CLASSICS ILLUSTRATED - 012 - Rip Van Winkle (Washington Irving)

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,316

CLASSICS ILLUSTRATED - 012 - Rip Van Winkle
İkinci öykü: "The Legend of Sleepy Hollow" (Headless Horseman, Başsız Süvari)
"Washington Irving"
Serideki Sıra No: 012
Eser: "Washington Irving" (hikâye(ler), 1819 ve 1820)
Resimleyen: Norman Nodel
Yayıncı: Gilberton Company (ABD)
Yayın tarihi: 1944
Dili: İngilizce
Fiyatı: 15 ¢
Türkiye Fiyatı: 240 Kuruş ("Frenç-Amerikan Kitap Evi")
Period: Albümler o dönemde yılda 8 kez çıkıyordu
Tıpkı Çekim, minimal müdahele, 130 MB, 2000px, 300 dpi, 52 sayfa, CBR (rar-->cbr)

CI_12_Rip_Van_Winkle_kapak.jpg

(Mega)
(MediaFire)

Çökme sonucu kaybolan 14 sayıyı eski yerlerine koyduktan sonra "Classics Illustrated" serisine kaldığı yerden devam ediyorum. "012" sıra numaralı bu albüm, Amerikalı yazar "Washington Irving"in 1819 yılında yayımlanan aynı adlı kısa hikâyesinin bir resimli roman uyarlamasıdır. Albümün adı olan "Rip Van Winkle" aynı zamanda hikâyenin başkahramanının adıdır. "Rip Van Winkle" Amerikan kısa hikâyelerinin en bilinenlerinden biridir. Konusu "Amerikan Bağımsızlık Savaşı"nın öncesinde ve sonrasında geçer.

New York yakınlarındaki Catskill (Kaatskill) dağlarında yaşayan Hollanda kökenli koloni köylüsü iyi yürekli "Rip Van Winkle" çevresinde sevilen bir kişiliktir. Yalnızlığı seven bu adam karısının dırdırından kaçtığı bir gün dağda karşılaştığı antik giysiler içindeki tuhaf insanların ikram ettiği içkiden içer ve derin bir uykuya dalar. Uyandığında şok edici değişikliklerle yüzyüze gelir. Tüfeği paslanmış, elbiseleri yıpranmış, sakalları uzamıştır. İngiltere Kralı'na bağlı olan Winkle kasabaya indiğinde "Amerikan Devrimi"nin de gerçekleşmiş olduğunu hayretle görür. Karısı ölmüş, dostları gitmiştir. Bir de kendisiyle aynı adı taşıyan ve tıpkı ona benzeyen bir adam vardır kasabada, aslında o kendi oğludur. Tam 20 yıl uykuda kaldığını anlar.

Kapakta belirtilmemiş ama albümün ikinci yarısında Washington Irving'in başka bir öyküsü daha resimlenmiş, o da "The Legend of Sleepy Hollow" (Başsız Süvari). Bu kısa hikâyeyi "Cevat Şakir Kabaağaçlı" 1930'larda "Uykulu Kuytu Menkıbesi" adı ile Türkçeye çevirmişti. Bu ikinci öykünün ilkinden daha çok sinema ve müzikal vb uyarlaması vardır. Bunlardan en çok hatırladığımız sanırım "Tim Burton"ın 1999 tarihli "Sleepy Hollow" ("Hayalet Süvari") adlı filmiydi, Johnny Depp ve Christina Ricci başrolleri paylaşmıştı.


Popüler kültürde geniş yer bulan Rip Van Winkle öyküsü bu arada değerli bir butik Bourbon viskisine de adını vermiş
CI_12_Rip_Van_Winkle_art.jpg

 
Son düzenleme:

denizkara

Yeni Üye
28 Mar 2010
53
72
denizci
Rip Van Winkle ile; amma uğraşmıştım bu çeviride, eserde; bizim ki de uyuyup, uyanıyordu ve Rip Van Winkle benzetmesi vardı, çok sağol üstadım :)
 

Levent 16

Aktif Üye
22 Kas 2011
310
1,611
Classics Illustrated serisi için teşekkürler. Orta okul zamanında bu seriden epey alıp okumuştum. Bu öykü de benim Ingilizceden ilk okuduğum öyküydü.
 

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,852
5,014
Sayın Scanfan ;

İngilizcem ( sözlüksüz ) bu eseri okumaya yetmez. Ama senin sunumun beni indirmeye zorunlu kılıyor.


Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim.



 
Üst