prince valiant'tan Esinlenmeler, Alıntılar

vefalı

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
16 May 2009
3,906
72,078
01.jpg
02.jpg


03.jpg
04.jpg


05.jpg
06.jpg


Prince Valiant'ın 1941 yılında yayınlanan Hal Foster çalışması.Yerli yabancı birçok ressam tarafından çalışmaları tekrarlanmış.Yorumları sizlere bırakıyorum.
 

savok

Admin
30 Eki 2009
19,991
83,665
Kasımpaşa
Aslında bu tür esinlenmeleri keyifli buluyorum... Hak da veriyorum.. Bir insan bu şekilde atlamaya kalkarsa ancak böyle atlayabilir. Hele değişik ressamlardan aynı sahneyi çizili görmek ilginç bir deneyim.. Bu güzel çalışma için teşekkürler üstad.
 
12 Şub 2010
15,006
543,776
Çok güzel bir çalışma yapmışsın sevgili Hüseyin; teşekkür ve tebrik ediyorum.

Hal Foster ve daha bir çok büyük ustanın, dünyanın her köşesinde yüzlerce, binlerce çizere ilham kaynağı olduğunu şu son bir kaç yıl içinde öğrenmiş bulunmaktayız. İşin uzmanı olan üstadlara göre bu son derece normal olup asıl hüner ise, ilham alan çizerin kendi uyarlamasına, yorumlamasına verdiği ruh ve kendi tarzını yansıtması gibi özelliklermiş.
Bire bir taklit pek arzu edilmeyen ve dudak bükülen bir davranış olsa da, ilham alınarak kişisel özelliklerin katılması suretiyle yapılan yorumlamalar saygı görmektedir. Hatta bazen bu esinlenmeler, kaynaktan daha fazla tutulmaktadır.

Esinlenmeler denildiğinde aklıma hemen NewLand dostumuz geliyor ve paylaşımlarını çok özlediğimizi belirtmeden geçemiyorum.
 

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,090
36,767
İstanbul
En gıpta ettiğim şeylerden birisi de bu işte: görsel hafızası kuvvetli dostlar.

İyi bir arşivin yanında iyi de bir görsel hafızaya sahip olmak gerekir bu tür esinlenmeleri yakalayabilmek için. Tebrik ediyorum Hüseyin abi.

Önceleri epey eleştireldim bu tür esinlenmelere. Zamanla anlaşılır bulmaya başladım. Neticede etkileyici bir çizimin, kapak resminin, film afişinin, vs... başka sanatçılara da ilham vermesi kaçınılmaz gözüküyor. Haluk Abinin dediği gibi kendilerinden de bir şeyler kattıklarında elbette anlamlı oluyor bu tür esinlenmeler.

Örneklerinin artması temennisiyle bu çalışma için çok teşekkür ediyorum.
 

Hakan Alpin

Çizgi Roman Ustası
Onursal Üye
24 Şub 2015
1,783
15,166
Arkadaşlarımı bu paylaşım ve tespitleri için ben de kutlamak isterim. Harikasınız :)
 

abartman

Onursal Üye
13 Ocak 2011
2,000
11,947
Direnç11, teşekkürler...

Galiba ben halen bu tür "esinlenmelere" hoşgörü ile bakmakta zorlanıyorum. Bu durumun yaygınlığı nedeniyle normal kabul edilmesi aslında başka bir yere sürüklüyor düşünceyi.. Normal dediğimiz şeyin alında, "ortalama" yani nitelerken söylenen sıfat biçimiyle "vasat" a karşılık geldiğini kabul etmiş oluyoruz, belki de farkında olmadan. Gönlüm de bir türlü razı olmuyor, anlı şanlı çizerlerin vasat ile eşdeğer bir noktaya sürüklenmesine.... Ardılları, onları örnek alanları düşünün, onlar gibi çizmeye çalışanları... Gün gelip, örnek aldıkları insanların eserlerinde beğendikleri çizimlerin başka bir "orijinali" olduğunu farketmeleri halinde gözde büyütülen rolmodel kişiliklerin nasıl da çöküverdiğini düşünmek lazım. Onlar bile yapmışsa ben niye yapmayayım fikri izler elbette bu çöküşü... Karbon kağıdı, ışıklı masa, dijital ortamda çalışanlar için de layerlar (katmanlar) ilahlaşıverir yeniyetmenin gözünde... Sonuçta sanat manat kalmaz, zanaat ile yetinilir, geçinilir gider, diye düşünüyorum, bilmem doğru bilmem yanlış...
 

Gabby

Onursal Üye
18 Haz 2012
265
1,450
Tommiks kapak çiziminin Hal Foster’den alıntı olmadığını düşünüyorum.
Pozisyon olarak çağrıştırsa da bağımsız bir çizim. Lakin aşağıdaki Lug yayınevi
Blek kapağı Foster’den klonlanmış.

İşin içinde Blek olsa da çizim tabi ki esseGesse’ye ait değil, zaten onları farklı
kılan da bu; çok yoğun bir iş temposuna karşın sayısı oldukça az birkaç alıntı
dışında ödünç çizgilerle pek bi’ işleri olmamış Trio’nun.


2vlpqux.jpg






***



Vefalı dostumuza kısa mesafe engelli atlama teknikleri örnekleri için teşekkürler.
Sohbete genişlik kazandırma açısından birkaç ilave de benden gelsin... :)



b4buqg.jpg

jfydcl.jpg

2hp0jz8.jpg

2d1tzxi.jpg

rtf2mw.jpg

2ihqttf.jpg

30iawhu.jpg
 
Üst