Comic Türünde Esinlenme Örnekleri

cobra

Süper Üye
23 Kas 2009
528
1,397
Başarılı olan ve tutan şeylerin çok kısa sürede benzerleri ortaya çıkar , bu her alanda geçerli bir şey olduğu için çizgi romanlarda bundan payını alır. Adına çalıntı, taklit , esinlenme yada çakma ne derseniz deyin (ben esinlenmeyi seçtim biraz hafif olsun diye) bu yapımlarında çizgiromana hizmet ettiği aşikar , aslında bazıları esinlendiği karakterden bile daha fazla başarı elde etmiştir. Şimdi bu esinti ve esinilen bir kaç karaktere göz atalım.

Esinlenilen - Superman

250px-Superman.jpg

Evet biraz basit bir örnekle başlamış olduk aslında temele inersek bütün süper güçlü kahramanlar Çelik adamdan esinlenmiştir daha doğrusu süper kahramanlığı başlatan karakter o olmuştur , ilk süper kahraman olup olmadığı tartışılır bildiğim kadarıyla Mandrake'nin ilk süper kahraman olduğu kabul ediliyor olayın ilk kostümlü kahraman kısmında da Kızıl Maske (Phantom) var fakat yeni bir çağ açan Superman olmuştur sonrada açtığı kapının ardından bir çok karakter girmiştir ama bazıları biraz fazla benzemektedir.


Captain Marvel


Whiz2.JPG

Captain Marvel , Superman'in ardından çok kısa bir süre sonra Fawcett Comics tarafından çıkarılmıştır ve o dönemlerde en başarılı satış rakamlarına ulaşmış kahramandır , orjinalini bile geride bırakan bir başarı yakalaması kayda değerdir ama işin sonunda DC ve Fawcett arasında uzun yıllar sürecek bir hukuk savaşıda başlatmıştır. Bu yıllar süren amansız hukuk savaşına hiç girmeyelim ama en sonunda Captain Marvel ve Marvel ailesi DC'nin bünyesine katılmıştır.

Supreme


Supreme_Issue_1.jpg

Supreme adını pekte duymadığınızı tahmin ediyorum , Marvel'dan ayrılan çizerlerin kurduğu Image Comics kahramanı olan Supreme yeni kurulan Image evreninin Superman'i gibidir , tek farkı çok sert ve acımasız bir versiyonudur , tabiki bu temelsizlik yüzünden Supreme kötü bir başarı grafiği çizmiştir tâki gerçek efsane Alan Moore karaktere el atana kadar. Swamp Thing gibi sıkıcı karakterleri bir dokunuşuyla mükemmel hâle getiren büyük usta Supreme'i alıp temellerini değiştirerek klasik Superman öykülerine göz kırpan yeni bir biçime sokar böylece çizgiroman tarihinin en başarılı değişimlerinden birine imza atmış olur. Ek bir bilgi olarak ustanın daha önce benzer bir değişimi bir başka Superman benzeri bir karakter olan Miracleman (Marvelman)' e yaptığınıda ekleyim fakat Miracleman olayı Captain Marvel olayı ile bağlantılı olduğu ve uzun bir açıklaması olduğundan Miracleman'i örnekler içine almadım.

Sentry


sentry.jpg

Aynı şirketten çıkan kahramanlar zaman zaman birbirlerinin hikayelerine konuk olurlar tabiki düşmanlarıda , böylece bir hayali evren yaratmış olurlar . Marvel birçok başarılı karakter yaratmış olsada hep bunların içinde en güçlüsü hangisi tartışması süre gelmiştir , uzun süre parmaklar (Çoğu kişinin hemfikir olduğu şekilde) en güçlü olarak Hulk'u göstermiştir fakat karakterin dengesiz mizacı ve şekli itibariyle pekte Superman ile karşılaştırılamayacağıda apaçık ortadadır . Sentry sayesinde Marvel en sonunda gerektiğinde olaylara el koyacak şekil olarakta uygun bir karaktere kavuşur. Sentry aslında her Comic evrenin bir Superman'e ihtiyacı olduğunun canlı kanıtıdır .

Omniman

220px-Omni-Man.png

Son Superman esintisi olarak daha yeni okumaya başladığım Invincible serisinden Omniman'i ekleyim . Image Comic'ten çıkan Invincible serisinde Omniman serinin baş kahramanı Invincible karakterinin babasıdır aynı zamanda kötü adamlardan biridir. Kötü olan bir Superman fikri gerçektende ilginç bakalım seride daha neler göreceğim.


Esinlenilen- Darkseid

darkseid-1.gif

Marvel'dan DC'ye geçiş yapan Jack Kirby yarattığı New Gods serisi çokta başarılı olamasada yarattığı karakterler DC evreninin en önemli figürleri arasında yer alır , bunların içindeki en önemli karakterde şüphesiz Darkseid'dir. Elleri arkasında kavuşturmuş şekilde dolaşan her yerinden kötülük akan bu karakter , kalıplı yapısı ve doymak bilmez ihtirasıyla Comic dünyasında despot karakterlerin kalıbını oluşturmuştur.

Thanos

Thanos_002.gif


Marvel evreninin önemli kötülerinden biri olan Thanos adını yunan mitolojisindeki ölüm tanrısı Thanatos'tan türetilerek almıştır. Türetildiği ad gibi ölüm kusan Thanos'un Darkseid'e olan benzerliği su götürmez bir gerçektir , yaratıcısı Jim Starling bile bu esinlenmeyi kabul ediyor ama Thanos'un yaratılışının ardında ilginç bir öykü var şimdi bu konuda verdiği ropörtajın çevirisini yazıyorum:
"Thanos'u yaratmamın arkasında sıradışı bir öykü var. Kirby New Gods yaratmıştı , bana göre olağan üstü derecede iyiydi , o sıralar aklıma ondan esinlenerek fikirler geldi. Thanos'un Darkseid'den esinlendiğini düşünebilirsiniz ama olay bu şekilde gelişmedi. İlk Thanos çizimlerim eğer birine benziyorsa bu Metron'du. Burada araya girip Metron'un resminide hemen göstereyim :


s_metron.jpg

Kafamda bütün değişik tanrılar ve kalıplar oluşmuştu ki daha sonra bu fikirler Thanos ve Titanları oluşturdu, sonra Roy [Thomas] çizimlerimdeki Metron gibi koltuğunda oturan karakterime bakıp
"Salla bu karakteri eğer New Gods'tan birini çalacaksan en azından Darkseid'i taklit et gerçektende iyi olanı "
Gerçektende mantıklı bir tavsiye olmuş :)


Apocalypse

Apocalypse---X-Men-psd35707.png

Durun Thanos Marvel'in Darkseid'den uyarladığı tek karakter değil , Apocalypse şekil olarakta Darkseid'e çok benzer, hatta bilinirlikte hem Thanos hemde Darkseid'den daha öndedir bu yüzden diğerlerine Apocalypse taklitleri der çoğu kimse, aslında Darkseid'den çok daha sonra yaratıldığını bilmezler . Görüntü benzerliğinin yanında adı bile Darkseid'in demir pençeyle yönettiği gezegeni Apokolips ile benzerlik taşır.

Esinlenilen-Doom Patrol

Doompatrol7vk.jpg

Tekerlekli sandalyeye bağlı ileri zekaya sahip Chief'in süper güçlere sahip dışlanmış ucubeleri toplayıp insanların iyiliğine çalışması için kurduğu takım Doom Patrol . Özellikle farklı olduğu için dışlananlar teması ana konuya hakimdir.


X-Men

images

Evet Marvel'ın en populer yayınlarından biri olan X-men şaşırtıcı bir şekilde Doom Patrol ile benzerlikler taşır , Doom Patrolden çok kısa süre sonra ortaya çıkan X-men merkezinde super güçlere sahip farklı olduğu için dışlanmış gençleri oturtmuştur (en azından başlarda) , önceleri genç kahramanları merkez aldığı için aslında daha çok Teen Titans ile benzeştirilir fakat esas benzerlikler Doom Patrol ile arasındadır ; farklı olduğu için toplumdan dışlanma , iki takımın birbirine çok benzeyen kişiler tarafından kurulması ve buna dikkat en büyük düşmanları arasındaki benzerlik , Doom Patrol'ün en büyük düşmanı Brotherhood of Evil'dir , X-men'in en büyük düşmanı ise (eski öyküleri baz alalım) Magneton'un kurduğu Brotherhood of Mutants'dır. Hatta iki yayının kaderleri bile benzerlikler gösterir Doom Patrol 1968 yılında düşük satışlardan dolayı bütün kahramanlarının kendini feda ettiği bir hikaye ile yayını sona erer, X-men'de 1969 yılında düşük satışlardan yayını durdurulur fakat 1975 yılında Len Wein ve Dave Cockrum önderliğinde ekibin Cyclops dışındaki üyeleri değiştirilip Giant Size X-men adıyla yeniden yayınlanmaya başlar , bu sefer yetişkinlere dayalı daha ayakları sağlam bir yol izlediği için başarıyı yakalar . Malesef Doom Patrol yeniden dönme çabalarına rağmen aynı başarıyı gösteremez çoğu zaman yayın hayatı kısa süren serilerle dönem dönem ortaya çıkar , fakat asla bir X-men kadar bilinirliğe sahip değildir.
Son bir Esinlenme ilişkisine daha bakalım.


Esinlenilen- Deathstroke


2601690-deathstroke_dark.png

Slade Wilson namı diğer Deathstroke the Terminator , adı gibi tam bir yok edici olan bu paralı asker , Marv Wolfman ve George Perez tarafından yaratılan muhteşem New Teen Titans serisinde baş düşmanlardan biri olarak rol alır. Muhteşem bir taktikçi , her türlü silahı kullanmakta usta ve muhteşem çevikliğiyle DC evreninin en ölümcül katili olan Deathstroke değeri biraz geç anlaşılmış bir karakterdir tâki taklidi çıkana kadar :) .

Deadpool

Deadpool.png

Marvel'ın son zamanlardaki en popüler kahramanlarından biri olan Deadpool , bu ününü özellikle popüler kültür göndermeleri ve eğlenceli tonuna borçludur. Aslında Deadpool için esinti yada taklit demek yerine parodi demek daha doğrudur ki yaratılış öyküsü bile bunu gösterir.
Bir Teen Titans fanı olan Rob Liefeld New Mutans serisi için yarattığı yeni süper çevik olan katil karakterin kostümünün çizimlerini Fabian Nicieza'ya gösterir, karakteri gören Nicieza Liefeld'e bu basbaya Teen Titans'tan Deadstroke cavabını verir , fikri beğenen Nicieza karaktere Deadpool adını verip gerçek kimliğinide Deathstroke'un kimliği Slade Wilson'a atıfta bulunarak Wade Wilson koyar. Böyle bir parodi olarak başlayan Daedpool kısa sürede birçok karakterin yayınına konuk olarak iyice popülerleşir , bunu görünce DC'de kendi karakterine hak ettiği ilgiyi vermeye başlar , şimdilerde Deathstroke'u yeni gören kişiler haliyle Deadpool taklidi diyorlar halbuki işin aslı o şekilde değil :) .


Evet bu şekilde birkaç esinlenme örneği görmüş olduk özellikle esinti karakterlerin muhteşem başarısı takdire değer , birşey var ki çizgiromanlarda yeni karakterler yaratıldıkça bu ilişki devam edicek.

Not : Yazıda daha çok Marvel tarafının esinlenen kesim olduğunu gösteren örnekler sundum ama Marvel'ı hırsızmış gibi göstermek istemiyorum elbetteki Marvel'dan esinlenilen karakterlerde vardır ama ben pek bilmiyorum , eskiden Marvel'a kıl oluyordum bu bir gerçek ama artık o kadarda keskin bir anti-marvelcı değilim onlarında elinden iyi işler çıkabiliyormuş :) , ayrıca bir karakteri kullanmasını bilmek önemli birşeydir bana göre, sen yaratırsın ama adam taklidini daha iyi kullanır bu durumda kullanmayı bileni alkışlamak gerekir.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

vakanuvis

Süper Üye
5 Mar 2011
604
975
Telefona uyandım bu saate ve söylenerek interneti açınca mesajını gördüm. Aklına sağlık, söylenmem bitti :)

Daha çok yazı istiyoruz senden çok, daha çoooooooooooook ;)
 
Son düzenleme:

abdullah

Çeviri & Balonlama
17 Nis 2011
1,377
3,555
Midgard
Sentry,Doom Patrol,Apokalips ve daha birçok duymadığım karakteri sayenizde tanıdım. Marvel'ın sadece pazarlamada iyi olduğunu bir daha anladım. Teşekkürler devamını bekleriz.
 

vakanuvis

Süper Üye
5 Mar 2011
604
975
Bu desteğin zamanı şimdidir bence:

Amerikan çizgi romanının adeta belgeseli olan Kavalier ve Clay romanında yazar 1950 yılında gerçekleşen büyük sansür döneminde Superman'i yayınlayan yayınevinin isteği de göz önünde tutularak küçük yayınevlerine Superman'i taklit etme suçlaması yapıldığı, yazar ve çizerlerin pelerinli taytlı her karakteri için "Superman'e benzet dedi mi size yayıncı?" sorusunun sorulduğu "evet" yanıtı alınan her karakterin ya kapatıldığı ya da aktarıldığı bilgisini paylaşıyordu.

Superman uyarlamalarına bir de Authority grubu üyesi APOLLO'yu eklemek isterim. Gücünü güneşten alan Superman'i güneş tanrısının adıyla yoğurmuş, izci çocuk dürüstlüğünü de başında hareyle meleğe benzeterek yorumlamışlar. Ancak bu kahramanın gay olması tamamen özgün bir şey olmuş:
images


Sonra Mr. Majestik var.
80469-165004-mr-majestic_super.jpg


Astro City'nin SAMARİTAN'ı da benzerler arasındadır ve yine incildeki "iyi Samaritan"dan alır adını:
90498-164749-samaritan_large.jpg


Marvel'ın Squadron Supreme grubu hepten JLA benzerlerinden oluşurken Hyperion tam çakmadır :O)
77620-98435-hyperion_super.jpg


Marvel'ın Gladiator'u tüm güçleriyle Superman-Superboy'dur. Ekibi de Legion of Super Heroes çakmasıdır.
gladiator.gif


Irredeemable grubundan The Plutonian
images


ICON - Milestone Comics
477213-sdcc08_jla_vs_icon_02.jpg


Captain Dynamo
164251-31763-captain-dynamo.jpg


Bir de Captain Carrot var benim sevdiğim
il_fullxfull.357468479_8w5r.jpg


Bir de Superman benzerleriyle ilgili şu listeyi buldum*
Captain Marvel (Fawcett), Hyperion (Marvel), Gladiator (Marvel), Omni-Man (Image), Saint (Image), Mr. Majestic (Wildstorm), Suppaman (manga), Son Goku (manga), Supreme (Image), Prime (Malibu), A-Ko's father (manga), Samaritan (Wildstorm), Union (Wildstorm), Icon (Milestone), Sentry (Marvel), Apollo (Wildstorm), Captain Dynamo (Image), Blue Marvel (Marvel), Miracleman (UK), High (Wildstorm), Homelander (Dynamite), Astonishman (Dark Horse), Ultiman (Big Bang), Statesman (City of Heroes), Plutonian (Boom!), Superior (Marvel), Titan (Dark Horse), Alpha One (DC), Virtue (Marvel), Immortal (Image), Maximum Man (Wildstorm), Commander (Sky High), Hancock (Hancock), Mr. Incredible (Incredibles), Minuteman (Freedom Force), Solar Man (Image), Megaton Man (Kitchen Sink), Prometheus (Digital Webbing), Captain Hero (Drawn Together), Mighty Mouse, Underdog
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

ekenciz

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
13 Eyl 2009
2,993
13,517
BU forumun en sevdiğim yanlarından biri sizin gibi emek veren arkadaşların bizi bilgilendiren yazılarını okumak. Evet daha çok yazınızı görmek istiyoruz. Kostümlü kahramanları pek sevmesemde onlarla ilgili bu yazıları sizin kaleminizden okumak zev veriri. Elinize sağlık.
 

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,088
36,756
İstanbul
Sevgili cobra bu türden yazıların da en az paylaşımların kadar değerli. Türün meraklıları için oldukça ilginç bir çalışma olmuş ve yapılan katkı ile daha da zenginleşmiş. Bu türden daha fazla yazını görmeyi çok isterim. Hem bilgilendirici hem eğlenceli.

Teşekkür ederim.
 
Üst