını dümdüz ettiler, yeni dağlar yükselttiler, eskiden denizin olduğu yerde kum topraklar çıkardılar, eskiden kuru toprak olan yerleri okyanusun boğmasına sebep oldular. Dünyanın çoğu kısmı, büyük ölçüde nüfussuzdu ve hayatta kalanlar rüzgarın önündeki toz zerreleri gibi saçılmıştı. Bu yıkım, hikayelerde, efsanelerde ve Dünyanın Kırılışı'nın tarihinde hatırlanmaktadır. Bkz. Yüz Yoldaş.

Ejder: Gölge Savaşı sırasında Lews Therin Telamon'un lakabı. Tüm Aes Sedaileri ele geçiren çılgınlığa kapılınca, Lews Therin kanından gelen herkesi, sevdiği herkesi öldürdü ve sonuç olarak Kardeşkatili lakabını kazandı. Artık, özellikle sebepsiz yere çevresi için tehlike oluşturanlar ya da onları tehdit edenler için, "İçine Ejder girdi," ya da "Ejder aldı," denir.

Efsaneler Çağı: Gölge Savaşı ve Dünyanın Kırılışı ile sona eren Çağ. Aes Sedailerin artık ancak düşlerde görülen harikalar yarattığı bir zaman. Bkz. Zaman Çarkı.

Gerçek Kaynak: Evrenin itici gücü, Zaman Çarkı’nı çevirir. Birlikte ve aynı zamanda birbirlerine karşı çalışan eril yarı(saidin) ve dişil yarıya(saidar) bölünmüştür. Saidini yalnıza erkekler, saidarı yalnızca kadınlar kullanabilir. Delilik Zamanı’nın başlangıcında saidin Karanlık Varlık’ın dokunuşu sonucunda kirlenmiştir. Bkz. Tek Güç

Gölge Savaşı: Aynı zamanda Güç Savaşı olarak bilinir ve Efsaneler Çağı’nı bitirmiştir. Karanlık Varlık’ın özgür bırakılma girişiminden kısa süre sonra başlamış, tüm dünyayı sarmıştır. Savaşın anılarının bile unutulduğu bir dünyada, savaşın her yanı yeniden keşfedilmiş, Karanlık Varlık’ın dünyaya dokunuşu ile çarpıtılmış, Tek Güç silah olarak kullanılmıştır. Savaş, Karanlık Varlık’ın tekrar zindanına kapatılması ile sona ermiştir.

Karanlık Varlık: Shai’tan için her yörede kullanılan en yaygın isim: kötülüğün kaynağı. Yaratıcı’nın antitezi. Yaratıcı tarafından Yaratım anında Shayol Ghul’deki bir zindana kapatılmıştır; onu zindandan kurtarma teşebbüsü Gölge Savaşı’na, Saidin’in kirlenmesine, Dünya’nın Kırılışı’na ve Efsaneler Çağı’nın sona ermesine yol açmıştır. Karanlık Varlık’ın gerçek ismini(Shai’tan) telaffüz etmek onun dikkatini çeker ve kaçınılmaz bir şekilde, en iyi durumda kötü talih, en kötü durumda felaket getirir. Bu yüzden pek çok örtmece isim kullanılır. Örn: Karanlık Varlık, Yalanların Babası, Kör Eden, Mezarın Efendisi, Gecenin Çobanı, Yürekbelası, Yürekdişi, Otyakan ve Yaprakkıran. Kötü talihe davet çıkaran biri için, “Karanlık Varlık’ın ismini telaffuz ediyor.” denir.

Muhafız: Bir Aes Sedai'ye bağlı bir savasçı. Bağ Tek Güç ile ilgilidir ve adam bundan hızlı iyileşme, uzun süre yiyecek, su ve uyku olmadan dayanabilme, Karanlık Adam'ın lekesini uzaktan hissedebilmek gibi yetenekler kazanır. Muhafız hayatta kaldığı sürece bağlandığı Aes Sedai, adam ne kadar uzakta olsa da onun hayatta olup olmadığını, öldüğü ânı, ölüm tarzını anlar. Ama bağ Aes Sedai'ye Muhafız'ın ne yönde ya da ne kadar uzakta olduğunu anlatamaz. Çoğu Ajah bir Aes Sedai'ye bağlı en az bir Muhafız olması gerektiğine inansa da, Kızıl Ajahlar hiçbir Muhafız ile bağ kurmaz, Yesil Ajahlar ise bir Aes Sedai'nin dilediği kadar çok Muhafız ile bağ kurabileceğine inanır. Ahlaki açıdan Muhafız'ın bağa razı olması gerekir, ama adam gönülsüz olsa bile yapıldığı görülmüştür. Aes Sedailerin bağdan ne elde ettikleri, büyük bir özenle saklanan bir sırdır. Bkz. Aes Sedai.

Myrddraal: Karanlık Varlık'ın yaratıkları, Trollocların kumandanları. Đnsanlar kullanılarak üretilen Trolloclarda, insan özelliklerinin yüzeye çıktığı çarpık ürünlerdir, ama Trollocları yapan kötülük tarafından kirletilmiştir. Fiziksel olarak insanlara benzerler, ama gözleri yoktur. Aydınlıkta ve karanlıkta kartal gibi görebilirler. Karanlık Varlık'tan kaynaklanan belli özellikleri vardır; bakışları ile felç etmek, gölge olan herhangi bir yerde yok olmak bunların arasında sayılabilir. Sahip oldukları bilinen pek az zayıflıktan biri, akan suyu asma konusundaki gönülsüzlükleridir. Farklı yörelerde değişik isimlerle bilinirler. Örn: Yarı-insan, Gözsüz, Gölge-adam, Sinsi, Soluk.

Sahte Ejder: Zaman zaman, Yeniden Doğan Ejder olduğunu iddia eden adamlar çıkar ve bazen içlerinden biri öyle çok takipçi kazanır ki, alt etmek için bir ordu gönderilmesi gerekir. Bazıları pek çok ulusu karıştıran savaşlar başlatmıştır. Yüzyıllar içinde, çoğu Tek Güç'ü yönlendiremeyen adamlar olmuşlar, ama pek azı Tek Güç'ü kullanabilmiştir. Ama hepsi, Ejderin Yeniden Doğusu ile ilgili Kehanetleri gerçekleştiremeden ya ortadan kaybolmuş, ya yakalanmış ya da öldürülmüştür. Bu, adamlara sahte Ejder denir.

Saidar, Saidin: Bkz. Gerçek Kaynak

Shai’tan: Bkz. Karanlık Varlık

Shayol Ghul: Lanetli Topraklar'da bir dağ, Karanlık Varlık'ın zindanının olduğu yer.

Tar Valon: Erinin Irmağı'nda bir ada şehri. Aes Sedai gücünün merkezi ve Amyrlin Makamı'nın mekanı.

Tek Güç: Gerçek Kaynak'tan çekilen güç. İnsanların büyük çoğunluğu Tek Güç'ü yönlendirme yeteneğinden tamamen yoksundurlar. Pek az kişiye yönlendirme öğretilebilir ve daha da azında bu yetenek doğuştan vardır. Bu azınlığa öğretilmesine gerek yoktur; isteseler de, istemeseler de, belki de ne yaptıklarını fark etmeden Gerçek Kaynak'a dokunacak, Güç'ü yönlendireceklerdir. Bu doğuştan gelen yetenek genellikle ergenlik çağının sonlarında ya da gençlikte kendini gösterir. Kontrol öğretilmezse ya da kendiliğinden öğrenilmezse - bu çok zordur ve basarı oranı yalnızca dörtte birdir - ölüm kaçınılmazdır. Delilik zamanından bu yana zaman içinde tamamen çıldırmadan Güç'ü yönlendirebilen erkek çıkmamıştır; bir derece kontrol elde etmişse bile, hastanın canlı canlı çürümesine sebep olan bir hastalıktan ölür - bu hastalık, delilik gibi Karanlık Varlık'ın saidini kirletmesinden kaynaklanır. Bir kadın için, Güç'ün kontrol edilememesinden kaynaklanan ölüm bu kadar korkunç değildir, ama yine de ölümdür. Aes Sedailer hem Aes Sedailerin sayısını artırmak, hem de ölümden kurtarmak için bu yetenekle doğan kızları ararlar. Erkekleri ise zaman içinde delirerek Güç ile korkunç seyler yapmamaları için ararlar. Bkz. Delilik Zamanı, Gerçek Kaynak.

Trolloclar: Gölge Savaşı sırasında yaratılan, Karanlık Varlık'ın yaratıkları. Çok iri yapılı, son derece vahşi hayvan-insan melezidirler ve sırf öldürme zevki için öldürürler. Kurnaz, hilekar ve tehlikelidirler, ancak korktukları kişiler tarafından güvenilirler. Çoğu her şeyi, her tür eti yer ve buna insan eti ile baska Trollocların eti de dahildir. İnsan kaynaklıdırlar ve insanlarla üreyebilirler, ama genellikle ölü doğumlara yol açarlar ve ölü doğmayanlar da genellikle hayatta kalmazlar. Kabile benzeri çetelere bölünmüşlerdir ve aralarında en önde gelenleri Ahffrait, Al'ghol, Bhan'sheen, Dha'vol, Dhai'mon, Dhfin'nen, Ghar'ghael, Ghob'hlin, Gho'hlem, Ghraem'lan, Ko'bal ve Kno'mon'dur.

Yönlendirme: Tek Güç'ün akışını kontrol etme işi.

Yüz Yoldaş: Lews Therin Telamon önderliğinde Gölge Savaşı'nı sona erdiren, Karanlık Varlık'ı zindanına kapatarak nihai darbeyi indiren, Efsaneler Çağı'nın en güçlü yüz erkek Aes Sedaisi. Karanlık Varlık'ın karşı darbesi saidini kirletti; Yüz Yoldaş çıldırdı ve Dünyanın Kırılışı'nı başlattı.

Zaman Çarkı: Zaman, yedi çubuklu bir tekerlektir ve her çubuk bir Çağ'dır. Çark dönerken Çağlar gelir ve geçer, her biri unutularak efsaneye, sonra mite dönüşen anılar bırakır ve o Çağ yeniden geldiğinde artık çoktan unutulmuş olur. Belirli bir Çağın Deseni, o Çağ'ın geldiği her seferde biraz değişik olur ve her seferinde büyük değişimlere açıktır, ama yine de her seferinde aynı Çağ'dır.
 
Son düzenleme:

sergen07

Süper Üye
20 Kas 2010
479
272
Antalya
Teşekkürlerimi sunmaktayım Her yeni seri beni heyecanlandırır ayrıca bilgilendirme için de saol devamını dört gözle bekliyorum :)
 

akyıldız

Süper Üye
15 Nis 2010
1,773
2,614
son iki kitap dışında hepisini severek okudum umarım çizgi romanıda güzeldir teşekkürler.
 

Gulyabani

Yönetici
15 Ara 2010
5,003
22,007
Sarıyer
İlk 7 cildini okuduğum bir seri, ultra - hiper güçlü büyülerden ve gereksiz tekrarlardan sıkılana kadar zevkle okumuştum, çizgi romanda fazla tekrar yapamayacaklarından, çizgisi yazılısından daha güzel olacaktır sanıyorum. Eline sağlık.
 

The_DarknesS

Yönetici
Çeviri & Balonlama
17 Nis 2010
9,538
28,575
İzmir
Sevgili dostum,
Muhteşem çalışmalarınız devam ediyor.
En çok hoşuma giden ise daha önce okumadığımız, görmediğimiz çizgi romanlar üzerinde çalışmanız.
Çizgi roman sevenler için harika armağanlar.
Elinize sağlık.
 

enger66

Onursal Üye
26 Eyl 2010
1,036
3,182
Elinize sağlık... Böyle paylaşımları hep görmek dileğiyle... Teşekkürler...:)
 

Ryu Hayabusa

Yeni Üye
24 Eki 2009
32
84
Arkadaşlar öncelikle şunu belirtmek isterim Zaman Çarkı çok sevdiğim bir seridir. Bu nedenle üşenmeyip şunları hazırladım.




Ayrıca normalde yapmam ama Zaman Çark'ı adına bir iki bir şey karalamak isterim. Balonlamaların parşomen tarz yerleri malesef olmamış. Yuvarlak parçalı alt kısımlarını karelenmeler var. Bence eğer hakkı verilecekse serinin o şekilde balonlaması daha iyi olur. Biraz daha fazla emek istiyecek doğru ama Zaman Çark'ı bunu hak ettiği için söyledim. Normalde adettim değil başka arkadaşların çizgi romanlarına yorum getirmek. Zaman çarkına özel oldu.

Üstad Darkopal hazırladığı vidyoları izlemenizi öneririm. Çok yardımı dokunacaktır eminim.




 
Son düzenleme:

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,078
36,676
İstanbul
Arkadaşlar öncelikle şunu belirtmek isterim Zaman Çarkı çok sevdiğim bir seridir. Bu nedenle üşenmeyip şunları hazırladım.
...

Ayrıca normalde yapmam ama Zaman Çark'ı adına bir iki bir şey karalamak isterim. Balonlamaların parşomen tarz yerleri malesef olmamış. Yuvarlak parçalı alt kısımlarını karelenmeler var. Bence eğer hakkı verilecekse serinin o şekilde balonlaması daha iyi olur. Biraz daha fazla emek istiyecek doğru ama Zaman Çark'ı bunu hak ettiği için söyledim. Normalde adettim değil başka arkadaşların çizgi romanlarına yorum getirmek. Zaman çarkına özel oldu.

Üstad Darkopal hazırladığı vidyoları izlemenizi öneririm. Çok yardımı dokunacaktır eminim.

Değerli dostum, hem yaptığın katkı hem de eleştirilerin için çok teşekkür ederim. Benim yaptığım çalışmaları gönül rahatlığıyla eleştirebilirsin. En ufak bir rahatsızlık duymayacağımdan emin olabilirsin. Hazırladığın iki sayfa da çok güzel olmuş. Ben İngilizce isimlere dokunmuyorum. Bunun iki nedeni var. Daha az önemli nedeni Orjinal isimleri koruma arzusu. Ama asıl önemli nedeni ise bunu yapmayı becerememem :). Sen bu kez düzeltmişssin ama sonra ki sayılar da aynı sıkıntıyı ben yine çekerim muhtemelen. Senin yaptığın iş çok mükemmel. Bilmiyorum her seferinde aynı desteği senden ya da bir başka dostumdan alabilir miyim? Ya da belki kendim becermeye çalışmalıyım :).

Bir de şunu anlamadım: "Yuvarlak parçalı alt kısımlarını karelenmeler var." Kastettiğin nedir acaba dostum? Balonların temizlenmesini mi problemli buluyorsun yoksa balonların doldurulmasını mı?

Dostlukla kal!
 
Son düzenleme:

The_DarknesS

Yönetici
Çeviri & Balonlama
17 Nis 2010
9,538
28,575
İzmir
Sevgili Ryu,
Sizin kadar profesyonel çalışmayı pek çok kimse yapamıyor. Hatta yayın evleri bile sizin kadar balonların temizlenmesi, düzenlenmesi ve orjinal font kullanılması konularında dikkatli değil. Çalışmalarınızı büyük bir zevkle takip ediyorum, sizi tebrik ve takdir ederim. Örnek kapaklarınızı da çok beğendim.

Sevgili direnc11 dostumun fevkade çevirisi ve yep yeni çizgi romanlarına ilerleyen zamanda yine aynı güzellikte balonlamalar ile mükemmeli yakalayacağına eminim.

Bir sonraki sayıyı merakla beklemekteyim.
Selam ve saygılarımla.
 

savok

Admin
30 Eki 2009
19,988
83,571
Kasımpaşa
Çok sevdiğim bir seriyi
sevmek az aslında hastasıyım demek daha doğru
bir başka hastalığım olan çizgi roman olarak okuyacağımı bana söyleselerdi
hafif bir kısa süreli dil tutulması, şaşkınlık
dalga geçmeyin canım duygusu yaşardım.
Aslında yaşamaktayım.
Sağolunuz. Uzun yaşayınız.
Sevgilerimle.
 
Y

yanfeng

Gölge Savaşı sırasında Lews Therin Telamon'un lakabı. Tüm Aes Sedaileri ele geçiren çılgınlığa kapılınca, Lews Therin kanından gelen herkesi, sevdiği herkesi öldürdü ve sonuç olarak Kardeşkatili lakabını kazandı. Artık, özellikle sebepsiz yere çevresi için tehlike oluşturanlar ya da onları tehdit edenler için, "İçine Ejder girdi," ya da "Ejder aldı," denir.
 

berserk

Yeni Üye
16 Mar 2012
56
47
Bunu görünce oturup ağlamak istedim. Böyle bir çeviriyi bulacağımı hiç düşünmezdim. :'(
 
Üst