Zagor’da Ferri kapak çalışmaları,alıntılar ve esinlemeler

vefalı

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
16 May 2009
3,906
72,078
petro03aua.jpg
petro013jgj.jpg


metro02.jpg
metro02a.jpg


mem01.jpg
mem02.jpg


7e5.jpg
7e5a.jpg


6057.jpg
6057a.jpg


10b2.jpg
10b2a.jpg


emn00hyh.jpg
emn00a.jpg


ttz1.jpg
ttz2.jpg


04745.jpg
04745a.jpg
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

lotoloto

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
6 Kas 2009
4,132
20,709
paylaşımınızı hayranlıkla izledim;
çok şaşırdım.teşekkürler vefalı.
 
12 Şub 2010
15,006
543,776
Esin dünyasının ucu bucağı yok:)

Sevgili vefalı'nın açmış olduğu konu, özel bir ilgiyi hakediyor.

Keşke bu konuda sabit bir başlık açılsa ve böyle örnekler sergilense, Diyar için bakir bir alan bu.

Emeklerin için teşekkür ediyorum dostum ve devam etmesini diliyorum.
 

hadon

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
10 Mar 2010
3,056
9,088
Kastamonu
Vefalı Dostum gerçek bir beyefendi; suçüstü yaptığı şeye "esinlenme" diyor. Ben onun kadar kibar davranmayacağım: Eğer iki kapak da aynı kişiye ait değilse, bu resmen ve alenen hırsızlık yahu!...
 

vefalı

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
16 May 2009
3,906
72,078
Esin dünyasının ucu bucağı yok:)

Sevgili vefalı'nın açmış olduğu konu, özel bir ilgiyi hakediyor.

Keşke bu konuda sabit bir başlık açılsa ve böyle örnekler sergilense, Diyar için bakir bir alan bu.

Emeklerin için teşekkür ediyorum dostum ve devam etmesini diliyorum.

Sevgili dostum bu tür konular için başlık açılırsa süslemeler yaparım tex ile ilgili bu tür başka çalışmalarımda var.
 

Soleil

Süper Üye
19 Mar 2010
650
981
Dikkatiniz için sizi kutluyorum sayın Vefalı. Şaşırmamak gerek, Zagor zaten Amerika'da bir dönem çok tutan Tarzan'ın italyan (fumetti) versiyonu. Onun da Tarzan gibi bir bağrışı var. Malumunuz, ismi bile fonetik olarak TarZAn ve Flash GORdon karışımıdır. Fonetik çağrışım yapsın diye böyle bir isim belirlenmiş. Yayıncıları da bunu itiraf ediyor.
Ferri ise ipin ucunu iyice kaçırmış. Belki de yayıncı, kapaklar öyle istiyordu, bilemeyiz. Bu kadar benzerliğin yayıncıyla ilgisinin olmayacağını hiç sanmıyorum.
Senarist Sergio Bonelli'nin bazı hikayelerde, belli dönemlerde best seller olmuş veya klasikleşmiş romanlardan da ilham aldığı anlaşılıyor. (Yüzüklerin Efendisi, Hazine Adası, Dracula vs)
Ancak yine de Zagor senaryoları, olay örgüsü ve akışı, espiriler vs. Tarzan'la kıyas edilemeyecek kadar farklı. Zagor okumanın keyfini Tarzan'da bulamazsınız. Dünya genelinde Tarzan kadar tanınmış olmasa da, Zagor'un Tarzan'ı aştığını düşüncesindeyim.
 

murataral

Yeni Üye
28 Ocak 2010
51
1,153
Ferri'nin yaptığı her ne kadar tu-kaka gözüksede gayet normal bir durum. Sanatın her dalında esinlenme olayı şöyle veya böyle vardır. Özellikle çizgi-roman çizerleri, elinde ne malzeme varsa onu kullanır, kullanmak zorundadır. Bu bir fotoğraf, film karesi, iyi çizilmiş kapak resimleri vs.

Burada önemli olan kendi tarzında çizebilmektir. Şayet Ferri'nin yaptığına hırsızlık dersek, o zaman Esse-Gesse'den başlayarak, Suat Yalaz, Sezgin Burak, Ayhan Başoğlu, Abdullah Turhan, Şahab Ayhan yerlisi yabancısı tanınmış tanımamış bir sürü çizere aynı etiketi vurmak zorunda kalırız.

Sonuç olarak Tarzan kapakları ve diğeri ya bir Stüdyo çalışması veya konu mankeni. Konuyu açan Vefalı arkadaşımıza teşekkür ediyor, Teks'in ne gibi incileri varmış hararetle bekliyorum...
 

R.Türkmen

Çizgi Roman Ustası
12 Şub 2012
763
2,979
Murataral'a katılıyorum. Buna pek de hırsızlık diyemeyiz. Ayrıca bu konularda hırsızlık iyidir.:) Kızmayın açıklayacağım.:) Bazı nüanslar var. Şöyle ki Ferri sadece hareketi almış ve alıntıyı kendinin yapabilmiş. Hareket dışında hiç bir çizgiye ve gölgelendirmeye bağlı kalmamış. Aldığı hareketleri kendi çizgi üslubuna çok güzel adapte etmiş. Bunu herkes yapıyor. Zaten böyle olursa adı esinlenme ya da faydalanma olur. Öbür türlüsü üstünden giderek, çizgi efektinden gölgesine kadar taklit ederseniz motomot kopya çekmiş olursunuz. Bu sizi de geliştirmez.

İnsanlar son 8 milyon yıldır görüntü yaratıyorlar. X-ışınları, bayraklar, Ay fotoğrafları, çizgi-romanlar, mağara duvarları resimleri, mühendislik çizimleri, afişler, gravürler, işaretler vs. Bu görüntüler kullanış şekillerine göre değişebilir. Bir çizer bu görüntülerden birinin kendi çizmek istediği şeyi tamı tamına söylediğini keşfederse, neden yararlanmasın. Yalnız tek farkla; hepsi çalınmış dahi olsa, herbirini yaratıcısının hiç düşünmediği şekilde değiştirerek veya daha da güzelleştirerek yeni bir bağlamda kullanarak onları kendisinin yapabilmesi gerekir. Ferri de tam bunu yapmış. Dikkatli bakarsanız anlarsınız.

Bu devirde programların bile çizerlere kolaylık sağlaması amacıyla üç boyutlu ve hareketli figürler, mekanlar verdiği, hatta bu figürleri istediğiniz açıda ayarlayabilme olanağı sunuyorken, her şeyi hayalden çizmeye çalışmaya lüzum yok... Çizgi roman'ın vurucu noktalarını, kompozisyon çizmeyi, anatomi ve oranları bilmek yeterli..

Çizgi roman büyük uğraş isteyen zor bir branş. Her türlü dökümandan yararlanmanız gerekir. Ama yukarıda söylediğim şartlarda olursa...

Vefalı'ya örnekler için teşekkür ediyor, bende Teks için çalışmalarını ayrıca görmeyi bekliyorum.:)
 
Üst