CLASSICS ILLUSTRATED - 100 - Mutiny on the Bounty (Nordhoff & Hall)

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,318
***KAYIP PAYLAŞIMIDIR***
MESAJIN ORİJİNAL PAYLAŞIM TARİHİ: 5 Temmuz 2014

CLASSICS ILLUSTRATED - 100 - Mutiny on the Bounty
"Denizde İsyan"
"Charles Nordhoff" & "James Norman Hall"
Serideki Sıra No: 100
Eser: "Charles Nordhoff" & "James Norman Hall" (roman, 1931)
Resimleyen: Henry Kiefer
Yayıncı: Gilberton Company (ABD)
Yayın tarihi: 1952
Fiyatı: 15 ¢
Türkiye Fiyatı: 76 Kuruş ("Frenç-Amerikan Kitap Evi")
Period: İki ayda bir çıkıyordu
Tıpkı Çekim 131 MB, 2030px, 300 dpi, 52 sayfa, CBR (rar-->cbr)

CI_100_Mutny_Bonty_kpk.jpg

(Mega)

"Classics Illustrated" dizisinin 100 sıra numaları resimli roman uyarlaması, Amerikalı yazarlar "Charles Nordhoff" ve "James Norman Hall"ın 1931 yılında birlikte yazdıkları tarihi macera romanı "Denizde İsyan" (Romanın özgün adı "Bounty gemisinde isyan" anlamına geliyor). Bu roman gerçek bir olaya dayanıyordu: 1789 yılında İngiliz donanmasına bağlı "Bounty" adlı savaş gemisinde çıkan bir isyanı konu alıyordu. Bu gerçek olay birkaç kez edebiyata, birkaç kez de sinemaya aktarılmıştı. Edebiyat eserlerinden biri de "Jules Verne"e ait olan 1879 tarihli bir öykü idi. Uyarlama sinema filmlerinin en başarılıları ise "Charles Laughton" ve "Clark Gable"ın oynadıkları 1935 tarihli, üç "Oscar"lı aynı adlı film ile "Marlon Brando", "Trevor Howard" ve "Richard Harris"in oyadıkları 1962 tarihli "Lewis Milestone" filmidir. Her ikisi de Türkiye'de "Denizde İsyan" adıyla gösterildi. 1933'te de romanın "Errol Flynn"li bir adaptasyonu yapılmıştı. Ben hep büyük İngiliz oyuncu "Charles Laughton"un "Kaptan Bligh" rolünü oynadığı Amerikan filminin en iyi uyarlama olduğunu düşünmüşümdür.

Roman (ve uyarlama eserler), "Bounty" adlı İngiliz donanma gemisinin "Pasifik Okyanusu"nda bulunan "Tahiti" adasına doğru çıktığı görev yolculuğu sırasında sert bir adam olan "Kaptan Bligh"ın zulmüne karşı, ikinci kaptan liderliğinde bir grup tayfanın çıkardığı isyanı anlatır. Romana/filme fon teşkil eden bol güneşli Pasifik adaları, Polinezyalı genç kızlar, yelkenli gemiler, okyanus vb gibi "egzotik" mekanlar, bir de gerçekten yaşanmış bir olaya dayanıyor olması, bu macera romanının klasikleşmesinde rol oynayan faktörlerdir.

Eski kitapçıdan satın aldığım bir ciltten çıkan bu albümün kapağında bir küçük hanımefendinin adı yazıyordu, silmeye kıyamadım. Dergi orijinal haliyle kalsın istedim. İsminin yanına okul numarası ve sınıfını (Orta I-A) da yazmış. O yıllarda bir ortaöğretim öğrencisi olduğuna göre 1938 doğumlu olması muhtemel bu hanımefendinin sayesinde bu albüm (ve diğerleri) bugün bizlere kadar ulaştı. Ona müteşekkirim. (Tabii bu degileri eski kitapçılardan daha sonraki bir tarihte de almış olma ihtimali var, ancak aynı isim cilt kapakları üzerine de yazılmıştı, ve cilt oldukça eski tarihli gözüktü bana.)


1931 tarihli orijinal romanın kapağı ile, 1935 ve 1962 yıllarında çevrilen iki ünlü sinema uyarlamasının afişleri
CI_100_Mutny_Bonty_afi.jpg

11_10_2014_13_37_31.jpg
 
Son düzenleme:
Üst