CLASSICS ILLUSTRATED - 107 - King of the Khyber Rifles (Talbot Mundy)

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,311
***KAYIP PAYLAŞIMIDIR***
MESAJIN ORİJİNAL PAYLAŞIM TARİHİ: 22 Ağustos 2014

CLASSICS ILLUSTRATED - 107 - King of the Khyber Rifles
"Hayber Fedailerinin Kralı"
"Talbot Mundy"
Serideki Sıra No: 107
Eser: "Talbot Mundy" (roman, 1916)
Resimleyen: Seymour Moskowitz (Kapağı "Mort Kunstler" çizmiş)
Yayıncı: Gilberton Company (ABD)
Yayın tarihi: Mayıs 1953
Dili: İngilizce
Fiyatı: 15 ¢
Türkiye Fiyatı: 76 Kuruş ("Frenç-Amerikan Kitap Evi")
Period: Genelde iki ayda bir çıkıyordu (bu kitabın basıldığı yıl aylık çıkmış)
Tıpkı Çekim, minimal müdahele, 138 MB, 2002px, 300 dpi, 52 sayfa, CBR (rar-->cbr)

CI_107_Kng_Khybr_Rfls_kpk.jpg

(mega)
(dosya.tc)

"Classics Illustrated" dizisinin 107 sıra numaları resimli roman uyarlaması, İngiliz yazar "Talbot Mundy"nin 1916 yılında yayımlanan macera romanı "King of the Khyber Rifles" ("Hayber Fedailerinin Kralı"). Ara sıra "Walter Galt" takma adıyla da yazan Londralı yazar "Talbot Mundy"nin en ünlü romanı budur. Eser kitap halinde basılmadan önce aynı yıl "Everybody's Magazine" adlı bir dergide tefrika edilmişti.

Romanın Türkçeye tercüme edilip edilmediğini bilmiyorum, aradım bulamadım. Ama romanın 1953 tarihli sinema uyarlaması 1955 yılında Türkiye'de "Hayber Fedaileri" adıyla gösterilmiş, "Henry King"in yönettiği bu Amerikan filminin başrollerinde "Tyrone Power" ve "Terry Moore" oynamışlar. Bu filmin Türkçe adından hareketle romanın Türkçe adını da "Hayber Fedailerinin Kralı" olarak çevirdim. "Khyber Rifles" gerçekte var olan bir paramiliter birliğin adıydı, hattâ bu ve benzeri birliklerin bugünkü Pakistan ordusunun da nüvesini oluşturduğu söyleniyor. Hindistan henüz bir İngiliz sömürgesiyken ülkenin Kuzeybatısındaki kabilelerden (özellikle de "Peştunlar"dan) devşirilmiş paramiliter ileri karakol birliklerinden birinin adı da "Khyber Rifles"dı ("Hayber Tüfekli Birlikleri" veya "Hayber Avcı Birlikleri" olarak çevrilebilir). Bunlar Hindistan'daki (O zaman Pakistan Hindistan'dan ayrı değildi) İngiliz birliklerine destek oluyorlardı. Başlıca görevlerinden biri de Afganistan'a açılan stratejik ticaret yolunu tutan, ünlü "Hayber Geçidi"ni savunmaktı.

Romanın kahramanının adı "Yüzbaşı Athelstan King"dir, "Hayber Fedailerinin Kralı" adındaki "Kral" kahramanın soyadından geliyor. Romanın konusu "I. Dünya Savaşı"nın başlarında geçiyor. Savaş patlayınca Hindistan İngiltere'nin talebi üzerine askerlerinin çoğunu Avrupa'daki cephelere gönderir. Geride Hindistan'ı savunacak pek az asker gücü kalmıştır. Bu arada Müslümanların bir "Cihad" başlatacağı söylentisi yayılır. Romanın kahramanına bunun aslını araştırma görevi (yani casusluk görevi) verilir.

Yazar "Talbot Mundy" Hindistan'ın kuzeyinde, Müslüman topluluklar arasında yıllarca yaşamıştı, bu üçüncü romanını da yaşadığı gerçek olaylara dayandırmış. Mistik felsefeyle de ilgilenen yazar bu konudaki görüşlerini de romanına yansıtmış.

Bu seriyi ayrıntılarıyla inceleyen "Classics Illustrated: A Cultural History" adlı kitapta 1954-1955 yıllarında çizgi romanlara karşı histeri derecesinde bir antipati oluştuğundan bahsediyor ve o hassas dönemde bile az rastlanan bir biçimde roman kahramanının, kardeşinin kesik başını tutarken gösterildiği en az üç sayfa bulunduğu halde, çizgi romanın halâ basılmaya devam ettiği belirtilmiş. Kesik kafaların gündeme oturduğu şu günlerde ilginç bir ayrıntı diye düşündüm.
Not: Söz konusu kitabın bazı sayfalarına dan ulaşılabiliyor (kısıtlı erişim).

CI_107_Kng_Khybr_Rfls_inf.jpg


Romanın ilk baskıları ve 1953 sinema uyarlamasına ait bir lobi kartı.
CI_107_Kng_Khybr_Rfls_afi_vb.jpg

khy961_4948fe30.jpg


Romanın 1953 sinema uyarlamasının "Youtube" videosunu da eklersem sunum tamamlanacak. Yalnız bu film romandan biraz sapmış ve serbest bir uyarlama olmuş (en azından tarih olayların geçtiği tarih farklı)

11_10_2014_17_02_52.jpg
 
Son düzenleme:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,311
***KAYIP PAYLAŞIMIDIR***
MESAJIN ORİJİNAL PAYLAŞIM TARİHİ: 22 Ağustos 2014

fındıkfındık ve savok'un yazdıkları:
fnd_savok_replies.jpg

 
Son düzenleme:

savok

Admin
30 Eki 2009
19,991
83,645
Kasımpaşa
Hala söylediklerimin arkasındayım... Üstadım en azından bunlardan 3-5 tanesinin çevirisi iyi olurdu hani.. Saygılar..
 
Üst