Tex Renkli Maceralar Serisi : Özel Albüm 12 Katiller

daltas

Çeviri & Balonlama
14 Haz 2009
1,653
137,012
Tex Renkli Maceralar Serisi : Özel Albüm 12 Katiller

Special_Color_12.jpg


Çözünürlük; 2400x3400

Sayfa Adedi: 230 (Tam Macera)


Çeviri ve balonlama, kapak ve diğer sayfa düzenlemeleri tamamen bana aittir.

Önceki Yayın Durumu:

Bu sayı daha önce siyah-beyaz olarak;

Oğlak Yayınlarınca Tex Özel Albüm 12 adı altında yayınlanmıştır.




Çeşitli nedenlerle uğradığım bazı dosya kayıpları üzerine Şubat 2018'den sonra hazırladığım ve
yayınladığım kitaplarda "%3 recovery - kurtarma bilgisi" bulunmaktadır.
Bu nedenle en son sürüm sıkıştırma (winRar - winZip) proğramlarını ve
CDisplay Ex ( ) kullanmanız önerilir.


İYİ EĞLENCELER!!!​
 
Son düzenleme:

ert1569

Çeviri & Balonlama
7 May 2017
624
9,754
ALMANYA
Merhaba üstat (daltas), yapmış oldugunuz balonlama muhteşem.. ayarlar yazının konumu.. ne diyeyim hepisi muhteşem bir el emeği.. ellerinize emeğinize saglık.. sormak bir mahsuru yoksa hangi programla balonlama yapıyorsunuz.. saygılarımla...
 

daltas

Çeviri & Balonlama
14 Haz 2009
1,653
137,012
Sayın ert1569,

Lütfen okuyunuz!

http://www.cizgidiyari.com/forum/da...erisi-sirali-listesi-ceviri-ve-balonlama.html

Tex Renkli Maceralar Serisi


2h7nxpl.jpg


Forumları takip eden Tex Severlerin bildiği gibi Ocak 2012'den itibaren kendi çapımda paylaşıma sunduğum özel bir proje Çizgi Diyarındaki Tex severlerin de beğenisine sunulmuştur.

İlk cildini 1961 yılında komşuda oturan bir çocuktan 5 kuruşa kiralayıp annem ve babamın görmemesi için kuytu köşelerde sakladığım ve sadece resimlerine bakabildiğim günlerden bugüne kadar hiç eksilmeden süren bir sevgiyle bağlandığım bir çizgi roman "TEX"!

İtalya'da " TEX " ve tekrarı " Tutto TEX" adı altında, bu yazıyı düzenlediğim gün 686 nci sayısı yayınlanmış serinin çok büyük bir bölümü (001-648 arası) ayrıca renklendirilerek 256 sayı halinde 2007 yılından başlanarak yayınlanmış, hatta daha da ileri gidilerek, ÖZEL ALBÜM adıyla yayınlanan büyük boy TEX'lerin ilk 29 sayısı da renklendirilmiştir. İlgilenenlerin bildiği gibi İtalya'da yayınlanan bütün Tex maceraları taranmış olarak Internette bulunmaktadır. İtalyan Tex Severlerin başında gelen A.D.N. ve Mario tarafından her ay 1-2 sayı yüksek çözünürlüklü olarak taranarak yayınlanmış, son aylarda Fax, Nanni, Dinofelix ve Maurix rumuzlu Tex Severler de bu kervana katılmıştır. Ayrıca Paps rumuzlu Tex Sever Düşük ve orta çözünürlükte (bazıları zorunlu olmadıkça benim kullanmayacağım resim kalitesinde, ancak son taramaları uygun kalitede) taramalarıyla ortalama haftada bir sayı ile katkıda bulunmuştur.

Mart 2014 başından itibaren siyah-beyaz olarak yayınlanmakta olan "Almanacco Del West" ve "Maxi" serisi Tex maceraları İtalya'da renklendirilerek "Tex Gold" adı altında 30 sayı halinde haftada bir sayı olarak yayınlanmış ve Dinofelix ve Paolo 48 tarafından bir hafta biri öbür hafta diğeri olacak şekilde yayının ertesi günü taramalar tamamlanmıştır.

Bütün taranmış İtalyanca "Tex"ler toplu olarak aşağıdaki sitede bulunmaktadır: ( Zagor, renkli Zagor, Pecos Bill, Kinowa , Dago, renkli Dago, Sturmtruppen Storiken ve daha niceleri...)



Bu site şu anda Dünyanın her yerindeki Tex severlerin uğrak noktası haline gelmiştir. Her ne kadar Renkli Tex serisi tamamlanmış ise de yukarıda sözü edilen İtalyan tarayıcı dostlarımız düşük kaliteli taramaları yeniden büyük bir özveri ve hızla taramaya başlamışlar, ancak sonunu getirememişlerdir.

Eylül 2017 içinde dinofelix seçme maceraların yer aldığı 40 sayılık "Le grandi storie di Tex" serisini 300 dpi tarayarak tamamlamıştır.

Kaliteli sonuçlar elde etmek üzere başta Paolo48 ve okan1964'ün başını çektiği bir grup büyük masraflar ve emekler harcayarak 400 dpi taramalar yapmak üzere bir araya gelmiş ve Gold serisinin tamamı ve 100'den fazla Renkli İtalyanca kitabın taraması gerçekleştirilmiş ve 2015'in ilk aylarına kadar özel bir dağıtım uygulanmıştır.

Tamamen kendi bencil Tex severliğim için başladığım bu projede bütün bu sayıların ve hatta yayınlanmaya devam edecek bütün renkli Tex maceralarını; TÜRKÇE, yüksek kaliteli taranmış Digital bir dergi formatında düzenlemeye karar verdim.Ve böylece bu seri doğmuş oldu. Bu seriyi herhangi bir yayınevince yayınlanana kadar sürdürmeyi düşünüyorum. Ama dergime 001 no.lı sayıdan değil de kendi zevkime ve yüksek çözünürlüklü olarak taranmış maceralara göre devam ediyorum. Önceliğimi Türkiye'de hiç yayınlanmamış maceralara verdim ve bu görevi 25 Haziran 2013 tarihi itibariyle tamamladım..


Seride yeralan dergilerin genel özelliklerini şöyle sıralayabilirim:

-Tamamen renkli.

- "Tex Renkli Maceralar Serisi"; özel sayı ve seriler hariç normal sayıların dizgi özelliklerindedir.
- 001 - 023 arası sayılar 164 sayfa
- 024 - 026 bu üç sayı 154 sayfa
- 027 - 092 arası sayılar 132 sayfa (arada birkaç sayı 134 sayfa)
- 093 ve sonrası sayılar 116 sayfa

- Çözünürlük : 2400x3400 ( 400dpi 15,2x21,54 cm )(Bazı özel sayılarda değişebilir.) Bugün için çok büyük görünebilen bu çözünürlük bundan 8-10 yıl sonrası düşünüldüğünde oldukça küçük kalacaktır.

- Kapak İtalya'da yayınlanan ilk serinin benzeri olup tarafımdan rötuşlanarak Türkçe macera başlığı eklenmektedir.

- 5 ve 114ncü sayfalar orjinallerine uygun olarak tarafımdan düzenlenmektedir. İtalyanca Renkli sayılar 114 ncü sayıya kadar hiçbir şerit ve resim atlanmadan verilmiş (Bu yüzden orijinal sayılardaki sayfa düzeni bozulmuştur ve bu sayılarda sayfalar yeniden düzenlenmektedir) ancak bu sayıdan sonra sayfa düzenini tutturabilmek için orijinal sayılarda bulunan bir şerit silinmiştir. Bu silinen şerit benim yayınımda SİYAH BEYAZ OLARAK bulunmaktadır.

- Konuşma Balonları kopyala-kes-yapıştır ya da kaliteli taranmış Siyah-Beyaz sayılardan Klonlama değildir. Bizzat tarafımdan ve harf harf yazılmaktadır.

- Daha önce yayınlansın ya da yayınlanmasın bütün sayılar tarafımdan sıfırdan tercüme edilmektedir. Çoğunlukla kelime kelime aynen tercüme yapılırken, bazı durumlarda da kültürümüze ve güncel Türkçe'ye uyarlama yapılmaktadır.

-Dergi bulunabilen kaliteli taranmış tam sayı ve maceralara tabi olmaktadır.

-Kendi açımdan çok uzun soluklu olacaktır (8-10 yıl).


Dergi karşınıza gelene kadar ne gibi işlemlerden geçiyor?


İlk yaptığım işlem, yüksek çözünürlükte taranmış orjinal sayının bulunması oluyor.

Yayınlayacağım sayının orjinal siyah beyaz İtalyancası ve karşılığı olan renkli sayfalarını uygun bir sayfa isimleriyle bir-iki klasörde topluyorum.

Proğram olarak Photoshop kullanıyorum. Kendi belirlediğim 2400x3400 ( 400dpi 15,2x21,54 cm ) çözünürlükte sayfa standardını kullanıyorum. İlk yaptığım düzenleme kapak oluyor. Bulabildiğim en temiz taranmış sayı kapağını muhtelif photoshop yöntem ve araçlarını kullanarak temizleyip Türkçe sayı kapağı haline getiriyorum! Bir sayıyı hazırlarken en çok zamanımı yiyen faaliyet bu oluyor (3-5 saat harcadığım kapaklar oldu)! Sonra standart 2, 3 ve 4ncü sayfalar hemen kolayca hazırlanıyor!

5nci ve 114ncü sayfalar yine zaman alıcı sayfalar olarak öncelikle hazırlanıyor. Sonra sıradan sayı bitene kadar bütün sayfalar düzenleniyor.

Gelelim standart bir sayfa nasıl hazırlanıyor konusuna. öncelikle renkli ve siyah beyaz sayfalar yanyana konularak kontrol ediliyor. Sayfa başlığı, resim ve diyalog farklılıkları bu kontrolun esasını oluşturuyor.
Farklılık yok ise işleme başlıyorum.
İlk yaptığım sayfanın çözünürlüğünü düzenlemek ve sayfa düzenini ayarlamak.
Sırada sayfa numarasını vermek var (8pt -EYLÜL 2013 -Arial Rounded MT Bold). İfadeleri Türkçe'ye çevirirken ifadeyi aynen almayıp kendi kültürümüze uyarlıyorum (kısa ifadelere örnek - vay canına, lanet olsun, kahretsin, hay allah vs. - kaba küfürleri yumuşatıyorum). İtalyanca Diyalog balonunu temizleyip Türkçe metni yazıyorum. Genelde seritler halinde bu işi yapıyorum. Sayfa tamamlanınca psd ve jpg (Renkliler için) veya pgn (Siyah-Beyazlar için - Bu işi 2012 Mayıs ayında bıraktım) olarak iki ayrı formatta dosyalıyorum.

Son günlerde fontlar ve ölçülerinde bazı değişiklikler yaptım. Şu anda yayınlananların tamamında Navajo Sans - Navajo Grido ve Squash fontlarını kullandım.
Mart 2013'ün ortalarından itibaren Tex remastered ve Komika kullanmaya başladım. İleride belki yine bazı değişiklikler yapabilim!

http://www.cizgidiyari.com/forum/daltas/67008-tex-balonlama-fontlari.html

Sonrası bildiğiniz gibi rar - cbr haline getirmek ve yayınlamak.

Bu arada her safhada kontrol etsem de yine harf ve ifade hataları olabiliyor! Ama özellikle araya bir ay kadar zaman koyarak son kontrollarını yaptığım sayılarda hata sayısı yok denecek kadar azaldı diyebilirim.

Günde 40-50 sayfa balon temizle, sayfa düzenlenmesi yap, yerine göre tamamen yeniden çeviri yap, anlamı tam vermeyen ifadeyi birkaç defa değiştir, balona sığmayan ya da çok küçük gelen ifadeyi anlamını bozmadan değiştir ve bir taraftan günlük işlerle uğraş v.s. vs. Üstelik bütün bu işleri tek başına yap...

Bir noktadan sonra gözler hata görmemeye başlıyor ya da doğru gördüğünü sanıyor.

Bir de 4 - 5 yıl önce bugünkü kadar tecrübe sahibi değilken ve istesem bile yeteri kadar özen gösteremediğim oldukça fazla sayıda kitap yayınladım. Bu kitapları yeniden düzenleyerek yeni baskılarını çıkarıyorum. Hatalarını gidersem bile bu defa yeni hatalara da yol açtığım bir gerçek.

Ne yazık ki bu tür hatalar her koşulda oluşabiliyor.



Bu seri "kendim" için hazırladığım bir seridir. Bütün yayınlanan Tex sayılarının renklilerini hazırlamak niyetindeyim. Bütün hepsi başkaları tarafından yayınlansa dahi, ben kendi standartlarımla, kendi tercüme ve Türkçe yorumumla ve yine kendim için hazırlamak azim ve kararındayım. Konu sadece bir zaman sorunudur...




Kafanızda beliren bir soru varsa, cevabını yukarıda ve verdiğim linkte yer alan ve oldukça ayrıntılı olduğunu düşündüğüm açıklamalarda bulamadıysanız, lütfen sormaktan çekinmeyiniz!
 

tontonbaba

Çeviri & Balonlama
30 Haz 2018
133
2,305
aman allah'ım gözlerime inanamıyorum sevgili daltas'ımız geri dönmüş.hoşgelmiş
 

gandor08

Yönetici
6 Ocak 2013
18,364
141,482
Çok teşekkürler, özel renkli texleri sayenizde sorunsuzca hem okuyor hem arşivliyoruz.
 
Üst