scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,322

Bant Karikatürde Esinlenme
Kıllanan Adam (Ahmet Yılmaz) - Islak Köpek (Bahadır Boysal)

Bir esinlenme örneği de "bant karikatür" türünden. Aslında aşağıdaki tespiti 2015 yılında şu konunun altında yapmıştım. Orada gözden kaybolup gidecekti, ben de bir kopyasını "esinlenmeler" başlığı altına ekledim.

"L-Manyak" mizah dergisinin Mart 2013 tarihli 208. sayısında "Bahadır Boysal"ın "Islak Köpek" başlıklı sayfasında çizdiği bir kare, daha önce "Ahmet Yılmaz"ın "Leman" dergisinde çizdiği "Kıllanan Adam" striplerinden biriyle tıpatıp aynı. Sanırım Ahmet Yılmaz'ın çizgileri daha eski tarihli (muhtemelen 1990'lı yıllar). İyimser bir tahmin: Ahmet Yılmaz ve Bahadır Boysal bu olaya birlikteyken şahit olmuş olabilirler. İkinci tahmin: Belki de aynı kişiden dinledikleri bir olayı farklı zamanlarda ayrı ayrı çizgiye döktüler. Her ikisinde de ayakta kalan sarhoşların adı "Nevzat" ve replikleri bile aynı, yere düşenlerin adları değişiyor ama mealen aynı şeyleri söylüyorlar.
Her ikisinde de duvarlar "kâgir".

A_y_lmaz_B_Boysal_esinlenme.jpg


 
Son düzenleme:

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,630
24,406
Çok iyi yakalamışsınız aynı olayın şahitleri olma ihtimali gerçekten çok yüksek herkesin kişisel yorumları bu anlamda farklı olabiliyor.
Yıllar önceydi bir gazetenin köşe yazarlarından biriyle düzenli olarak mail atıyorum görüşlerimi yazıyorum hanfendi konu bulamadı sanırım bizim maildeki konuyu makale haline getirmişti.Reklam olmasın dev bir gazeteydi.
Bu tür esinlenmeler bir çok yazarda da göze çarpar Namık Kemal dahil.O dönemde hatta bu esinlenme yazılar büyük bir ustalık olarak görülüyor.
Yine internette düzenli olarak yazı yazdığım bir sitedeki bizim makale bir kurumun bülteninde üst yönetici imzasıyla yer almıştı.Allah Allah diyorum bu yazıyı bir yerden tanıyorum sonradan farkettim benim yazı.
Esinlenme , ilham almak ile kopya arasında ince bir sınır var dikkat etmek gerekir bence.
Okulda kopyadan sıfır almıştım.Kopya çekmekten değilde kopya çektirmekten.
Neyse fazla kurcalamayayım.Selamlar.
 
Üst