X-Bilinmeyen Bilimkurgu Dergisi "Özel" 10. Sayı

Doktor Kim

Aktif Üye
17 Mar 2011
325
14,064
X-Bilinmeyen Bilimkurgu Dergisi "Özel" 10. Sayı

X-B_00.jpg


Türk Bilimkurgu Dergiciliğinin Tarihi

Türkiye'nin ilk bilimkurgu dergisi olan Antares, ODTÜ'de matematik bölümü öğrencisi Sezar Erkin Ergin tarafından 1971'de çıkarılmıştır. Bu, "Aylık Haber Bülteni" adı altında çıkan dokuz sayfalık bir teksirdir. Ergin, bir sene sonra bu bülteni yine teksir makinesiyle İngilizce ve Türkçe olarak basarak İtalya'ya gider. Orada bu çalışmayı beğenirler ve ona ödül verirler. O da bu hevesle matbaada basılan "Anteres" adlı bir dergi çıkarır ve bu çalışma altı sayı sürer. İçinde yerli yabancı bilimkurgu öyküleri, film haberleri vardır. Bu süre boyunca Anteres'in her sayısı ortalama 50-100, en fazla 150 kişiye ulaşır. Altı ay sonra ekonomik nedenlerle Anteres'in boyutu küçültülür ve eski ebadının yarısı boyunda bir altı sayı daha çıkar ve son bir özel sayı çıkarılarak biter. Fakat, 1978-1980 yılları arasında Sezar Erkin Ergin, bilimkurgu severlerin haberleşmesi için her hafta, postayla evlere gönderilen bir sayfalık, teksirle çoğaltılmış "Aylık Haber Bülteni"ni çıkarmaya devam eder. Bu bülten toplam 78 sayı sürmüştür.
Antares-620x324.jpg

Yine aynı dönemlerde bu kez İstanbul'da Selma Mine, 1976 yılından itibaren dokuz sayılık bir teksir çalışması yapar. Bu yayında yerli ve yabancı öykülere yer verilir. Tabii teksir ile okurlara ulaşma imkânı sınırlıdır. Dolayısıyla evvelce çıkmış dokuz sayılık teksir bültenler ciltlenir ve X-Bilinmeyen dergisinin ilk sayısı olarak yayımlanır. Mart 77'de, X-Bilinmeyen'in matbaada basılan ilk sayısı piyasaya çıkar ve dergi aylık olarak yayımlanmaya başlar. Dergi, Aralık 79'daki 42. Sayısına kadar bilimkurgu içerikli yayınını sürdürür. Bu süreçte bilimkurgu severler de 10-15 kişilik gruplar şeklinde her hafta Selma Mine'nin evinde toplanıp dergiyle ilgili sohbetler gerçekleştirirler. Bu anlamda X-Bilinmeyen, bilimkurgu severler için bir okul görevi de üstlenmiş olur. 42. Sayıdan sonra bazı yazarlar Selma Mine'yle anlaşmazlığa düşer ve ayrılır. X-Bilinmeyen dergisi "Evren" adını alır ve böylece yayın hayatına iki yıl daha devam eder. Bu son iki yıl boyunca, derginin içeriği bilimkurgudan ziyade bilimsel makalelerden oluşmuştur. Bilimkurgu adına yalnızca, derginin ortasında Selma Mine'nin romanının tefrika fasiküllerine yer verilmiştir. X-Bilinmeyen/Evren 64. sayısında, yardımcı olanların iyice azalmasından dolayı sona erer. Tüm bu yıllar boyunca X-Bilinmeyen, aslında kendi zamanı için oldukça iyi bir tiraj yakalamıştır. Satışlarının 600-700, bazen 1000-1200'e çıktığı olur. Böylece Türkiye'nin her yerine ulaşır.
X-Bilinmeyen-620x275.jpg

Bu dönemde, X-Bilinmeyen'den ayrılanlardan Bülent Akkoç, Ocak 1980'de Göktaşı diye teksir bir çalışma yapar ve bu çalışmayı üç sayı sürdürür, her sayıyı 450'şer tane çoğaltarak dağıtır. Türkiye'de bilimkurgu yayıncılığı kurumsallaşmadığı ve kişisel ilişkiler üzerinden yürütüldüğünden, dergi çıkaranların eğitim ve iş durumları çerçevesinde uzun kesintiler olur. 6-7 yıllık bir aradan sonra Bülent Akkoç, Ekrem Kasım adlı bir ressamla beraber, Çağdaş Sanat Bilimkurgu isimli bir dergi daha çıkarır. Bu da üç sayı sürer ve maddi olanaksızlıklar yüzünden sona erer. Bülent Akkoç, 1988'de bu kez tek başına Öncü diye bir dergi çıkartır. Bunun her sayısını bazen matbaada bastırarak ve bazen de fotokopi ile çoğaltarak ortalama bin kişiye postayla gönderir. Öncü dergisinin ömrü de bir yıl olur. Yine uzun bir aradan sonra bu kez Ocak 1996'da Bülent Akkoç, çizgi romanla ilgilenen Hakan Alpin ile birlikte, Atılgan dergisini çıkarmaya başlar. Dergide yerli ve yabancı öykülere ve bilimkurgu üzerine çok çeşitli makalelere yer verilir. Atılgan dergisi, 2000 yılına kadar 14 sayı çıkar. Yine 90'lı yıllarda Beyoğlu'ndaki Atlas Pasajında Atılgan adlı çizgi roman ve film afişleri satan işyeri işleten
Nilgün Birgül sahipliğinde ve 2007 yılında genç yaşta vefat eden Metin Demirhan yönetiminde Nostromo ismiyle bir bilimkurgu dergisi piyasaya sürülür. İyi bir gelecek vaat eden, hatta bir bilimkurgu öykü yarışması da düzenleyen bu dergi de ancak üç sayı çıkabilmiştir. Giovanni Scognamillo tarafından destek görmüştür.

atilgan_bilimkurgu_dergisi-620x335.jpg

2000'li yıllarda hem bilimkurgu dergiciliği ve hem de kitap yayıncılığında bir artış olur. Bu dönemde İzmirli bilimkurgu severlerin çıkardığıAlbemuth adlı fanzin dikkat çeker. Yine 2002-2005 yılları arasında, döneminin tek bilimkurgu dergisi olarak yayımlanan Davetsiz Misafir ise, toplam 10 sayı çıkmıştır.

1976'dan itibaren dokuz sayılık bir teksir çalışmasından sonra onlardan harmanlanarak, X-Bilinmeyen 10. sayısı niyetine bu özel sayı yayımlanmıştır.

X-B_00A.jpg

X-Bilinmeyen Bilimkurgu Dergisi "Özel" 10. Sayı PDF 17 Mb:
X-B_01.jpg

X-Bilinmeyen Bilimkurgu Dergisi "Özel" 10. Sayı CBR 40 Mb:
X-B_06.jpg


X-B_22.jpg

4 Eylül 1990'da evinin önünde düzenlenen suikast sonucu öldürülen Turan Dursun'un Evren bir Şaka mı? adlı yazı dizisi...
X-B_09.jpg

Yukarıda adı geçen dergilerin bütün sayılarını zaman içinde paylaşacağım.

Zaman Gezgini Doktor Kim
 

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,078
36,675
İstanbul
Birkaç şey için teşekkür ederim:

Öncelikle bu paylaşımda yer alan dergi için.

Sonra Türkiye'de bilim-kurgu dergiciliğinin seyri ile ilgili kapsamlı bilgilendirme için

Ve son olarak sunumda belirtilen tüm dergilerin zaman içerisinde forumda paylaşılacağına dair verilen müjde için.

Ellerine sağlık, Bayhun.
 

tayyare

Yönetici
22 Nis 2019
868
16,201
...Yine 2002-2005 yılları arasında, döneminin tek bilimkurgu dergisi olarak yayımlanan Davetsiz Misafir ise, toplam 10 sayı çıkmıştır.

Merhabalar,

Davetsiz Misafir'in tüm sayılarına sahip olduğumu düşünüyordum, ancak görünen o ki, yanılmışım. Rica etsem bir liste yayınlayabilir misiniz? (bunu dergiyi "sayı 5", "sayı 6" gibi değil de "ilkbahar 2004" gibi adlandırdıkları için rica ediyorum).
 

Otacı

Süper Üye
5 Tem 2016
782
11,931
Merhabalar,

Davetsiz Misafir'in tüm sayılarına sahip olduğumu düşünüyordum, ancak görünen o ki, yanılmışım. Rica etsem bir liste yayınlayabilir misiniz? (bunu dergiyi "sayı 5", "sayı 6" gibi değil de "ilkbahar 2004" gibi adlandırdıkları için rica ediyorum).

2002-2005 yılları arasında, döneminin tek bilimkurgu dergisi olarak yayımlanan ve sonrasında Başka Dünyalar Mümkün isimli bir kitaba da imza atan Davetsiz Misafir toplam 10 sayı yayımlandı.

Davetsiz Misafir, ne yazık ki Sonbahar 2005 sayısıyla yayın hayatına veda etti. Başlangıçta fanzin olarak çıkmaya başlayan derginin iki sayılık fanzin ritmini sekiz sayılık matbaa süreci izledi.
 

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,630
24,278
Doktor Kim şimdi nerededir bilemiyorum ama o kadar değerli katkılar sunduki tekrar devam etmesini çok isterdim.
Çok teşekkür ederim kendisine.
 

tayyare

Yönetici
22 Nis 2019
868
16,201
2002-2005 yılları arasında, döneminin tek bilimkurgu dergisi olarak yayımlanan ve sonrasında Başka Dünyalar Mümkün isimli bir kitaba da imza atan Davetsiz Misafir toplam 10 sayı yayımlandı.

Davetsiz Misafir, ne yazık ki Sonbahar 2005 sayısıyla yayın hayatına veda etti. Başlangıçta fanzin olarak çıkmaya başlayan derginin iki sayılık fanzin ritmini sekiz sayılık matbaa süreci izledi.

Çok teşekkür ediyorum, 8 sayı sanmaktaydım, görünen o ki fanzin sayılarının farkında değilmişim.
 

cemavci

Yeni Üye
17 Ağu 2022
3
6
Merhabalar,
X-Bilinmeyen • Özel Sayı â„– 1
X-Bilinmeyen • Özel Sayı â„– 2
bende pdf olarak var.
Elektronik posta adresi verebilirseniz hemen göndereyim.
Selamlar, saygılar.
cemavci@superonline.com
 
Üst