Hatari (1962) - Dell Movie Classic

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,339

Hatari (1962) - Dell Movie Classic
Hatari Filminin ÇR Uyarlaması
İngilizce, 36 sayfa, küçük boy


Re-exposure-of-Hatari-kapak.jpg



Hatari-ic.jpg


ÇR'ın uyarlandığı filmin afişi
hatari-md-web.jpg



Çizgi uyarlamasını okuyacağınız macera filmi "Hatari!" 1962 ABD yapımı. Bizde "Vahşi Avcı" adıyla gösterilmişti. Hayvanat bahçeleri için vahşi hayvan yakalayan bir grup Amerikalı ve Avrupalı avcının Afrika'da geçen Hemingwayvari maceraları anlatılıyor. Film çok uzundu (3 saat) bakalım 63 sayfalık ÇR'a nasıl sığdırmışlar. Kadınlı erkekli bu maceraperest grubun kendi aralarındaki ilişkiler filmin odak noktasını teşkil ediyor. "Hatari!" Svahili dilinde "dikkat tehlike" anlamına geliyormuş. Howard Hawks'ın yönettiği filmde, John Wayne, Hardy Krüger, Elsa Martinelli, Red Buttons vs oynuyorlar. Hardy Krüger'ı hatırlarsınız, bu sarışın Alman aktör 2.Dünya Savaşı filmlerinde hep Alman subayı rollerinde gözükürdü. Bu filmden sonra Tanzanya'da (o zamanki adı Tanganika) çekimlerin yapıldığı bölgeye (Kilimanjaro dağının eteklerinde) hayran kalmış ve film setini topraklarıyla birlikte satın alarak oraya yerleşmişti (şimdi 91 yaşındaymış).

Bu filmin bir özelliği de hayvanlar hariç(!) filmdeki herkesin fosur fosur sigara içmesiydi, keza alkol de su gibi akıyordu. Filmin adı "Hatari" Svahili dilinde "tehlike" anlamına geliyordu, ama içilen sigaralardan ötürü insanlar esprili bir biçimde Hatari'nin "kanser" anlamına geldiğini söylüyorlardı. Film çok eskiden TRT'de gösterildiğinde sigara olayına hiç dikkat etmemişim (o yıllarda önemsenmiyordu), süresine de dikkat etmemişim (acaba kısaltarak mı gösterdiler?). Şimdi olsa televizyonlarda nasıl gösterirlerdi merak ettim (sürekli buzlanma!)

Filmin bir diğer özelliği de müziklerini Henry Mancini'nin yapmış olmasıydı. Müzik parçalarından biri de "Baby Elephant Walk" (Bebek Filin Yürüyüşü) idi ve tıpkı yine Mancini'nin "Pembe Panter" melodisi gibi yaygın olarak sağda solda çokça kullanıldı.
 
Üst