Image - Sayı 13 (1972)

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,311

Image - Sayı 13 (1972)
"Roche"un Tıp/Kültür Dergisi
44 sayfa, 300 dpi, 130 MB, CBR

IMAGE_1972_13_KAPAK.jpg



İlaç firmaları tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de çok eski yıllardan beri hekimler için birtakım dergiler çıkartmışlardır. İlaç mümessilleri eliyle ücretsiz dağıtılan bu dergilerde doktorları ilgilendiren konuların yanı sıra, edebiyat, sanat vb konulara da yer veriliyordu. Bunlar hem hekimleri sıkmayacak, hem de ilgilerini çekecek şekilde paramedikal konulardı. Örneğin Mozart'ın veya II. Ramses'in neden ölmüş olabileceği arkeologların ve patologların belgeleriyle inceleniyor veya bu sayıda olduğu gibi Taş ve Bronz Devirlerinde ilkel tıp pratiğinin nasıl olduğu gibi ilginç konulara değiniliyordu (Makaledeki "...Avrupa'nın en eski darbeli çakmağı da yine bu bölgede bulunmuştur..." lafı ne kadar da merak uyandırıcı değil mi? Hemen devamını okumak isteği uyandırıyor! s.18). Konular albenili görsellerle de zenginleştiriliyordu. Baskı kaliteleri iyiydi. Hattâ çok eski yıllarda bunlardan bazıları yurt dışında Türkçe bastırılıyordu (Abbott'un dergileri buna bir örnektir) Buradakinin baskı kalitesi için ortanın üzerinde diyebiliriz. Bunlar sonraki yıllarda hep ülkemizde basıldılar. Hem tıp hem de sanat ve kültür yayını sayılan bu yayınların iki örneğini daha önceki yıllarda paylaşmıştım. Bunlar: "Organorama" ve "Mediscope" dergileriydi. Umarım "Roche" firmasının bu dergisi de ilginizi çeker. Buradaki dergi 1972 yılına ait, son sayfasında karikatürler bile var.


s.6'dan bir örnek. Makalede Kazancakis'e bile atıf yapılmış.
IMAGE_1972_13_i.jpg

 
Son düzenleme:

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,045
75,446
hiçbiryerde :)
İlginç konuları olan dergiler çıkıyor arada bir.
Birkaçını ben de paylaşmayı istediğim halde
zaman bulamıyorum; çok emek vererek bize
farklı maceraların kapılarını açtığınız için
teşekkürler, saygılar sevgili üstadım.
 

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,087
36,746
İstanbul
Kaçırdığım zamanı yakalama gayretim devam ediyor. Ben 19 Nisan'a kadar gelebildim nihayet ama forumda boş durmuyor ki, o da ilerlemeye devam ediyor. Dur bakalım bir yerde yakalarız elbet. :)

Roche'un dergisi deyince ilgimi çekiverdi bir göz atayım dedim. Neticede hayatım bir kez Roche ile kesişmişti. Yeni fabrikalarının elektrik işlerini yapmıştık. 2003 filan.

Demek böyle dergiler de çıkıyormuş. "Buzul Çağı Sonrası Avrupa'da Taş ve Bronz Devirlerinde İlkel Tıp" başlıklı yazı ve elbette karikatürler ilgimi çekti. Yazı tıbbi terimlerle dolu olsa da benim için bile anlaşılır ve ilginç bölümleri var. Yani neymiş; herhangi bir derginin başlığına bakıp "bana hitap etmez" deyip bir kenara atıvermemek gerekiyormuş.

Teşekkürler üstadım.
 
Üst