'Hayvan' Dergisi (14 Şubat 2003) Sayı: 1

zagor-t

Onursal Üye
17 Eki 2012
1,464
20,855
Rahmetlileri Analım...
Oğuz Aral ve Yaşar Kemal ile yapılan söyleşiyi kaçırmayın...


2h538rm.jpg


 
Moderatör tarafında düzenlendi:

kandraks53

Onursal Üye
29 Ağu 2010
2,778
7,984
Adı hayvan olmasına rağmen, kapsamı ile harika.. İlk defa okudum, her bir insana değişmem..Teşekkürler zagor-t..
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

serdary67

Onursal Üye
18 Eki 2009
8,731
25,954
ordu-turkey
Bu dergiye benim ilimde hiç rastladım. Zagor-t sana çok teşekkür ederim. Ayrıca mizah dergisi ismi olarak hiç yakışmıyor.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,047
75,618
hiçbiryerde :)
Teşekkürler üstadım, çok güzel bir sürpriz oldu bu.
Çok özel bir dergiydi bu dergi. Sonra "Öküz" çıktı ve o kapanınca "OT.
Şu an aylık çıkan "Bavul", "Ot", "Kafasına Göre", "Kafa Bi Dünya",
"Fil" , "Pul Biber", "Kafka Okur", "Yumuşah G", "Karahindiba" gibi
dergiler "Hayvan" benzeri dergilerdi ve bir iki aldıktan sonra bendeniz
şaşkına dönmüş, artık takip etmemeye başlamıştım.
Aşağıda bu konuda yazılmış bir makale var:


"Yok artık deve!
FIRAT KARADENİZ Giriş Tarihi: 13.4.2013
Öküz ve Hayvan dergilerinin fanatik okurlarına müjde! Geçtiğimiz ay yayımlanmaya başlayan OT'un ardından şimdi de DEVE adlı bir kültür sanat dergisi okurlarla buluştu
1990'ların ortalarında yayımlanmaya başlayan Öküz dergisi, Türkiye'de eşine az rastlanır bir başarı yakaladı. Öküz'ün ardından ise Hayvan dergisi, aynı yolda ilerleyerek kendisine hatırı sayılır bir okur kitlesi topladı. Bu iki derginin yeri hâlâ okurları için ayrı. Bunun sebebi de çok açık. Öküz ve Hayvan, kültür sanat dünyasının her kesiminden usta ismin yazılarına yer verdi. Bu da dergileri unutulmaz kıldı. Geçtiğimiz aylarda yayım hayatına başlayan, Metin Üstündağ'ın OT dergisi, Öküz ve Hayvan'ın okur kitlesini kendisine çekmeyi başardı. Çünkü onlar gibi OT da kültür ve sanat ile mizahı harmanlamayı başarmıştı. 1 Nisan itibarıyla da Öküz, Hayvan ve OT dergilerini andıran yeni bir dergi yayımlanmaya başladı: DEVE. DEVE'nin de en büyük özelliği, duruş, tavır ya da ideoloji farkı gözetmeden, sayfalarını kültür sanat dünyasından herkese açması. Zaten bu nedenle derginin Genel Yayın Yönetmeni Ferzende Kaya da DEVE'yi "Türkiye'nin kültür sanat harekatı" olarak tanımlıyor. Derginin ilk sayısında, Yılmaz Erdoğan'dan Ahmet Ümit'e, İhsan Eliaçık'tan Aslı Erdoğan'a, Bejan Matur'dan Lale Müldür'e birçok önemli isme rastlamak mümkün. Kaya, DEVE'nin amacını "Bir kütüphanede sevdiğimiz her yazarın eserine yer verdiğimiz gibi, bir dergide de Türk edebiyat ve kültür-sanat camiasında üreten ve üretimlerini sevdiğimiz herkese yer vermenin mümkün olacağını göstermek istedik," sözleriyle açıklıyor. DEVE ilk sayısında usta edebiyatçı Yaşar Kemal ile çağdaş sanatın önemli isimlerinden Ahmet Güneştekin'i de buluşturmuş. İkili bir araya gelerek 'özgürlüğün resmini' çizmişler. Ferzende Kaya, bunun bir gelenek olacağını söylüyor. Dergi, her sayısında sanatın farklı bir alanından yetkin bir ustayla Güneştekin'i buluşturmaya devam edecek.

HER SAYIDA FARKLI BİR DİL
DEVE'nin özelliklerinden bir diğeri de, her sayısıyla birlikte, MultiKultiDEVE adında, her sayı farklı dilde yayımlanacak bir ek vermesi olması. MultiKultiDEVE'nin ilk sayısı Kürtçe olarak yayımlandı. İkinci sayı ise Lazca olacak. Kaya, ilerleyen sayılarda Arapça, Gürcüce, Çerkezce, Süryanice, Ermenice ve Rumca ekler hazırlayanacağını söyledi.

OT, HIZLI OKUNAN BİR DERGİ
Metin Üstündağ'ın çıkardığı kültür sanat ve mizah dergisi OT da birçok usta isme sayfalarını açarak adından söz ettirmişti. İki ay önce yayımlanmaya başlayan dergide Sezai Karakoç'tan Orhan Pamuk'a, Hakan Günday'dan Gündüz Vassaf ve Ertuğrul Mavioğlu'na birçok isim boy gösterdi. Zaten Metin Üstündağ da dergisinin yayımlanmaya başlamasının ardından verdiği söyleşilerde "Hayvan ve Öküz'ü biliyor musunuz? OT onlardan daha rahat bir dergi. Mottomuz: Hazla ve hızla okunan kültür sanat dergisi," diyordu.
 
Üst