The First

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,086
36,742
İstanbul
The First


The First(1), CrossGen tarafından Kasım 2000 ile Aralık 2003 tarihleri arasında toplam 37 sayı olarak yayımlanmıştır.

Başlığa adını veren The First(İlkler) bir grup tanrının adıdır. Pekçok yönüyle eski Yunan tanrılarına benzeyen The First üyeleri, son derece büyük güçlere sahip ve “neredeyse†ölümsüz varlıklardır.

The First üyelerinin güçlerinin boyutu hiç kesin olarak çizilmemiştir. Sıradan insanların (ve yaratıkların) binlercesini aynı anda yok edebilirler. Öte yandan birbirlerini de yok edebilirler. Bu nedenle aslında ölümsüz değillerdir. Güç alanları yaratabilirler ve öyle gözüküyor ki yemek yemeğe ve soluk almaya ihtiyaçları yoktur. Işınlanma yetenekleri sayesinde gidecekleri yeri biliyorlarsa, uzun mesafeleri bir anda aşabilirler. Biçimlerini değiştirebilirler ve kıyafetleri de arzularına göre değişir. Diğer dünyalarda tanrı gibi kabul edilirler, güçlerinin bir kısmını sıradan insanlara transfer edebilirler. Bu güce sahip olan insan da kendi dünyasında sıradışı özelliklere sahip, bir çeşit tanrısal varlık haline gelir (Mesela Sigil(2) ve Scion’da(3) olduğu gibi). Çok gelişmiş teknolojilerle karşılaştıklarında(örneğin çok kuvvetli lazer silahlarına sahip uzay gemileri), The First üyeleri, güçlerini kullanarak alt edilmesi son derece güç olan kendi teknolojilerini geliştirirler.

Başlangıçta, The First üyeleri, türünün ilk örneği olan Altwaal isimli bir tanrı tarafından yönetilen birleşik bir gruptur ve dünyaları olan Elysia’da yaşarlar. Pekçok açıdan Olimpus dağında yaşayan ve Zeus tarafından yönetilen Yunan tanrılarına benzerler. The First üyelerinin bazılarının Altwaal’ın artık liderliği haketmediğini düşünmesiyle başlayan savaş onları ayırır. Altwaal’ın aşkı olan Raamia, bir suikast sonucu öldürülür. Sonrasında Altwaal ona tekrar hayat verir. The First’ün bazı üyeleri, büyük bir kızgınlıkla, Altwaal’ın bu yaptığının olayların doğal akışına müdahale olduğunu savunurken bir kısmı da bunun karşılıksız sevgi olduğunu söyler ve Altwaal’ı yüceltir.

Uzun bir sure sonra savaş, Altwaal’ın, The First’ü iki Eve bölmesiyle sona erer. Bencillikten uzak olan tanrılar, Dexter Evi’ni oluştururken, daha bencilce davranışlara sahip tanrılar Sinister Evi’nin üyeleri olurlar. Altwaal, The First üyeleri arasında ki barışı muhafaza etmek ve bir gün yeniden birleşmeye karar verene kadar, çatışma halinde olanları ayırmak için Eidolon geçidini yaratır. Bu, tanrılar tarafından dahi geçmenin son derece güç olduğu engin bir boşluktur. Karşı tarafa geçmek isteyen birisi tüm güçlerinden ayrılmalı ve en güçsüz haliyle, kendini karşı taraftakilerin merhametine bırakmalıdır. Böylece ikiye ayrılan tanrıların oluşturduğu Evlerden Sinister Evi, Eidolon geçidinin solunda kalır ve Ingra tarafından yönetilir, geçidin sağında kalan Dexter Evi’nin yöneticisi ise Pyrem’dir.

Böylece, Elysia’ya barış ve can sıkıntısı hakim olur. The First’ün bazı üyeleri başka dünyalarda tanrı olarak yaşamak üzere giderler, bazıları da sürgüne gönderilir. Bu dünyalardan en azından birisinde, The First’ün bir üyesi güçlü ama ölümlü büyücüler tarafından tutsak edilir (Mystic(4) 7. ve15. sayılar arası).

thefirst006pg00248x383.jpg
thefirst010pg00248x383.jpg
thefirst015pg00248x383.jpg

The First üyeleri yeni bir tehditle şoka uğrarlar. Bu tehdit mühür-taşıyanların yarattığı tehdittir. Bu varlıklar, bilinmeyen güçlerin kendilerine bahşettikleri olağanüstü güçlere sahiptirler (daha sonra bu bilinmeyen güçlerin Danik ve Solusandra olduğu ortaya çıkacaktır). Mühür-taşıyanlar, The First üyelerinin enerjilerini onlardan çekme ve hatta nadiren de olsa onları yok etme gücüne sahiptirler. The First üyeleri kendilerini evrenin yaratıcısı ve evrenin en güçlü varlıkları olarak gördükleri için, mühür-taşıyanların beklenmedik ortaya çıkışı, onların arasında bir alarm durumuna neden olur.

The First’ün çeşitli üyeleri, mühür-taşıyanları izlemek ya da kontrol etmek için gönderilirler. Sıklıkla (ama her zaman değil) her bir Ev’den birer kişi görevlendirilir. Bazı örnekler şunlardır: Mai Shen, Bernd Rechts, Darrow, Rho Rhustane, The Bard, vs…. Diğer üyeler ya sürgüne gönderilir(Animora, Ingra tarafından sürgün edilmiştir) veya ele geçirilir (Evinlea, Charon tarafından ele geçirilmiştir. Detaylar için Negation(5) başlığına bakılabilir). Diğerleri (Enson ve Wyture) aslında The First’ün üyeleri olmamalarına rağmen, bir Atlantean olan Danik’in tezahürleridir.

Kısmen mühür-taşıyanların yarattığı kaos yüzünden, Sinister Evi’nin kontolü Seahn isimli genç bir tanrının eline geçer. Genç tanrılar, Secundae diye adlandırılır. Seahn’in kontrolü ele almasından sonra, The First üyeleri şok edici gerçekle yüzleşirler: Evreni onlar yaratmamıştır. Bir başka ırktan, Atlantean’lardan çok daha genç olduklarını öğrenirler.

CrossGen’in son yılında, The First’ün Solusandra tarafından yaratıldığı ortaya çıkar. Altwaal’ı kendisine “oyun arkadaşı†, Altwaal’a göre daha düşük güce sahip The First üyelerini ise Altwaal için “oyuncak†olsunlar diye yaratmıştır. Bu tanrılar belirli bir duyguyu cisimleştirmek için yaratılmışlardır: Örneğin Ingra öfkeyi(Ing-Anger), Trenin kararlılığı(Ing-Determination) betimler. Bu acı gerçeğin ortaya çıkması, neredeyse Dexter Evi’nin liderinin(Pyrem) yok olmasına yol açacaktır, liderlik konumundan istifa edecektir. Öykünün sonlarına doğru yeni bir lider seçilecektir; Pyrem ve Ingra’nın kızları olan Persha. Öykünün basılan son bölümünde Altwaal, Elysia’ya geri döner ve hem Seahn hem de Persha Altwaal’ın efsanevi kılıcıyla ölürler(Bu kılıç Altwaal’ın yedi silahından biridir). Bu da The First’ün öyküsünü beklenmedik bir sona getirir.

CrossGen’in 2004 yılında ki iflası nedeniyle, diğer bazı CrossGen başlıkları gibi The First’ün hem kendi öyküsü hem de bağlantılı kimi öyküler de kısa kesilmiştir. Bu nedenle örneğin, Negation War’da(6), The First üyeleriyle, mühür-taşıyanların evrenlerini, başka bir evrenden gelen istilacılara karşı savunmalarının öyküsü yarım kalmıştır. Öte yandan bir şey açıktır: The First, içlerinden birinin ihanetine uğramıştır. Sinister Evi’nden iki yüzlü bir Tanrıça olan Evinlea kaçırılır ve Negation evrenine götürülür. O diyarların çılgın tanrısı olan Charon tarafından üzerinde araştırmalar yapılır. Sonunda, Evinlea, Charon’un eşi ve evrenimizin istilasında en üst düzey danışmanı haline gelir. Kendi dünyası olan Elysia’da The First’ü yok etmek üzere, Charon’un çocukları, “kanungetiricilere†liderlik eder.

Evinlia’nın, Elysia’ya gelmesinden kısa bir sure sonra, Altwaal’ın aşkı olan ve daha önce bir kez öldükten sonra Altwaal sayesinde yeniden hayat kazanan Raamia, bu kez de “kanungetirici†QZTR tarafından öldürülür. The First’ün gelişmeler üzerine yeniden bir araya gelmesinden sonra, üyelerinin, Altwaal’ın Raamia’yı bir kez daha hayata geri getirmesine nasıl reaksiyon vereceği bilinmemektedir. Yarıda kalan seride bir sonraki sayıya dair özet tanıtımda Altwaal ve The First üyelerinin, “kanungetiricilerâ€le mücadeleye girmelerinden bahsedilir.

Yaratım Ekibi

The First’ün başlangıç kadrosu şu şekildedir: Barbara Kesel-yazar, Bart Sears-çizer, Andy Smith-çinileme, Michael Atiyeh-renklendirme ve Dave Lanphear-Kaligraf. Bu ekip yıllar içinde değişikliklere uğramıştır.

Yazar

Barbara Kesel: Yazdığı eserlerin bazıları: Sigil, The First, Meridian, Wild C.A.T s#35-36, Solus, Hawk and Dove Annual #2, Aliens vs Predator: Booty, Elseworld's Finest: Supergirl & Batgirl, Legends of the Dark Crystal, Rogue Angel: Teller of Tall Tales, Ghost Whisperer: The Muse. Editörlüğünü yaptığı eserler: Hellboy: Seed of Destruction, Hellboy: The Wolves of Saint August, Instant Piano.

Çizerler

Bart Sears: Çalıştığı başlıklardan bazıları: Justice League Europe, Spider-Woman, X-O Manowar, The First, Warlord, Who's Who in the DC Universe, COPS, Judge Dredd, Blade, The Helm, Bad Company, The Scream, Sabretooth, Captain America & the Falcon, Penthouse Comix, X-Men Classic, Legends of the Dark Knight, The Path, Slaine the Berserker, Will to Power, Eclipso, Scavengers, The Official Handbook Of The Marvel Universe, Hero Alliance: End of the Golden Age, Invasion, All-New Official Handbook Of The Marvel Universe A To Z, Sam Slade, RoboHunter, Strontium Dog, Violator, Eclipso: The Darkness Within, Peter Parker: Spider-Man, Turok, Dinosaur Hunter, Justice League America, Ramayan 3392 AD Reloaded, Mutant X, Weapon X: Days of Future, Webspinners: Tales of Spider-Man, Weapon X: Days of Future Now, Legends of the DC Universe 3-D, Wizard: The Comics Magazine, Witchblade, Blade of the Warrior: Kshatriya, Marvel Encyclopedia, Artifacts, 2000 A.D. Showcase, My Name is Bruce, Unity, Cable, Ninjak, Shadows and Light, Cremator, Penthouse MAX, Green Lantern / Flash: Faster Friends, Warrior, The Spectre, Supreme Annual, The Wolverine: Weapon X 100 Project, ...

Andrea Di Vito : Çalıştığı başlıklardan bazıları: Brath #1-5, 7-14, Brath Prequel #1, The First #6, 15-20, 22-24, Saurians: Unnatural Selection #1-2, Scion #10, 12, 28, Annihilation #1-6, Annihilation: Heralds of Galactus #2, Captain America and the Falcon #8, Civil War: House of M #1-5, Marvel Comics Presents #1-7, Nova #22-24, 26-28, 31-33, 35, Stormbreaker: The Saga of Beta Ray Bill #1-6, Thing #1-5, Thor #80-85, Young Avengers #7-8, What If Aunt May Had Died Instead of Uncle Ben?, World War Hulk: X-Men #1-3, ...

Greg Tocchini: Çalıştığı başlıklardan bazıları: Thor: Son of Asgard, Ion: Guardian of the Universe, Marvel Illustrated: The Odyssey, Marvel 1602: New World, The Last Days of American Crime, Meridian, Battlestar Galactica – Pegasus, Ms. Marvel, Ms. Marvel: Monster Smash, The Official Handbook Of The Marvel Universe, X-Men Unlimited, The First, Marvel Spotlight: Thor, Radical, ...

Ron Wagner: Çalıştığı başlıklardan bazıları: G.I. Joe, A Real American Hero, Nth Man the Ultimate Ninja, Morbius: The Living Vampire, The Transformers, The Book of Fate, The Punisher War Journal, Batman: Legends of the Dark Knight, The ‘Nam, Daredevil, Ghost Rider, Blaze: Legacy of Blood, Excalibur, X, Genesis, The Punisher, Flash Secret Files, The First, New Year's Evil: The Rogues, Marvel Swimsuit Special, Marvel Comics Presents, The Flash, Nightmask, Tales of Terror, G.I. Joe Yearbook, Batman: Prodigal, Conan the King, Marvel Legacy, ...

Marat Mychaels: Çalıştığı başlıklardan bazıları: Brigade, Knightmare, Threshold, Demonslayer, X-Force: Shatterstar, The Phantom, Vogue, Demonslayer: Lords of Night, Alan Moore's Glory, 10th Muse/Demonslayer, Demonslayer: Into Hell, Alan Moore's Yuggoth Cultures and Other Growths, Avengelyne: Dark Depths, Law and Order, Demonslayer: Vengeance, Deadpool Corps, Youngblood Genesis, Battlestone, Coven: Tooth and Nail, Elementals: How The War Was Won, Avengelyne: Seraphicide, Lady Pendragon Gallery Edition, The First, The Hulk 100 Project, Mortal Kombat Deception Special Edition, ...

Çinileme

Andy Simth, Lary Stucker, Colin Hill, Rob Hunter, Brad Vancata, Drew Geraci, Armando Durruthy, Dean White, John Dell, Robin Riggs, Derek Fridolfs, James Hodgkins, Matt Ryan, Tom Simmons.

Renklendirme

Michael Atiyeh, Paul Mounts, Jason Lambert, Rob Schwager, Jung Choi, Sumi Pak, Laura Villari, Morry Hollowell, Caesar Rodriguez, Wil Quintana.

Kaligrafi

Dave Lanphear, Troy Peteri.

thefirst020pg00248x383.jpg
thefirst021pg00248x383.jpg
thefirst023pg00248x383.jpg







CROSSGEN ANA SAYFASINA GİTMEK İÇİN TIKLAYIN

Not: Linkler sevgili dostumuz Colinmccay'in hediyesidir.

1) Yazı, temel olarak adresindeki verilere dayanmaktadır.
2) Sigil’le ilgili tanıtım bilgilerine Sigil - Çizgi Roman Diyarı linkinden ulaşılabilir.
3) Scion’la ilgili tanıtım bilgilerine Scion - Çizgi Roman Diyarı linkinden ulaşılabilir.
4) Meridian’le ilgili tanıtım bilgilerine Meridian - Çizgi Roman Diyarı linkinden ulaşılabilir.
5) Negation başlığıyla ilgili tanıtım ayrıca yapılacaktır.
6) Negation War başlığıyla ilgili tanıtım ayrıca yapılacaktır.
 
Son düzenleme:
Üst