Conan üstadlarına sorum var :)

Lobador

Çeviri & Balonlama
21 Tem 2015
1,263
9,896
Değerli Conan üstadı dostlar, dürüst olmak gerekirse ben bir conan cahiliyim. Bugüne kadar toplasanız 10-15 conan macerası okumuşumdur. Çizimlerini çok severim conanın, okumak isterim ama şu ana kadar bunu pek başaramadım. Bana göre bunun sebebi şu ana kadar okuduğum bütüm Conan maceraları 20-25 sayfalık, konunun bir anda başlayıp bittiği maceralardı.

Size sorum Conan'ın genel tarzı hep mi böyledir (hızlıca macera başlar ve biter) yoksa conan'ın uzun, derin, detaylı, şaşırtıcı ve sürükleyici maceraları da var mıdır?

Kısaca üstad'ların bana tavsiye edeceği maceralar hangileridir?
 

prestij16

Süper Üye
9 Ağu 2010
2,585
3,387
conanın dönem maceraları vardır birbirini takip eden maceralar
"belit" maceraları birbirini takip eden 8-10 sayıdan oluşur
farklı isimlerle devam eden aslında tek maceralardır ( bana göre )
pigmelerle mücadelesi vardır 8-10 macera gibidir ama tek bir maceradır aslında
conanın maceralarını okumadıysan şanslısın
en baştan başla gençliğinden imparator olduğu maceralara kadar
burda bilgiler var, bildiğim kadarı ile kronolojik seri burda dizilmiş :

http://www.cizgidiyari.com/forum/co...a/52589-conan-barbarian-sirali-liste-b-c.html
 

Lobador

Çeviri & Balonlama
21 Tem 2015
1,263
9,896
Mükemmel bir kaynak paylaşımı. Çok teşekkürler sevgili prestij16.
 

garfield67

Onursal Üye
19 Mar 2016
1,822
8,981
Aşağıda okuyacağınız yazı www.frpnet.net sitesinden alıntıdır. Yazarı ise Kavel "Wind_Whisperer" Uludoğan'dır...
CONAN HAKKINDA BİLGİ
Conan Kısa Kısa...
Hepimiz Conan'ı az çok tanırız. Onun kılıç tutan güçlü kolu ve pervasızlı-ğı, birçoğumuzun çocukluğunun vazgeçilmez kahramanlarından biri olmasını sağlamıştır. Oradan buradan edindiğimiz birkaç çizgi roman ya da Conan'a tek-rar can veren sinema filmleri sayesinde, hayatı hakkında az çok bilgi sahibi ol-muşuzdur. Hiç elinden düşürmediği kılıcı, genç ve güzel kadınlara olan tutkusu ve kendi kurallarını uygar dünyaya kabul ettirmek istercesine barbarlığı, hiç yabancı olduğumuz şeyler değildir. Ama kuşku götürmez bir şey vardır ki, bu da onun yaşamı hakkında yalnızca karmakarışık bir sürü bilginin ya da doğru olduğu varsayılan bir sürü söylencenin tarafımızdan biliniyor olduğudur. Bu yazıyı yazmamın amacı buydu; Conan'ın hayatı hakkında sıralı ve belirgin bilgi vermek.
Onun hayatını ve başından geçen olayları sıralayan, sayısız zaman çizelgesi yazılmıştır bugüne kadar. Kimisi, yazılan son hikâyeye kadar ayrıntılı özetler verirken, kimisi yalnızca olayları tarihsel bir sıralamaya oturtur. Benin buraya yazmaya karar verdiğim ise, 1936 yılında, Robert Ervin Howard'a ölümünden yalnızca birkaç ay önce, o güne kadar yayınlanmış orijinal hikâyelerinden yola çıkarak, iki okuyucusu tarafından hazırlanıp gönderilmiş olan ve Howard'ın, üzerinde bazı düzeltmeler yaptıktan sonra geri gönderdiği söylenen, bilinen ilk Conan tarihçesi.
P.S.Miller ve John D.Clark tarafından hazırlanan özette, Conan'ın hayatını anlatan hikâyeler uygun bir biçimde bölümlere ayrılıp, numaralandırılmıştır. Kronolojik sıra, öykülerden çıkarılan sonuçların, dolambaçlı kanıtların, bazen de daha önceki olaylarla ilgili çelişkili ifadeler içeren tartışmaların sonucunda ortaya çıkarılmıştır. Conan'ın hayatı hakkında yapılan onlarca kronolojiden yalnızca biri olan bu çalışma, birçok suçlamaya ve eleştiriye hedef olsa da, yalnızca Robert'ın yazdığı hikâyelerden yola çıkarak hazırlanmış olduğundan, bir temel niteliğindedir. Robert tarafından onaylandığı ve çeşitli notlarla geri yollandığı söylenen bu tarihçenin içinde de, elbette ki tutarsızlıklar vardır. Yine de, edebiyat çevresi tarafından kabul edilmiş -en eski- kronolojik özet olma özelliğini göz ardı etmemek gerekir. "Probable Outline of Conan's Career" olarak adlandırılan bu çalışma, ardından hazırlanan daha geniş ya da farklı bakış açıları içeren birçok kronolojik özet için çıkış noktası olmuştur. Kesin olarak tek doğru olduğunu düşünmesem de, kabul edilebilir düzeyde olduğu için, "Conan'ın Kariyerinin Olası Özeti" olarak bu çalışmayı buraya aktarmaya ve Conan'ın yaşam öyküsü hakkında bir açıklama getirmeye karar verdim. Son olarak, özette yer alan hikâyelerin hangilerinin ülkemizde yayınlandığını, yazının sonuna ekledim. Şimdilik bu kadar ama zaman içinde öğrenmek isteyebileceğiniz her şey karşınızda olacak. Önerileriniz ve kafanıza takılanlar için, aşağıdaki yorum kutusuna yazar ve yollarsanız, bu yazı dizisi biraz da sizin isteklerinize göre şekillenir. Hepsi bu… Keyifle...
Notlar:
1) Yazı içinde sayılarla başlayan bölümler, ismi geçen hikâyede olanları anlatır; harflerle belirtilmiş olanlarsa, ardından gelen hikâyeye kadar olan olaylar ya da tahminler üzerinedir.
2) Hikâyelerin isimlerini orijinal olarak bırakmayı seçtim çünkü bazı hikâyeler, Türkiye’de oldukça farklı isimlerle yayınlandı. En sona eklenmiş listede ise, sayılarla belirtilen hikâyelerin hangi isimle yayınlandığını bulacaksınız.
Conan'ın Kariyerinin Olası Özeti
P.S.Miller ve John D.Clark
A. Conan, Kimmerya’nın kuzeybatısında bir bölgeye yerleşmiş olan bir barbar kabilesinde doğdu. Büyükbabası, kan davası yüzünden kendi halkından ayrılmış ve uzun yolculuklar sonunda, kuzeyli insanların arasına sığınmış bir güneyliydi. Conan, kabilesi ve Vanirli saldırganlar arasında yapılan bir çatışma sırasında, savaş meydanında doğmuştu. Daha 15 yaşındayken, Gunderland ve Kimmerya arasında bir sınır şehri olan Venerium’un kuşatmasına katılmış ve ilk savaş deneyimini bu sırada yaşamıştı. Tüm bunlara karşılık, medeni halklara karşı edindiği ilk izlenimleri gösteren hiçbir kayıt yoktur. Bu sıralarda tam olarak olgunluğa erişmemiş olsa da, 1.83m boyunda ve 82kg ağırlığındaydı. Venerium kuşatmasından sonra, kabilesine geri döndü ve birkaç ayını Aesir çetesiyle birlikte, Vanir ve Hyperborialılara karşı savaşarak geçirdi. Hyperborialılar tarafından esir edildi; kaçmayı başardı ve ardından, Hırsızlar Şehri olarak bilinen Arenjun’a gitmek üzere, Zamora Krallığına doğru yola çıktı. Bu sıralarda 17 yaşlarındaydı. Medeniyete karşı tecrübesiz ve yaradılış olarak tamamen kural tanımazdı. Zamora’da ve ardından gittiği batının egzotik krallıklarının küçük şehir devletlerinde, profesyonel hırsızların -kendisine oldukça uygun olan- yaşamlarını tanıdı. Bu isimsiz devletlerde, kendisini kiralayan Prens Murilo’ya hizmet etti; profesyonel savaşçı olarak kısa süreli bir deneyim kazandı ve bir hırsızın yıkılmaya yüz tutmuş hayatından yorulduğunda, uygar dünyanın geri kalanını, kendine bir fırsat yaratmak için gözden geçirmek üzere yola çıktı.
1. The Tower Of Elephant ( Weird Tales, March 1933 ): Tarihçeye göre, yayınlanan hikâyelerin en eskisi ve Conan’ın, Zamora’nın Hırsızlar Şehri’ndeki ilk maceralarından biri. Henüz hırsızlık becerisinden çok cesarete sahip genç bir delikanlıydı ve şimdiden mesleğinin diğer takipçileri arasında bir ün kazanmıştı.
2. Rogues In The House ( Weird Tales, Ocak 1934 ): Conan, bu sıralarda 19-20 yaşlarındaydı. Yaradılış olarak olgun ve daha tecrübeli, güvenilirliği kuşku götürmez bir adamdı.
B. Conan, batı sınırındaki Corintia’ya gitti ve başıboş dolaşan generallerin birinin emrinde paralı asker oldu. Hyboria krallıkları arasındaki uygar savaş tekniklerini iyice öğrendi ve bu süreyi zevk içinde yaşayarak geçirdi. Savaşların devam ettiği sıralarda kısa bir süreliğine, anayurdu Kimmerya’ya geri döndü fakat macera aşkı, onu tekrar güneye çekti. Bir asker olarak gelişmeye devam etti; en sonunda Argos’a, yasalara karşı geldikten sonra bir kıyı tüccarının gemisine binerek kaçmak zorunda kaldığı kıyı krallığına, ulaştı. Kush kıyılarının ötesinde, Shemli Dişi Şeytan Belit’in emrindeki kara korsanlar tarafından gemileri yağmalandı. Conan, korsanların grubuna katıldı ve Belit’in eşi olarak kabul edildi. Uzun bir zaman boyunca, Hyboria ve Stygia limanlarını yağmaladılar. Conan, kariyerinin bu bölümünde, sonraki hayatı boyunca –özellikle siyahların arasında- iyi bilinecek ismi olan AMRA’yı -Aslan- kazandı. Köle ve ticaret gemilerine yaptığı yağmalar sayesinde, çok güneydeki Kush krallıklarının çoğunda iyi bilinir olmuştu. En sonunda Belit, kadim zamanlardan kalma bir ırk olan kanatlı adamların, hayatta kalmayı başarmış üyeleri tarafından öldürüldü. Conan, Kush’un güney kıyılarına gitmek üzere ayrıldı. Beli,t her zaman için Conan’ın ilk büyük aşkı olarak kaldı. Conan, Belit’in ölümünden sonra uzun bir süre deniz yolunu kullanmadı.
3. Queen Of The Black Coast ( Weird Tales, Mayıs 1934 ): Conan’ın, Belit’in aşığı ve kara korsanların şefi olarak geçirdiği zamanı kaplayan dönem. Argos’a vardığında 23 yaşlarındaydı ve Belit öldüğünde, 26 ya da 27’ydi.
C. Kuzeydeki Kara Krallığa yaptığı ve Amra olarak yayılan ününün son derece yararlı olduğu uzun yolculuklarından sonra parasız kalan Conan, batı ülkelrindeki paralı asker birliğine tekrar girdi ve Nemedialı Almaric’in emrinde yüzbaşı oldu. Almaric tarafından, küçük bir sınır krallığına, Khoraja tacının varisi olan Prenses Yasmela’ya, savaş için kiralandı. Prenses’in erkek kardeşi Kral Khossus, Ophir’in çapulcu kralı Amalrus, Kothlu Strabonus ve Khoraja’yı kendi imparatorluklarına katmak için sabırsızlanan diğer düşmanları tarafından tutsak edilmişti. Conan güneyden gelen hücuma karşı, Yasmela’nın savunmasına liderlik etmek için seçildi ve bu onun, yeniden dirilen Kuthemesli büyücü Thugra Khotan tarafından, saldırı sırasında yapılan güçlü büyüye karşı ilk savaşı oldu. Conan, savaşı da Kraliçe’nin kalbini de kazandı fakat gururu, güçlü bir kadının gölgesinde kalmayı reddetmesine neden oldu ve bir daha ortalarda görünmedi. Kısa bir süreliğine Kimmerya’ya döndü ve aralarında eski düşmanları olan Hyperborialıların da bulunduğu kuzey kabilelerine karşı yapılan hafif çarpışmalara katıldı.
4. Black Colossus (Weird Tales, Haziran 1933): Khoraja bölümü. Conan, bu sıralarda 27 yaşlarındaydı. Tekrar yolculuğa çıkmadan önce, yalnızca kısa bir süre için Kimmerya’da kaldı.
D. Conan’ın korsanlık ve paralı askerlikle geçen hayatı, kanındaki dövüşme ve zenginleri yağmalama isteğini harekete geçirdi. Güneydeki savaşı duyunca, Hyboria krallığına geri döndü. Koth’lu asi bir prens, Koth Kralı Strabonus’u tahtından indirmek için savaşıyordu ve Conan, kendisi gibi olan birçok kişiyle birlikte isyancılar ordusuna katıldı. Ne yazıkki Prens, Kral Strabonus’la barış yaptı. Conan ve onu izleyen paralı askereler, işlerini kaybederek bir kanun kaçağından daha iyi ya da daha kötü olmayan bir seviyeye indirildiler. Ardından, kurdukları “Hür Kardeşlik” çetesinde toplanarak ,Koth, Zamora ve Turan sınırlarını yağmaladılar. En sonunda, yıllardan beri sayıları giderek artan ve Kozaklar olarak bilinen zorba çetesinin de bulunduğu, Vilayet Denizi’nin batısındaki steplere çekildiler. Conan, Kozakların lideri oldu ve Turan İmparatorluğu’nun ileri karakollarını yağmaladı; taa ki Turan Kral’ı Yıldız, onları kısa bir süre için bozguna uğratan Şah Amurath’ın komutasında, küçük bir birliği gönderene dek. Conan kaçtı ve bir süreliğine Vilayet korsanlarına katıldı. Kozakları dağıtılmış olarak bulsa da, onlardan ayrılarak batıdaki sınır devletlerine gitti. Bu arada, Turan Kralı Yıldız ölmüş ya da devrilmişti ve halefleri, Turan’ın yeni Kralı olan Yezdigerd’i, dünyanın en büyük imparatorluğunun hükümdarı yapmak üzere, imparatorluk yanlısı bir harekete başlamışlardı.
5. Shadows In The Moonlight ( Weird Tales, 1934 ): Şah Amurath tarafından kozak birliklerinin boguna uğratılması ve dağıtılması arasında geçen ve Conan’ın, Sergius’un korsanlarının başına geçmesinin anlatıldığı, kısa bölüm. Conan bu sıralarda 28 yaşlarındaydı.
E. Küçük maceraların ardından Conan, Koth’un doğu ucunda bir sınır krallığı olan Khauran’ın, Krallık Muhafızları’nın Yüzbaşısı oldu. Khauran Kraliçesi Taramis’in tahtı, büyücü kız kardeşi tarafından ele geçirildi ve Conan’ın hayatı, Kozaklar dağıtıldıktan sonra, Zuagir klanın şefi olan eski kozak üyesi Olgerd Vladislov tarafından kurtarıldı. Conan, Olgerd’i devirip yerine geçtikten sonra, Taramis ile yandaşlarını, ayaklanma hareketi için bir araya topladı ve krallığı geri aldı. Fakat Zuagirlerin şefi olarak kalmayı seçti. Bir yıl kadar sonra, çöl yaşamından bıktığında, klandan ayrılarak kıtanın güney ucundaki bir şehre, Yezdigerd’in büyüyen imparatorluğunun en batıdaki ileri karakolu olan Zamboula’ya doğru yola çıktı. Turanlı Satrap Jungir Khan’ı, bir Hanuman rahibinin büyüsünden kurtardı ve satrapın yüzüğünü çalarak, eğer daha iyi bir teklif gelmezse, karşılığında oldukça yüklü bir fidyeyi verecek olan Kraliçe’nin ülkesine, Ophir’e gitmek üzere kuzeybatıya doğru yola çıktı.
6. A Witch Shall Be Born ( Weird Tales, Aralık 1934 ): Khauran’da geçen bir macera. Yezdigerd’in imparatorluğu için çalışanların varlığı, sınır boyunca hala hissediliyordu. Fakat batılı devletler, kendi iç tartışmalarıyla ve tehlikeli entrikalarıyla çok meşgul görünüyorlardı. Conan, Zuagirlere katıldığında 30, onlardan ayrıldığında 31 yaşındaydı.
7. Shadows In Zamboula ( Weird Tales, Kasım 1935 ): Conan, Zuagirler'den yeni ayrılmış, Stygia'nın kuzeydoğu sınırı boyunca, zenci kölelerin kalabalık ve tehlikeli olduğu, güneyin uzak diyarlarına gitmişti. Büyüye ve yamyamlara karşı girdiği birkaç küçük çarpışmanın ardından, bir mücevher ve bir atla birlikte Ophir'e doğru yola çıkmıştı.
F. Conan'ın Ophir' e ulaşıp, mücevher karşılığında fidye alıp almadığı ya da mücevherin, yoldaki hırsızların eline geçip geçmediği hakkında bir kayıt yoktur. Her iki durumda da, kazancı ona uzun süre dayanmamıştı. Büyük olasılıkla, Kimmerya'ya kısa bir ziyaret yapmış, gelişinden duyulan memnuniyet azalmaya başlayınca yola çıkmıştı. Bu sırada, Kozakların eski güç ve canlılıklarını tekrar kazanıp, Yezdiferd'in hayatını mümkün olduğunca çekilmez hale getirdiklerini duydu. Kılıcı dışında birşeyi olmadan aralarına girdiğinde, eskiden liderleri olduğunu hatırlayan birkaç eski dostunu buldu ve bir anlaşmazlık çıkarıp savaşarak, tekrar liderleri oldu. Eski dostları olan korsanlar, Kozaklar'la içli dışlıydılar ve aralarında kalan Yezdigerd'in konumunu oldukça rahatsız hale getirmekteki amaçlarını gerçekleştiriyorlardı. Yezdigerd'in, Conan'ı tuzağa düşürme çabaları boşa çıkmaktaydı. Conan da, güney uçtaki Vendhya sınırında bir maceraya çıkmaya karar vermeden önce, Kozakların bir hayli heybetli ve ürkütücü bir çete olmasının yollarını buluyordu. Himelianlar'ın şefi olan Conan, Vendhyalıları ve Turan karalının güneydoğu sınırlarında yayılma politikasını sıkı bir şekilde uygulayan, Yezdiger'in sınır birliklerini ciddi olarak kızdırıyordu. Tanrıça olarak adlandırılan Vendhya Prensesi'ni yenilgiye uğratmak için, Turanlar'la bağlantısı olan bir grup büyücünün yaptığı gizli planları bozdu ve prenses, kendisinden özür dilemek zorunda kaldıktan sonra, Kozaklar'a geri dönmek üzere, Afghuliler'den ayrıldı.
8. The Devil In Iron ( Weird Tales, Ağustos 1934 ): Kozakların, ikinci kez güçlerinin doruğuna ulaştıkları bölüm. Uzaklara gitmek için, içinde büyük bir istek hissedip güneye, Vendhya’ya doğru yola çıkmadan önce 32 ya da 33 yaşlarında olan Conan, Kozakları, Kral Yezdigerd’e karşı gerçek bir tehdit haline getirdi.
9. The People Of The Black Circle (Weird Tales, Eylül 1934): Vendhya bölümü. Conan kısa bir sürede, kılıcın dilinden anlayan Afghuliler'in liderliğine yükseldi. Kozaklara tekrar katıldığında ise yaklaşık olarak 34 yaşındaydı.
G. Batıda büyük bir savaş vardı. Koth prensi Almuric, gözden düşmüş olan Kral Strabonus'a karşı tekrar isyan çıkardı. Bu süre, geri dönüp bir ordu toplaması için yeterliydi. Conan kendisi gibi, ganimetin kokusunu alıp taraflardan birine katılan birçok Kozak buldu. O da, aynı şekilde hareket ederek, eski patronu Amalrus'a katıldı. Ayaklanma başarısız oldu. Amalrus ve ordusu güneye doğru yol alarak, Shem ve Stygia'dan geçip, çölün güney ucunda birleşen kara adamlarla, Stygia orduları tarafından silinip yok edildikleri Kush çayırlarına geldiler. Bruthunialı hizmetçi Natala'yla birlikte kaçan Conan, çöle doğru yola çıktı ve unutulmuş büyülü şehir Xuthal'da kısa bir süre geçirdikten sonra, eskiden beri tanındığı Kara Krallığın çayırlarına ulaştı. Conan, yolunu denize doğru çevirince, Barachan korsanları tarafından yakalandı ve yaşamak içn tekrar denize döndü.
10. The Slithering Shadow ( Weird Tales, Eylül 1933 ): Amalrus'la yapılan seferden söz edilen Xuthal bölümü. Conan 35'li yaşlarındaydı ve çölün güneyindeki zenci kabilelerin, nispeten fakir ülkesinde vaktini boşa harcamayacak kadar parasız kalmıştı.
H. Conan, uzun bir süre Barachan korsanı olarak kaldı fakat çeşitli grup-lardan meydana gelen bu örgüt, oldukça başıboştu. Conan, kendisine yüksek bir pozisyon kazandıracak küçük bir fırsat yakalayarak kaçtı ve Zingaralı korsan Zaparavo'nun gemisine çıkana kadar, okyanusun sularında cesurca yüzdü. Za-paravo'nun metresi Sancha'nın ilgisini çeken Conan, Zingaralı'nın gemisi ve adamlarıyla, güneye ve batıya doğru uzun bir yolculuk yaptı. Bu yolculuk sıra-sında, Zaparavo'nun adamları arasındaki itibarını azalttı. Blinmeyen bir adada, kara büyüye karşı yaptığı istenmeyen bir çarpışmadan sonra Conan, bir süre için oldukça başarılı bir korsan oldu. Taa ki, başka korsan gemileri, onun tüm gücünü kaybetmesine yol açıp, Shem kıyılarında bırakana kadar. Bütün bunların ardından Conan, kıtanın iç tarafındaki ülkelere doğru yola koyuldu.
11. The Pool Of The Black One ( Weird Tales, Ekim 1933 ): Conan'ın, Barachanlar ile birlikte geçirdiği günlerin sonunun ve kariyerine Zingaralı bir korsan olarak başlangıcının anlatıldığı hikaye. Conan, bu sıralarda 37 yaşlarındaydı.
I. Stygia sınırlarında devam eden savaşı duyan Conan, Zarallo'nun emrin-deki paralı askerlerden oluşan bir birliğe, belirleyici bir adı olmayan Hür Kardeşliğe katıldı ve Stygia ile Darfar arasındaki sınırda yer alan Sukhmet’teki karakola gönderildi. Burada, zenci halktan sıkılmaya başladı ve Kızıl Kardeşliğe katılmış dişi bir korsan olan Valeria'yla birlikte ordugahtan ayrılıp, güneye doğru yelken açtı. Conan, Stygia ve Kush'un güneyindeki uzak kara krallığın içlerine dek Valeria'yla birlikte yolculuk yaptı. Bir orman şehri olan Xuchotl'daki kayıp ırkla yaptıkları bir başka çarpışma, yollarının batısında kalan ve Conan'ın iyi bilindiği, çok tanıdık bir krallığa giderken, onların yabanda karaya oturmaların neden oldu.
12. Red Nails ( Weird Tales, Temmuz 1936 ): Conan'ın korsanlık günlerinin sonu; Valeria'yla birlikte güneye, Xuchotl'a ve onun ejderhalarına ve bilinmeyen bölgelere yaptıkları yolculuğun hikâyesi.
J. Conan, yolculukları sırasında Valeria'yla yolları ayrıldık sonra, efsane-lerde adı geçen ünlü mücevher "Ghawlur'un Dişleri"nin, Keshan'ın kara krallı-ğında bir yerlerde saklı olduğunu işitince, Keshan ordusuna eğitmen olarak ka-tıldı. Mücevherin kayboluşundan sonra, fikrini değiştirerek komşu krallık olan Punt'a, basit bir dolandırıcılıkla ne kadar kazanabileceğini görmek için gitti. Oradanda, Turan ve Hyboria diyarlarının kuzeyine doğru yol alan çeşitli kara-vanlarla, Zembabwe'deki ticaret merkezine geçti.
13. Jewels of Gwahlur ( Weird Tales, Mart 1935 ): Bu macera Keshan'da geçer. Conan, kariyerinin bu bölümünde 38 yaşının çok az üzerindeydi.
K. Kimmerya'ya kısa bir yolculuk yaptıktan sonra Conan, Conajohara ordusuna, iz sürücü paralı asker olarak katıldı. Aquilonia sınırında, piktlerle yapılan vahşi savaş ilerlemekteydi. Aquilonia hükümdarı Numedides, güçsüz bir kraldı; sınır baronları, onun pikt savaşlarında yaptığı adaletsizliklere ve hainliklere karşı ayaklanmıştı. Conan şansını kullandı, Numedides'i tahtında öldürdü ve Aquilonia kralı oldu.
14. Beyond The Black River ( Weird Tales ): Conan, Conajohara'da izcilik yaparak, Pikt büyücüsü Zogar Sag'la savaşmaktaydı. Bu, tahta çıkmadan kısa bir süre önce, yaklaşık 39 yaşlarındayken olmuştu.
L. Aquiloni kralı olan Conan, hayatını hareminde geçirmiyordu. Onun ilk mücadelesi, tahta Aquilonilı bir kral geçirme girişimi nedeniyle çıkan, sivil savaşa karşı oldu. Bunu, Ophir Kralı Amalrus ve Koth Kralı Stabonus'un çevirdiği ve ikisininde hayatlarını kaybettiği entrikalar izledi. Tahtı ele geçirmek için yapılan bu savaşların yanında, Poitainli Kont Tracero ve General Prospero, Conan'a sadık kaldılar. Krallığı için en büyük tehtid, Nemedia Krallığı sayesinde, bir süre için tahtından indirildiğinde geldi ve bir büyücü tarafından tutsak edildi. Fakat Conan, büyücüyü yenerek kurtuldu; geri dönerek, krallığını ve halkını yeniden kazandı.
15. The Phoenix On The Sword ( Weird Tales, Aralık 1932 ): Conan’ın hükümdarlığına karşı yapılan ilk ayaklanma. Aquilonia tahtını ele geçirdiği sıralarda 40 ve bu ayaklanma çıktığı sıralarda 41 yaşlarındaydı.
16. The Scarlet Citadel ( Weird Tales, Ocak 1933 ): Aquilonia’nın ayaklanmalar yüzünden zayıfladığı sıralardaki sivil savaştan çok kısa bir süre sonra ortaya çıkan, Koth ve Ophir savaşı. Bu, Conan’ın diğer krallıklarla olan ilk savaşıdır.
17. The Hour of the Dragon ( Weird Tales, 1935 ): Yayınlanan tarihçenin sonu olan bu bölüm, Conan’ın hayatını ve krallığını tamamen kaybetmesine ramak kaldığı, Nemedia Savaşı’nı anlatır. Tek başına bir yıldan biraz daha fazla süren bu bölümün sonunda, Conan tahtını geri kazandığında 45 yaşlarındaydı. Tahta çıkmadan önce sahip olduğu uzun ve macera dolu kariyerine, Aquilonia Kralı ve yeryüzünün bilinmeyen diyarlarına giden bir gezgin olarak devam etti. Zenobia, onun Nemedia’dan kaçmasına yardım eden kız, Conan’ın kraliçesi oldu. Böylece krallığı, birbirlerini yiyen baronlar tarafından bölüşülmeyecek, doğacak varisleri sayesinde, ölümünden sonra da yaşamaya devam edecekti.
1. Fil Kulesi,
2. Rogues In The House,
3. Kara Kıyıların Kraliçesi,
4. Siyah Heykel,
5. Ayışığında Demir Gölge,
6. Bir Cadı Doğuyor,
7. Zamboula Yamyamları,
8. Demir Şeytan,
9. Kara Çember Halkı,
10. Kayan Gölge,
11. Kara Devlerin Havuzu,
12. Kızıl Tırnaklar,
13. Uyuyan Tanrıça,
14. Kara Nehrin Ardında,
15. Kılıçtaki Anka Kuşu,
16. Zincire Vurulmuş Kral,
17. Ejderin Saati

Not: “Rogues In The House” adlı öykü dışındaki tüm öyküler, Alfa Yayınları tarafından çıkarılan Conan dizisinde, çizgi roman olarak yayınlandı. Zamboula Yamyamları adlı hikâye ise, ayrıca İthaki Yayınları tarafından piyasaya sürülen, Kılıçların Birinci Kitabı’nda yayınlandı. Ejderin Saati adlı uzun öykü ise, yine İthaki Yayınları tarafından “Fatih Conan” adıyla, kitap şeklinde basıldı. Rogues In The House ise, hiçbir şekilde Türkiye’de yayınlanmadı.

Aesir: Aesgaard’ın kuzey ülkelerinde, Nordheim’in doğu bölümünde yaşa-yan halk.
Afghuli: Himelian Dağları’nın güneybatı bölgesindeki, en geniş ve en bas-kın kabilelerden oluşmuş çete.
Barachan Adaları: Baracha da denir. 13 volkanik adadan oluşan ve Batı Okyanusu’nun, Zingara sahillerinde bulunan takımadalar. Korsanların çok fazla bulunduğu bir bölgedir.
Darfar: Kush ve Keshan arasında yer alan, sıcak ve nemli bir ormandan meydana gelen zenci krallığı.
Hanuman: Zamboula’nın maymun tanrısı.
Himelian Dağları: Vendhya’nın kuzeyine yayılmış olarak bulunan, yüksek dağ sırası. Bugünkü Himalaya Dağları’nın eski bir bölümü olarak tasarlanmış-tır.
Kara kıyı: Kush ve güneyindeki topraklarının genel adı. Zenci halklar ve kabileler bulunur. Kara kıyı, zenci krallıkların en uygar bölgelerinden biridir.
Kara Nehir: Kıtanın batısına hayat veren, birincil su kaynağı olarak kullanılan nehir.
Kızıl Kardeşlik: Korsanlar tarafından kurulmuş bir birlik. Tüm korsanlar tarafından kabul edilen korsan yasaları, Kızıl Kardeşlik yasaları olarak bilinir. Eğer bir kişi çıkar ve bir korsan gemisinin kaptanını adil bir dövüşte yenerse (ki yenilen daima ölür), yeni kaptan olarak tanınır. Uygulamamanın cezası ölüm-dür.
Kimmerya: Aquilonia’nın kuzeyinde yer alan ve barbar klanlarından oluşan ülke.
Kush: Zenci krallıklarının oldukça kuzeyinde bulunan ve Stygia’nın güne-yinde yer alan krallık.
Kozak: Vilayet Denizi’nin batısında, Turan steplerinde, Turan ve Hybo-ria’da bulunan kanun kaçaklarının kurduğu kardeşliklerden biri. Hür Kardeşlik çetesiyle birleştiği söylenir.
Koth: Hyboria krallıklarından biri.
Khoraja. Koth’un güneyinde yer alan, küçük bir krallık.
Nemedia: En güçlü ikinci Hyboria Krallığı; birinci Aquilonia’dır.
Punt: Bir zenci krallığı.
Pikt: Hyboria’nın batı ucunda yaşayan ilkel halk.
Poitain: Aquilonia’nın epey güneyinde yeralan bir eyalet.
Satrap: İkincil yönetici; vali.
Sukhmet: Stygia’nın güney sınırında, Darfar’a yakın bir şehir.
Shem: Güneyde bir krallık.
Sergius: Koth’lu korsan gemisinin kaptanı. Conan tarafından öldürüldü.
Şah Amurath: Turanlı bir soylu.
Vanir: Vanaheim halkına verilen isim
Xuchotl: Sukhmet ve Darfar’ın güneyindeki ormanın içlerinde bulunan ve en yakın ileri karakola, bir haftalık yürüyüş mesafesinde olan şehir.
Xuthal: Kush’un güney çöllerinde bulunan bir vahanın etrafına inşa edil-miş, eski bir şehir.
Zamboula: Turan İmparatorluğu’na bağlı bir satrap tarafından yönetilen, büyük ticaret şehri.
Zamora: Bir güney krallığı.
Zuagir: Doğu çöllerinde yaşayan, kalabalık ve saldırgan Shemli bedevi klanı. Hyboria ülkelerinden gelip, güney ve doğuya giden ticaret karavanlarına saldırırlar

Yazan: Kavel "Wind_Whisperer" Uludoğan
 

Lobador

Çeviri & Balonlama
21 Tem 2015
1,263
9,896
Bu çok detaylı yazı için çok teşekkürler sevgili garfield67.
Bir anda bitirilecek bir yazı değil. Boş zamanda okumak gerekli :)
 

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,630
24,278
Conan genelde part - time çalışır.İşi bitirir.Kabaca böyle sevgili Labador.Uzun soluklu macerası pek bulunmaz.
 

All4all

Kıdemli Üye
23 Haz 2016
189
576
Manaus
Savage Sword of Conan serisini okuyun. Forumda tumu turkce olarak var. En basarili serisidir ve hikayelerinde devamlilik vardir. Ust senaryo ve altinda kucuk hikayeler. 235 adettir.Buscema (cizer) ve DeZuniga (murekkepliyen) nin kismi sayilari tam anlami ile bir sanat sahaseridir. Tabiki ve de muhakkak Pelitle olan askini -conan the barbarian serisindedir- okuyun.
 

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,630
24,278
Cevap doğru isim yanlış oldu Sevgili Lobador.Ben hemen tamamını ezbere bilirim uzun soluklu macera pek yoktur.Ama bana göre Amra olarak karakıyılarda ki Belit le beraber serüvenleri eşsizdir.Conan soğuk iklim bölgelerinde deve ve organik inek sütü ile beslenmiş müteakip Kılıç ustalarından el alarak canavar imha etme ve büyücü avlama işine meslek olarak başlamıştır.Uzun süre body building yapmış müteakip meyhane ve diğer malum yerlerde talimde bulunmuştur.Kondüsyonu ve gücünü deve gücü tazı hızı şerbetine bağlayanlar olduğu gibi arpa şehriyesi ile hazırlanmış domates çorbasında keramet arayanlar da vardır.Can düşmanı bugünkü İngiliz soylularının atası piktlerdir.Bu arkadaşlarla olan mücadeleleri çok zorludur.Belalısı olan büyücüler bulunsa da zaman içerisinde hepsini tahtalı köye göndermesini bilmiştir.Akilonya ya başkan olarak seçilmişsede bir kısım güruh seni başkan yaptırmayacağız diye muhalefetde etmiştir.Gerekli yasal düzenlemelerden sonra Zenobia ile kısmetse olur evleneceksen gel benimle evlenirmisin Dullara koş proğramlarında tanışarak ekran önünde tartışarak evlenerek çoluk çocuğa karışmıştır.Evlendikten sonra maddi durumu sıkıntıya düşmüş çaptan düşmüştür.Conn adlı bir erkek evladı dünyaya gelmiş ( kızlar o dönemde de çocuktan sayılmazdı yazarın notu ) bir diğer erkek evladı kötü yola düşmüş büyü ve tiner işlerine karışmış ve Conan dan epeyce kötek yemiştir.Conn arkadaş ise uzun uğraşlardan sonra kıvama gelmiştir.Akilonya da iş bulmayan Conn kardeşimiz Stigya da uzun süre aşçılık yaparak geçimini sağlamıştır.Conan ın Conn dan Cin adlı bir torunu dünyaya gelmiş bu kardeşimizde Boston da siyasal bilimler okumuştur.Conan ın soyundan gelen bazı gruplar halen doğum yıldönümünü 28 Şubatta kutlamaktadırlar.Olayımıza geri dönecek olursak Conan dostumuz Zenobia dan boşanarak Kushlu bir köle ile yaşamını devam ettirmiş bu zenci arkadaştan da nur topu gibi çikolata renkli çocuklar türemiştir.Conan ihtiyarladıktan sonra takıldığı kahvehanelerde maceralarını çevresine anlatmaya devam etsede kendisine pek itibar edilmemiş ve dalga mevzuu olmuştur.Hatta bazı anası tipli parlak çömezlerin kendisine emmi nasıl canavardı bir daha anlat diyerek alaya aldıkları bilinmektedir.Crom ve mitra diye diye çok tanrılı dinlere inanan Conan ın sonradan tek tanrılı dinlere inanmaya başladığı en sonda tanrısız bir din aradığı bilinmekte olup Sufi bir dervişi soyarken dervişten etkilenerek imana gelmiş kelimei şahadet getirmiştir.Arada bir eski tanrılardan bahsetsede sufi riyazeti ile tekrar doğru yola intisabı sağlanmıştır.Bu durumda tekkede bulunan haydar abinin ve falakanın da tesiri olduğu anlaşılmaktadır.İşte Conan ın durumu bu şekilde değerli dostum.İyi okumalar : ) :Ğ
 

CismeliKedi

Yeni Üye
27 Eyl 2017
5
6
Michael Fleisher kısa öyküler yazar. Conanın bu yazarın öyküleri başlar ve biter...

Roy Thomas'ın konuları sürükleyicidir... Seri epey devam eder ve uzundur ama bir o kadar da keyiflidir...
 
Üst