BAYTEKİN Gökyüzü Ülkelerinde 001 - (Çocuk Sesi 1928-1940 Serisi Derleme)

12 Şub 2010
15,006
543,758
file




Türk çizgi roman tarihinde Ceylan Yayınları öncesinin en iz bırakan çizgi romanı şüphesiz ki, Baytekin'dir. Bir diğer efsane olan ve Alaaddin Kral'ın yayınladığı Pekos Bill dahi, Baytekin'in şöhretini yakalayamamıştır. Dünyada Flaş Gordon olarak bilinen Baytekin sadece çizgi roman olarak değil, filmleriyle de çizgi roman ve bilim kurgu edebiyatının "flaş" ismi olmuştur. Bu bölüm, Çocuk Sesi dergisinin 1936 yılı 326-350 sayılarından derlenmiştir. Diğer bölümlerini sırayla paylaşmaya çalışacağım.

1936 Yılının Mart ayında Çocuk Sesi dergisinin orta iki sayfasında yayınlanmış olan bu çizgi roman, Baytekin'in en güzel çizimlerini ve en güzel renklerini içermektedir (Ama ne yazık ki, o dönemin baskı tekniği ve yetersiz matbaa işçiliği nedeniyle renk kaymaları vardır).
Çocuk Sesi dergisinin diğer sayfaları saman kağıda basılmışken Baytekin'in olduğu orta sayfalar kaliteli beyaz kağıda basılmıştır.
Flaş Gordon'un ilk dönem öyküleri alt yazılı ve kısmen balonludur.

Bir hususa daha değinmek istiyorum. Daha uzun yıllar bu dergileri tarayıcıya yatıracak bir çılgın çıkmayacağını tahmin ettiğimden en kaliteli görüntüleri almak için ciltleri cama sıkı sıkıya ve kolumun ağrımasına aldırmadan yapıştırmama rağmen özellikle sayfa ortalarından arzu ettiğim netliği yakalamam mümkün olamadı. Çoğu sayfalarda karelerin bütünlüğünü sağlamak için iki sayfanın birleştirilmesi gerekiyor. Ben de bu birleştirmeyi kendisi yapacak olan usta düzenleyicilere kolaylık olsun diye sadece kenar kırpmaları yaptım. Bazen de bu amaçla sayfalardaki eğriliği bile düzeltme yoluna gitmedim. Mümkün olduğunca ham olarak bıraktım. Sadece asgarî kenar kırpması yaptım.

Sevgili scanfan, nice yıllara
Saygılarımla​
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

kadirnip

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
21 Kas 2014
4,654
22,314
Adana
Bu kıymetli ve nadide kitapları (ve dergileri) yıpranması pahasına tarayıp,
bizlerle buluşturduğunuz için, ne kadar teşekkür etsek azdır sevgili Profesör...
Güzel paylaşım ruhunuzu hep takdir edeceğiz... Çok teşekkürler...
 

sarkomer

Yönetici
18 Ağu 2009
13,336
302,185
Bir tanesini bile neredeyse bulmamız imkansız olan 26 sayıdan düzenlenmiş harika bir derleme...
Başla ve bitir...
Gerçekten harika!..
Teşekkür ediyorum;
yürekten...
Selam ve saygılar Sayın "Profesör"...

52308R.gif
 

savok

Admin
30 Eki 2009
19,991
83,656
Kasımpaşa
Bir kaç sene öncesine kadar ancak ansiklopedilerde gördüğümüz, bazıları rivayetmiş gibi anlatılan yüzlerce çizgi romanı sayende gördük abi..
Baskısı, çizgi roman kalitesi, konusu, çizimler ve bir sürü benzer konularda fikir sahibi olduk.
Bütün bunlar sevgili üstadım sayenizde oldu.
Bu nedenle bu paylaşım da çok yeterli ve başarılı.
Ben kendi adıma size gönülden teşekkürlerimi sunuyorum.
Saygılarımla.
 
Üst