Uzay Çocukları - Mıstık(Tembeller Adası)

gurselileri

Guest
18 Tem 2010
2,226
2,288
LÜLEBURGAZ
Haydi arkadaşlar hep beraber çocukluk yıllarımıza dönmek ister misiniz… 1980 yılına ait milliyet çocuk dergilerinden tarayarak bir araya getirdiğim büyük usta mıstık ağabeyimize (Merhum Mustafa EREMEKTAR ) ‘a ait uzay çocukları’nın tembeller adası adlı macerasıyla sizleri baş başa bırakıyorum… ( dergilerden tarayarak bir araya getirdiğim için kapağı yoktu bu yüzden kapak çalışmasını ben tasarladım) en kısa sürede 1979 yılına ait dergilerdekileri de taramaya başlıyorum…

44414022.jpg




Not : Sayfa düzenlemesi yapılıp link yenilenmiştir... iyi okumalar...
 
Son düzenleme:

savok

Admin
30 Eki 2009
19,988
83,571
Kasımpaşa
Ben de uzun süre kesip biriktirdim,
bu alışkanlığım şimdi de devam ediyor,
ama ben kesip biriktiriyor, saklıyor
ve sonra sakladığım yeri unutuveriyorum, kayboluyorlar.
Bu nedenle sizin gibi saklamasını becerebilenler
her zaman bende bir hayranlık uyandırmıştır.
Gönlünüzden kopup gelenleri
paylaşmak için en uygun yerdesiniz.
Bekleriz efendim.
Sizi saygı ve muhabbetle selamlarım.
Esen kalınız.
 

mkurt

Süper Üye
26 May 2010
1,829
467
Sevgili savok acaba koyduğun yerleri unutuyormusun yoksa iç işleri bakanı olaya müdahale edip bi temizlikmi yapıyo...:Ğ:24:
 

gurselileri

Guest
18 Tem 2010
2,226
2,288
LÜLEBURGAZ
sevgili savok ben dergilere kıyamadığım için kesmedim... o yıllara ait dergiler aynen olduğu gibi duruyor... bu arşivcilik ve saklama alışkanlığı kendimi bildim bileli en bariz özelliklerimden biri... Allah'a şükür onun için kolay kolay hiçbir şeyimi kaybetmem... her şeyin belli bir yeri vardır ve her şey olması gereken yerde olmalıdır... elektriklerin kesildiği bir anda en koyu karanlıkta bile evimin içinde aradığım her şeyi bulurum:) saklama konusunda da manevi yönlere çok değer veririm... ilkokul 1. sınıf karnemi, 18 yaşına basmış olan yeğenim ve 10 yaşındaki oğlumun ellerinin kalem tutup yaptıkları ilk şekilsiz karalamaları bile halen saklıyorum...:)
 

savok

Admin
30 Eki 2009
19,988
83,571
Kasımpaşa
Hafıza -i beşer nisyan ile malul derler ya
benimki biraz öyle
biraz da memur aiilesi olmanın dezavantajları
yangında ilk kurtarılacaklar gibi
her taşınmada feda edilecek ilkler arasında
nedense hep benim kitaplar gelmiştir.
Birde 12 Eylül fırtınası
canım annem beni kurtaracak ya
Marksizmin alfabesi yanında
çizgi romanlarım dahil hepsini
fahrenheit 451 derecesinde tarihe gömmüştür
Anam da haklı
evinde kitap bulundu diye bu ülkede
insanlar işkencelerde öldüler,
Bu konuyu kapatmakta faide var.
...

Neyse gurselileri beyefendiciğim
kısa bir hatırlatma sayfa sıralamasında yapmam gerekiyor
düzen anlamında
sayfa sıralamasını sayfa sayısına göre
00,01,02 ya da 000,001,002 diye yapmanız
gerekiyor yoksa 3. sayfayı 30. sayfanın başında
4. sayfayı 40. sayfanın başında görürüz.
Yüklediğiniz dosyanın sayfalarına bakarsanız
ne demek istediğimi daha rahat anlarsınız.
Saygı ve sevgilerimle.
 

gurselileri

Guest
18 Tem 2010
2,226
2,288
LÜLEBURGAZ
anladım... tecrübesizliğime ve acemiliğime verin ama sizin bu bilgiyi vermeniz çok iyi oldu... çok teşekkürler:24:
 

mizahicizgi

Aktif Üye
26 Eyl 2010
403
921
Bayağı sıkıntılı bir çalışmayı çok güzel halletmişsiniz, sağolsun savok'ın bahsettiği sıralamayı
artık kendimiz yapacağız, ki yaptım. çok keyifle eski yıllara yeniden döndüm. Bunların hepsi
zamanında çoğumuzun elinden geçti ve yer yer hoşumuza giden maceralarıda biriktirdik ama
sı olduğu için şu an çoğumuzda yok. Bu boşluğumuzu keyifle doldurdun. Sağolasın..
 

gurselileri

Guest
18 Tem 2010
2,226
2,288
LÜLEBURGAZ
sevgili dost teşekkür ediyorum... savok ustama da uyardığı ve bilgilendirdiği için minnettarım... zaten biraz sonra dosyaları tekrar sevgili savok'un izah ettiği şekilde tekrar yükleyecğim... iyi okumalar...:89:
 

gurselileri

Guest
18 Tem 2010
2,226
2,288
LÜLEBURGAZ
Mıstık
(Mustafa EREMEKTAR) (1930-2000)

28 Mart 1930 tarihinde Kasımpaşa, İstanbul'da doğan Mustafa Eremektar ya da çalışmalarında kullandığı lakabıyla Mıstık, anne ve babasını kaybettikten sonra çocukluğunu Darülaceze'de geçirmiştir. Karikatürcü olarak başladığı çizim kariyerini çok başarılı ve popüler çizgiromanlarla zenginleştirmiş bir sanatçıdır.

Mıstık, eğitim hayatını ayrıldığı ortaokul son sınıfla noktalamış ve bir süre değişik işlerde çalıştıktan sonra, on yedi yaşındayken karikatür çizmeye merak sarmıştır. 1947'de Doğan Kardeş dergisinde yayınlanan ilk karikatürünün ardından çizim dünyasında ilerlemek için Babıali'deki gazeteleri dolaşmaya başlamıştır. Doğan Kardeş için çoğu arka kapakta ve dört renkli olarak yayınlanan alt yazılı çizgiromanlar ve kapak illüstrasyonları çizmiştir. Bunlar arasında 1952 yılında Perili Ev; 1953'de Yeşil Hazine, İyi Kalpli Çoban ve Akıllı Eşek; 1961'de iki çocuğun maceralarını konu edinen Alev ile Ateş adlı seriler yer almıştır. Mıstık lakabını ilk kez Bütün Dünya dergisine çizim yaparken kullanmaya başlamıştır. Sürekli çalıştığı ilk yayın kuruluşu olan Akşam Gazetesi'nden sonra Hafta'da ve Akbaba, 41 Buçuk, Dolmuş, Tef gibi mizah dergilerine karikatür, kapak ve vinyetler yapmış, uzun süre Nebioğlu Yayınevi için çalışıp buradan maaş almıştır. 1957 yılında girdiği Vatan Gazetesinde Taş Devri adlı çok ünlü çizgiromanını bant formatında çizmeye başlamış, başlığı aynı yılın Eylül ayından itibaren Pazar dergisinde sürdürmüştür. Taş Devri'nde saçı sakalı birbirine karışmış, elleri ve ayakları üzerinde yürüyen insan müsveddeleri çizerek başladığı seri, sonraki yıllarda kendine has bir çizim stiliyle lekeli renklendirme teknikleri ve daha yuvarlak hatlı karikatürize karakterlere dönüşmüştür. Bu seri 1977 yılından itibaren Milliyet Çocuk dergisine transfer olmuştur. 1958'de Resimlerle Hikayeler Dergisi ve Resimlerle Keşifler ve İcatlar Dergisi çizer ekibine dahil olan Mıstık, 1960 yılından itibaren Tahsin Demiray'ın sahibi olduğu Çocuk Haftası'nda önce ön, arka kapak illüstrasyonları, sonra Mıstık adlı bir bant karakter, ardından da 1962 yılı başından sonra yayınlanmaya başlayan İbiş adlı renkli ve mizahi bir çizgiroman hazırlamıştır. İbiş, aslında 1961'de yayına giren bir diğer Türkiye Yayınevi logolu dergi Yavrutürk'de başlangıç yapmıştır. Aynı yıl Ali Nusret Pulhan'ın sahibi olduğu Pulhan Yayınevi'nin çıkardığı haftalık Miki dergisinde Nasrettin Hoca başlıklı banda birlikte Dörtgöz Ali ve Taş Devri adıyla devamlı iki çizgiroman hazırlamıştır.

1961'de Vatan Gazetesi'nden ayrılarak çizgi-film hazırlamaya başlayan Mıstık, reklam filmlerine imza atmış ve 1970'lerin sonunda yeniden karikatür sanatına ağırlık vermiştir. 1977 yılından itibaren Milliyet Çocuk dergisinin kadrosuna giren çizer, bu tarihten itibaren ikinci en popüler çizgiroman başlığını yaratmıştır: Uzay Çocukları. Farklı zaman ve mekanlarda geçen, küçük çocuklara yönelik oldukça naif ve sade çizgileriyle benzerlerinden hemen ayrılan seriye 1978'de Bizim Ali adlı bir başka çizgiroman daha katılmıştır. Bizim Ali, ayrıca ilk sayısı 28 Ocak 1980 tarihinde Milliyet Çocuk dergisiyle birlikte ilave olarak verilen Milliyet Çizgi-Roman adlı dergideki tek sayfalık maceralarıyla gözükmüştür.

1980'lerin sonundan itibaren bir süre Türkiye İş Bankası tarafından yayınlanan Kumbara adlı çocuk dergisinin kapaklarını hazırlamış, ayrıca Bizim Ali adlı çizgiromanını burada da çizmiştir. Uzay Çocukları'nın üç macerası 1981 yılında Çizgili Yayınlar tarafından albümleştirilmiştir. Mıstık, 29 Mart 2000 tarihinde İstanbul'da ölmüştür.


uzayig3.jpg
 

Çizgi Adam

Yeni Üye
17 Eki 2014
85
442
Uzay Çocukları sadece iki serüven gördüm;
Çılgın Bilgin
Tembeller Adası
Başka var mı?
 
Üst