Teks Willer’de Aurelio Galleppini kapak çalışmaları,alıntılar ve esinlemeler

vefalı

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
16 May 2009
3,906
72,077
110ooo.jpg
110alol.jpg
110cjmj.jpg


Calep tex'in 110.sayı kapağını italyan,ispanyol ortak yapımı olan Tutto per tutto (1968) adlı spageti western film afişinden alıntı yapar La Hora del Coraje 1968).Filmin oyuncu kadrosu o yılların en popüler oyuncularını barındırır.

Adı: Tutto Per Tutto / La Hora del Coraje
Tür: Western
Yönetmen: Umberto Lenzi
Görüntü Yönetmeni: Alejandro Ulloa
Senaryo: Eduardo Manzanos Brochero
Oyuncular: Mark Damon, John Ireland, Eduardo Fajardo,Fernando Sancho
Yapım: 1968, İspanya / İtalya
Yapımcı: Umberto Lenzi
Muzik: Luis Enríquez Bacalov, Marcello Giombini
Film Süresi: 1 saat, 24 dk.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Gabby

Onursal Üye
18 Haz 2012
264
1,450
....Calep tex'in 110.sayı kapağını italyan,ispanyol ortak yapımı olan Tutto per tutto (1968) adlı spageti western film afişinden alıntı yapar...





nnae04.jpg



Gallepini, tutkulu bir Amerikan western filmleri hayranı ama, Chinatown kapağını bu filmden değil de 60’lı yıllarda çok revaçta olan cep boyu western romanı kapağından almış gibi geliyor bana. Zaten sözü edilen filmde böyle bir sahne yok ve referans verilen afiş de, en az tanınan ve İspanyolların filmin video sürümü için tasarladıkları grafik illüstrasyon.

Yani işin aslı Galep Tex’indeki adam çiziminin orjini, ünlü Amerikalı illüstratör Robert Maquirre’in, 1960 basımı “A Slice of Death” kapağındaki çizim. Zaman içinde çeşitli çizerler Maquirre’den alıntılayarak eklentiler yapmış, Galep’e de suyunun suyu kalmış, kendince devşirmiş…:)


Neredeyse iki senedir bir İtalyan formunda ilgiyle takip ediyorum bu konuyu. Anthony Steffan adlı bir üyenin başlattığı ve olaya Portekiz’den bir forumun da katkılarıyla işin içine Ferri'nin Zagor kapakları da dahil oldu ve mevzu inanılmaz zevkli hale geldi.

Tabi iş iyice dallanıp budaklanınca iplik pazara çıktı, olan da Galep ve Ferri’ye oldu.:)
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

vefalı

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
16 May 2009
3,906
72,077
Tabi iş iyice dallanıp budaklanınca iplik pazara çıktı, olan da Galep ve Ferri’ye oldu.:)

Değerli newland sitemizde bu konu henüz gerektiği yerde değil,sizden ricam bu konular üzerine yardımlarınızı ve sohbetlerinizi devam ettirmenizi umut ediyorum.
 
12 Şub 2010
15,006
543,758
nnae04.jpg


Tabi iş iyice dallanıp budaklanınca iplik pazara çıktı, olan da Galep ve Ferri’ye oldu.:)


Bu esinlenme işi kapaklara mahsus bir şey değil

Teks'in bir çok macerası, Zagor, Martin Mystere, Julia ve bir çok fumetti çizgi romanların büyük bölümünde romanlardan, filmlerden esinlenerek yazılıyor senaryolar.

Bana en özgün gelen senaryolar Dampyr, Ken Parker senaryoları. Belki bunlarda da benim okumadığım romanlardan esinlenmeler vardır.

Yukarıda saydığım çizgi romanların bir çok macerasını okuduğum zaman hemen daha önce okumuş olduğum roman veya izlediğim filmlerle bağlantı kuruyorum ama doğrusu önemsemiyorum. Şayet kurgu güzel, çizgi güzel ve okuduktan sonra güzel bir tat bırakıyorsa üzerinde durmuyorum. Bazen kopya seviyesinde beceriksizce yapılmışsa öfkeleniyor, okura saygısızlık yapılmış kabul ediyorum.

Yıllar boyu aylık olarak yayınlanmak üzere bir çizgi roman tasarlıyor, üretiyor olsanız, tüm konu ve senaryoların özgün olmasını beklemek safdilliktir.

Ama bu benzerlik ve esinlenmelerin, gönlünü vermiş dikkatli dostlar eliyle göz önüne serilmesini izlemek keyfinden mahrum olmamak lazım:)

Teşekkür ediyorum dostlar, sağolun.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Gabby

Onursal Üye
18 Haz 2012
264
1,450
Bu esinlenme işi kapaklara mahsus bir şey değil.


Kesinlikle….

“sanat” dediğimiz şey doğayı ve yaşamı taklit etmenin vücut bulmuş haliyken, kapağı geçtik her türlü çizgili ve görsel ürünle sınırlamak bile eşyanın tabiatına aykırı...
 
Son düzenleme:
Üst