Dedektif Nik'in Maceraları Sayı 04 (1955) Haydutların Şefi Kim

12 Şub 2010
15,006
543,776
file




Sevgili gulyabani şahsında
Tüm çizgi roman tutkunlarına
Saygılarımla​
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

vefalı

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
16 May 2009
3,906
72,078
Yıllar öncesi gazete bantlarından takip ederdik,teşekkürler sevgili dostum.
 

sarkomer

Yönetici
18 Ağu 2009
13,336
302,187
Dedektifimiz bu karışık olayda yine "muaffakiyet" sağlayabilecek mi;
hepimiz okuyup göreceğiz.
Sayın "Profesör",
bu güzel paylaşım için teşekkür ediyor,
içten saygılarımı iletiyorum.

bayrakzaf.gif
 

Gulyabani

Yönetici
15 Ara 2010
5,003
22,069
Sarıyer
Değerli ağabeyim, şu çalışma işine girdiğimden beri benim de dedektif Nik'ten farkım kalmadı ama sadece sürekli gözlüklü dolaşma açısından, 54 sene direndim sonunda zamana ve doğanın kanunlarına boyun eğmek zorunda kaldım.

Nazik ithaf için teşekkür ederim.

Berhudar ol.
 

Doktor Kim

Aktif Üye
17 Mar 2011
325
14,124
Ressam, kaligrafist, kapak ressamı ve korsan dergi yayıncısı
Fuat Yılmaz (Bora)


Fuat Yılmaz (Bora) aydınger kullanarak Nihat Özcan için Dedektif Nik'in yanısıra Red Kit dahil bir çok çizgiromanı kopyalıyor ve imzasını atmaktan da çekinmiyordu. Başka isimler de kopyalama yapıyordu o zamanlar... 1001 Özel'de kopyalama yapması için Ferdi Sayışman'ı işe o almıştır.

1953 yılında 500. Fetih Yılı münasebetiyle basılan İstanbul'un Fethi adlı çizgiroman albümünü Samim Utkun ile birlikte çizdi.


Türkiye’ye yurt dışından çizgi roman getiren en eski ajans sayılan Akan Ajans’ın yöneticisi Ahmet Cengiz Hadimli; Fuat Yılmaz'ın Pepoye'yi (Temel Reis) korsan bir dergi biçiminde çıkarıyordu. Biz müdahale edince: “abi zaten birşey kazandığımız yok. Bizimle uğraşmayın bu kadar” diye yakınmıştı diye anlatır.

Kurduğu yayın evinin adı da Bora idi. Bacaksız adı altında Dennis the Menace çizgiromanını galiba yine kopyalayarak yayımlıyordu diye hatırlıyorum...

Oğlunun "Bende bora yayınlarının geniş bir arşivi var zaman ayırıp onları sıraya koymalıyım, zorda olsa yapmalıyım babamın emaneti onlar, babam bora yayınlarının sahibiydi Ve o çizimlerin hepsini o çizdi. Ben çizgi romanlarla büyüdüm... Onların çizim aşamalarını, baskı öncesi ham hallerini gördüm. Kağıt ve mürekkep boyalarının kokusunu içime çektim ..." diye bir foruma yazdığı mesajı hatırlıyorum...

Frankofon çizgi romanlar yayımlayan Şakrak ve Şilliler ailesinin çalıştığı kaligrafist, kapak ressamı ya da temiz kopya çekebilecek herkes bu kopyaları yaptı. Hayri Önder, Erol Kandiyar, Fuat Yılmaz, “Bora”, Erdoğan Bozok v.d. bu yayınevlerinin çıkardıkları bütün çizgi romanları kopyalıyorlardı.
 
12 Şub 2010
15,006
543,776

M Kemal Sallı Red Kit'in orjinalleri Lucky Luck adıyla gelirdi. İçinin bazı sayfaları renkliydi. Ofset tekniği ile basabilmek için sayfaları aydınger kağıdına kopya ederdik. Sayfasını 7.5 liraya, balon yazısıyla birlikte 10 liraya kopyalardık. Rahmetli Burhan Şener ağabeyim, yazıp çizmek üzere 10 sayfa ayırmışsa, 1 aylık nafakayı çıkarmış olurdum.. Nur içinde yatsın, matbacılığı, baskı tekniğini taş baskıdan itibaren görüp uyguladığım için, bana önce "Dr." sonra da "Prof" lakabını lutfetmişti. Bir süre bu sıfatlarla çağrılmıştım Bab-ı Ali Mahallesi'nde.. Rahmet ve özlemle anıyorum.. NOT: Kapak resmi, Yılmaz Bora yazsa da, Fuat Yılmaz'a aittir.


Yukarıda M. Kemal SALLI'nın
bir Red Kit kapağı için yapmış olduğu yorumu alıntıladım.

Sevgili Zamangezgini'ne benzer katkısı için teşekkür ediyorum
 

Önder Çakı

Onursal Üye
E-Dergi Takımı
5 Ağu 2012
263
1,734
Gazeteden kesip biriktirmeye çalışırdım maceralarını.
Ancak,hep kaçırırdım bazı günleri.
Gazeteye kızardım..''Bu kadar tadımlık çizgiroman olur mu diye.''
 
Üst