Aktüel Arkeoloji - Sayı-47 2015 (Eylül-Ekim)

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,232

Aktüel Arkeoloji 2015 - Sayı 47
Eylül-Ekim, Yıl 8
Türkçe, 15 TL
132 sayfa, 163 MB, CBR


AKT-EL-ARKEOLOJ-2015-09-10-kapk.jpg

(GglDrv)

Berlin'de bulunan Pergamon Müzesi'nde sergilenen "Bergama Zeus Sunağı"nın bu fotoğrafını ne zaman görsem karmakarışık duygular içinde olurum, içim sızlar. Yakın zamanlara kadar bunu yurt dışına kaçıranların, kaçırmalarına göz yumanların, hatta bilhassa izin verenlerin uzun uzun hatırlarını sorar, kulaklarını çınlatırdım (evet Cehennemde de kulaklar çınlayabiliyor, sanırım!). Ama son yıllarda elimizde kalan tarihi eserlere nasıl muamele ettiğimizi, o yürekler acısı sözde restorasyon çalışmalarını, eski eser talanını, hor kullanma facialarını filan gördükçe de iyi ki kaçırmışlar diyorum artık. Hiç olmazsa şimdi ona iyi bakıyorlar, baksanıza sırf bu sunak için "Bergama Müzesi" açmış Almanlar. Sunak bizde kalsaydı mermerleri çoktan civardaki evlerin inşaatında filan kullanılacaktı, ya da eritilip kireç yapılacaktı. Ara Güler'in Afrodisias antik kentini ilk keşfettiğinde çektiği fotoğrafları hatırlayın, sütun başlarından biri köy kahvesinin bahçesinde masa olarak kullanılıyordu, bazı mermerler dibek taşı ya da yalak olmuşlardı. İyi ki tabiat zamanla eski eserlerin üzerini toprakla örtüyor da bazıları böylelikle vahşilerin elinden kurtuluyor. Bizim kadar tarihine, geçmişine değer vermeyen başka bir millet var mıdır acaba? İşin acı taraflarında biri de ne biliyor musunuz? Eserin kaçırılmasına İzmirli Rumlar karşı çıkmışlar.


AKT-EL-ARKEOLOJ-Bergama-Tap.jpg


 

yazicizahmet

Onursal Üye
12 Nis 2011
2,308
38,597
Kesinlikle sizin gibi düşünüyorum, sevgili scanfan üstadım.Ya Hasankeyf...Göbeklitepe'ye bundan sonra olabilecekleri düşünmek bile istemem.Ne yazık.Gene de, iyi ki, hiçolmazsa elimizde bu dijital paylaşımlar var.Elinize sağlık.Sevgi ve saygılar.
 

tetrax

Süper Üye
21 May 2017
275
645
Ankara
"İyi ki tabiat zamanla eski eserlerin üzerini toprakla örtüyor da bazıları böylelikle vahşilerin elinden kurtuluyor."
Halkımızın çoğunun eski eserlere bakışını özetliyor bu cümleniz.
Ne yazıkki ülkemizin her tarafından tarihi eser fışkırmasına rağmen arkeolojiye ve restorasyona yeterince ilgi gösterilmiyor.
 

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,078
36,679
İstanbul
Çocukluk hayalim arkeolog olmaktı... Nerede... İçimde bir uhde kalmış oldu. İstediğim şeyi değil, seçmem söyleneni seçtik. Ne yapalım, hayat böyle bir şey...

Bu dergilerle teselli bulalım en azından.

Teşekkürler, üstadım.
 
Üst