Conan the Barbarian Çalışmaları Hk.

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,089
36,764
İstanbul
Konuyla ilgili çalışma yapan arkadaşlara küçük bir hatırlatma yapmak isterim: Birkaç gün önce epeyce bir sayısını paylaştığım "The Chronicles of Conan" serisinde "Conan the Barbarian" serisine ait sayıların epeyce bir kısmı mevcut. Üstelik "The Chronicles of Conan"ın ilk 10 cildi Lal kitap tarafından dilimize kazandırıldı ve hepsi forumumuzda bulunuyor. İlgili link: Conan KMS - Lal Sıralı Liste. Bu ilk 10 cilt kabaca Conan the Barbarian serisinin 81. sayısına kadar olan sayıları içeriyor. Aşağıya Conan the Barbarian serisinin 50. sayısıyla ilgili 3 tane resim koyuyorum. Bunlar:

1) The Chronicles of Conan'da yer alan orjinal sayfa
2) Bu sayfanın Lal Kitap tarafından basılmış hali
3) Aynı sayfanın Alfa'nın kitabı ve çevirisi baz alınarak hazırlanmış hali

orjinalsayfa898x1354.jpg



lalbaskisi898x1354.jpg



alfatemelalianarakyapilancalisma.jpg

Arkadaşlarımın nasıl bir program belirlediklerini bilmiyorum ama öncelikle şu tesbiti yapmak lazım; Lal'in çevirisi orjinale oldukça uygun. Dolayısıyla "The Chronicles of Conan"da yer almayan birkaç sayı hariç Conan the Barbarian'ın 81. sayısına kadar olan sayılarla belki hiç uğraşmamak gerek. Neticede oldukça başarılı br çeviriyle dilimize kazandırılmış durumda ve bence reprodüksiyon hali daha güzel (Bu öznel bir değerlendirme, karşıt görüşler çıkabilir)

Henüz Alfa'nın kitapları dışında başka bir çalışmayla dilimize kazandırılmayan diğer sayılar için de (82 - 275) bu reprodüksiyonlar kullanılabilir.
 
Son düzenleme:

ekenciz

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
13 Eyl 2009
2,993
13,518
Benim kendi kanâtim orjinal barbarian sayılarından çevirimi yapmak daha mantıklı. Darkhorse'un yayınladığı restored editionları asıl yaptığımız seriye katmamak gerek.
 

trutalbruth

Çeviri & Balonlama
23 Eki 2011
179
1,435
istanbul
Listeyi excelden düzgün bir texte çıkarmak için anca vaktim oldu. İlk 77 sayı lal klasik ciltlerinde var. Ayrıca aksoyun ilk 12 sayıyı içeren bir kitabı da var.

Klasik cilt 10, CTB 81 göze göz macerası ile bitiyor. Fakat arada yayınlanmayan sayılar var. Say"er'in balonladığı bu sayı gibi mesela.

Klasik ciltlerde olmayan sayılar:

Conan the Barbarian - 66 - Daggers And Death-Gods - Argos’a Dönüş
Conan the Barbarian - 67 - Talons Of The Man-Tiger - Savaşan Barbarlar
Conan the Barbarian - 68 - Of Once And Future Kings - Geçmişin ve Geleceğin Kralları

BU ARADA LAL YAYINLARI TARAFINDAN YAYINLANMIŞ OLAN RENKLİ KLASİK MACERALAR SERİSİNDE BULUNAN VE SİTEYE TARANARAK EKLENEN BÖLÜMLERİN YENİDEN BALONLAMAKTANSA ORJİNAL KAPAKLAR EKLENEBİLİR. BU ŞEKİLDE İLK 80 CİVARI SAYI OLUŞTURULABİLİR.

say''er ile aynı fikirdeyim. Lal tarafından yayınlanmış kitapları orjinal kapak ile düzenleyip CTB arşivine eklersek birçok sayı renkli ve sıralı olarak arşivlerde olur. Geriye kalan sayılar için çalışmalar yaplır..

Bir de bu sayılar yeniden renklendirilenler değil mi? Bu durumda tam da bizim istediğimiz gibi olmayacak oluyor bu durumda. Çünkü Lal'in baskısı bir nevi restored edition gibi. Tarz olarak farklı bence.

Bu konu daha önce konuşuldu. Herkes fikrini söyledi. Tekrar etmeye gerek var mı bilmiyorum. Chronicles serisini çok beğeniyorum Darkhorse şu an Tetra'lı sayılara ulaşmış durumda. Lal bu seriye devam etmeye başlasa en çok sevinecek kişilerden biri olurum herhalde.

Balonlama konusuna dönersek zaten bir kaç kişiyiz bu konudaki tercihi de aşağı yukarı herkesin belli.

The_Darkness üstadım lal taramalarının bir kısmını düzenleyip paylaştı fakat balonlamak isteyen yine balonluyor. "Öyle yapma böyle yap" diyecek halimizde yok sonuçta keyfe keder bir iş yapıyoruz.

Ama ben direnc11 üstadı da aramızda görmek isterim. Darkhorse versiyonu da olsa farketmez ben yine severek okurum :)
 

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,089
36,764
İstanbul
Sevgili trutalbruth,

Bu tartismanın daha once yaşandığını bilmiyordum. Benim kabahatim. Pişmiş asa su katmış gibi oldum bu nedenle anlaşılan, bagislayin.

Elbette tercih sizlerin, bu çalısmayı yapanların olacak, benimkisi sadece bir öneriden ibaretti. Siz de seçiminizi yapmışsınız zaten.

Paylaşımı yapan dostların, bu isten keyif almaları çok önemli. Aksi takdirde bu isin sürekliliği olmaz. Öte yandan "keyif alma" meselesi kadar önemli olmasa da bir de yaptigimiz isin kalitesi meselesi var ki bunu da çok göz ardı etmemek lazım. Urunu begenisine sundugumuz kisilere saygi geregi bu kaliteyi kovalamak gerekli. Konu tartisilmis ve calismayi yapan dostlar tarafindan bilinen bir konu olduguna gore hic olmazsa mevcut Lal cevirisi bulunan sayilarda, bu sayilarin cevirilerinden yararlanilabilirdi, biz de Alfa'nin "atmasyon" cevirilerinden kurtulurduk.

Son cumlende ince bir serzenis var galiba sevgili trutalbruth: "dirdir edecegine gel, sen de isin ucundan tut" diyorsun. Yonetim ekibimizin kendi icinde bir is bolumu var. Bu is bolumunun geregi, cok fark edilmese de her gun 4-5 saatimi forum icin harciyorum. Sozde bir haftalik bir tatildeyim su anda ama bak yine forumdan ayri kalamiyorum. Keske biraz daha zamanim olsaydi da sizin calismalara da destek verebilseydim.

Sevgiler.

Not: Mesaj iPad kullanilarak yazildigi icin Turkce karakter hatalari icermektedir. Okuyuculardan ozur dilerim.
 
Son düzenleme:

ekenciz

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
13 Eyl 2009
2,993
13,518
Sevgili direnc11 trutalbruth sanırım serzenişte bulunmadı. Ancak sizde katılsanız ne kadar iyi olur dedi ki, bu davete ben de aynen iştirak ediyorum. Foruma verdiğiniz katkılar için ayrıca teşekkür ediyorum. Sizin bu katkılarınız olmsa zaten forumda düzen kalmamış olur ve bizim ya da diğer arkdaşların yaptığı çalışmaalr Internet'in karanlık dehlizlerinde kaybolurdu.
Benim tek serzenişim, diğer odaları bilmem, ama conan odasında paylaşılmış ancak sabit listeye ilave edilmemiş sayılar var. Bu sayıları listeye ilave edersek kaybolup gitmelerine engel olmuş oluruz.
 

trutalbruth

Çeviri & Balonlama
23 Eki 2011
179
1,435
istanbul
Sevgili dostum direnc11, kesinlikle "dırdır edeceğine..." tarzı bir şey düşünerek yazmadım o cümleyi. Conan ile ilgilendiğini görünce "acaba saflara bir kimmeryalı dost daha katabilir miyiz?" düşüncesiyle şansımı denedim sadece. Görünen o ki pek ikna edici olamamışım. Zaten bu ikna işini de hiç beceremem.

Ben Lal klasik ciltleri dururken Alfa'ya dönüp bakmam bile. Ama o kısımdan hiç balonlama yapmadım o yüzden elim mahkum Alfa'yı baz alıyorum. Şu an 120. sayıyı yapıyorum. Eğer fırsatın olursa marvel orijinalini ve Alfa TMKD 52'yi bir karşılaştır ve nasıl bir eziyet çektiğimi kendin gör :)

Lal klasik seriye devam etmiş olsaydı büyük ihtimalle bu işe zaten girişmezdik. Şahsen ben girişmezdim çünkü yeniden renklendirmeleri gerçekten çok başarılı buluyorum. Maceraları okurken geceyi ve gündüzü çok rahat ayırdedebiliyorsunuz ve bu bence çok güzel bir detay.

Sevgili direnc11'i kandıramadık ne yapalım güzel canı sağolsun. Fakat vazgeçmiş değilim ilerleyen zamanlarda tekrar deneyeceğim :)

Sevgiler, saygılar.
 

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,089
36,764
İstanbul
Sevgili trutalbruth, Conan'a ozel bir ilgim yok. Severim, okurum o ayri. Mumkun oldugunca tum ceviri balonlama calismalarina dair gorus belirtmeye calisiyorum. Elestiri yapiyorsam bunun tek amaci var; kolayca duzeltilebilecek hatalar konusunda dostlari uyarmak, bu sayede hem yapanin hem de okuyanin daha fazla keyif almasina katkida bulunmak.

Evet, Conan da dahil olmak uzere tum ceviri balonlama faaliyetleri zordur ve cok yogun emek ister. Dolayisiyla bu emegi sarfetme fedakarligini ve cesaretini gosteren her dostum benim icin son derece muteberdir. Ustelik, ben forumun gelecegini ceviri balonlama faaliyetlerinde goruyorum. Ote yandan diyorum ki kolayca daha iyisini yapmak mumkunken neden yapmayalim? Lal'in oldukca basarili cevirileri varken neden bunlari kullanmayalim? Birkac sayi eksigiyle 81. sayiya kadar Lal cevirisi var, rica ediyorum en azindan bundan sonrasi icin bu sayilarla ligilenecek arkadaslar Lal cevirisinden faydalansinlar.

Ceviri yapilmasi gereken durumlar olursa, tum sayi icin soz veremem ama sikinti yasanan durumlarda elimden gelen destegi vermeye calisirim. Bak biraz kandirdin beni. :)

Sevgiler.
 
Üst