Conan the Barbarian 009 - Korku Bahçesi

ekenciz

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
13 Eyl 2009
2,988
13,484
conanthebarbarian00900.jpg

Conan’ın Renkli Barbar serisinin dokuzuncu sayısında Conan’ı Jenna’yı kanatlı bir yaratıktan kurtarırken izliyoruz. Çok sevdiğim çizer (!) Barry Smith’i Sal Buscema’nın çinileri biraz olsun kurtarmış. Ancak renkli olan bu sayıda çini çok ön planda görünmüyor. Ben o dönemin yayıncısı olsam temiz bir kurşun kalemi olan bir çizer bulur ve sadece renklendirme yapardım. Sonuçta çinicinin yaptığı iş renklerin arasında yitip gidiyor. Konu vasat. Eski kadim ırk insanın merakı falan araya katılmaya çalışılmış ama konuların yüzeyselliği burada devam ediyor. Bu durum zaten bir kaç sayı birden devam edecek maceralara gelinceye kadar devam edecek.Sıkın dişinizi onlar da geliyor.
Yeri gelmişken bazan Conan okurken, Plot, Breakdowns, Penciler, İnker Embelisher gibi tabirleri sanatçı isimlerinin önünde görüyor olmalısınız. Açıkçası resmi bir tanımlama benim yaptığım gibi mi bilmiyorum ama. Plot; Ana sahneyi tanımlayın çok basit haller ile kurşun kalem ile çizmeyi anlatıyor. Breakdown ise nispeten ayrıntılı ancak yine de kısmen taslak olan kurşun kalem çizimi, pencil ise gölgelenedirmeler dahil kurşun kalem ile çizmeyi tanımlıyor. İnker pencilerin yaptığının üzerinden çini yapan kimseye deniyor. Breakdowns ve plot üzerine çini yapanlar embelisher olarak geçiyor. Ancak ayrıntılı çini yapan, ton atan ve tramla süsleyenlere de embellisher denebiliyor.
Bir kişi her ikisini de yaparsa zaten sadece art ya da artist diyerek tanımlıyorlar. Bazan çizer ve editörlerin adlarının başında takma adları ya da esprili simlerini de dergide yayınladıkları oluyor. John Buscema’nın takma adı Büyük John. Bence great John olmalıydı. Sanırım papaya atıfla bu simi verdiler. Bir sonraki sayıda buluşmak üzere.
 

Gulyabani

Yönetici
15 Ara 2010
5,003
22,004
Sarıyer
Açıklamayı kapaktan daha çok beğendim. Malı satan ambalajıdır denir ama burada prospektüsü satıyor.

Teşekkürler, verilen emek için.
 

trutalbruth

Çeviri & Balonlama
23 Eki 2011
179
1,427
istanbul
Bu takma isimler benim de dikkatimi çekti. Bazı maceralarda Ernie Chan "Ernie Chua" diye geçiyor. Tekrar balonlamaya dönmüşsün üstadım. Emeğin için teşekkür ederim.
 

Karakanca

Kıdemli Üye
23 Ara 2010
134
1,069
Alıştığımızdan "ince" çizilmiş Conan'ları ben de sevmiyorum. Balonlama gayet iyi olmuş, kutlarım.
 

ekenciz

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
13 Eyl 2009
2,988
13,484
Ernie Chua ilk kullandığı soyadı imiş, sonra Chan yapmış. Sanırım bir takma ismi yok Ernie Chan'ın.
 

papillon7

Yeni Üye
7 Ocak 2010
97
291
dostum teşekkürler bu sayı için.
bir de 5.sayfayı kontrol edebilir misin?
çünkü orjinal dilinde kalmış. ya gözden kaçırdın ya da balonlanmış sayfayı eklemedin.
tekrar teşekkürler.
 
12 Şub 2010
15,006
543,638
Sunumların güzelliği, çizgi romanın kendisinden de güzel olabiliyor.

Bu da paylaşımın değerini artırıyor, paylaşımcının emeğini gözler önüne seriyor.

Çok teşekkür ederim.

Saygılarımla.
 
Üst