Akbulut - Marco Polo esinlenme güzellemesi

Gulyabani

Yönetici
15 Ara 2010
5,003
22,047
Sarıyer




Siyah Beyaz resim Akbulut-Kaan sayı 20 (Nejat Erhan 1964-65)

Renkli resim Almanca Marco Polo sayı 2 (Çizer belli değil 1971)

İki macera da elimde var, resimler bire bir aynı kareler, çok ufak giysi ve çevre değişiklikleri var. Yerli çizimlerde bazı kareler çıkartılmış.

Çizim kalitesine bakılınca bizimkinin esinlenme olduğu çok belli ama Akbulut basım tarihi daha eski muhtemelen bu Marko Polo'ların daha eski basımı da vardır yurtdışında ya da onlarda başka yerden esinlenmiş olabilirler.

Akbulutları okuduysanız, senaryo ve resim kalitesinin örtüşmediğini ve ilginç giden konuda ani değişiklikler olduğunu çok net fark etmişsinizdir zaten. Tamamı elimde bulunan 2 maceranın konularının birbiriyle alakası bile yok, yerli çizimlerde resmen resime bakarak konu yazılmış, tercüme ile hiç uğraşılmamış. Deneme amaçlı olarak birini tercüme edip paylaşacağım.

Sevgi & Saygı.
 

bes5uc3

Süper Üye
11 Ara 2011
965
1,975
Kırşehirli
Hayli ilginç. Ama kağıttan bir tesbit değil. Gerçekten kafa yorulmuş, etraflıca düşünülme gayretiyle ortaya konmuş, benzerlikler yaratıcılıktan çok ne denli ticari kaygılarla sanat diye ortay konduğunu göstermekte.

Akbulutları okuduysanız, senaryo ve resim kalitesinin örtüşmediğini ve ilginç giden konuda ani değişiklikler olduğunu çok net fark etmişsinizdir zaten
bunlar çok güçlü tesbitler. üstelik dikkatli, araştırıcı, okuduğu üzerinde kafa yoran pırıl pırıl ve aydınlatıcı bir zeka.

Tabii ki bunlar "Akbulut Kaan" imajımızı yıkmayacak ama bu yazı sanat ve sanat üretme açısından (esinlenme hep olacaktır. ama o noktada kalışlarda) bir kendimize gelişin toparlanmasını da ortaya koyacaktır.

Teşekürler...
 
12 Şub 2010
15,006
543,719
Akbulut Kaan'ın " Buğra " lı maceraları hep Marco Polo 'dan yararlanılarak oluşturulmuştur sevgili Nadir.

Deneme amaçlı çalışman bunu onaylayacaktır.

Sabırsızlıkla beklemeye koyuldum.

Şimdiden teşekkür ediyorum:)
 

serdary67

Onursal Üye
18 Eki 2009
8,731
25,949
ordu-turkey
Boşuna doçent olmamış gulyabani dikkatine helal olsun.Yalnız bu çakmalık durumlar kaptan swingde de var.Esinlenme o kadar çok alanda var ki kapak çizimlerinde buna binlerce örnek verilebilir.Velhasıl bu sektörde kopyalama hiç garip değil.
 
Üst