Zagor ve Sherlock Holmes

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,630
24,353
Bilindiği üzere Sherlock Holmes ün ilerleyen bölümlerinde bir abisi olduğu ortaya çıkıyor.Ve Sherlock dan bile analiz yeteneği daha gelişmiş biri adıda Mycroft.Zagor un Dokumacı - Taş Kule bölümünde Tay yayınları 296 vd.( bana göre en güzel Zagor senaryolarından biridir )Zagor ve Çiko nun yaralı bir İngiliz ajanı olan Mycroft u bulmaları anlatılır.Görüleceği üzere senaristler Sherlock Holmes ün abisinin ismini özellikle kullanmışlar.
Wikipedia nın aşağıdaki bölümü konuyu anlatıyor.

Mycroft Holmes[değiştir | kaynağı değiştir]

Sidney Edward Paget'in çizgisiyle Mycroft Holmes
(Strand Magazine'den)[1]
Sherlock Holmes'un kendisinden yedi yaş büyük erkek kardeşi Mycroft, Britanya hükûmetinin vazgeçilmez adamıdır. Kardeşi gibi üstün bir zekası ve gözlem kabiliyeti olan Mycroft, Sherlock'un enerji ve dinamizminden yoksundur. Çoğu zaman haklı olduğunu bile kanıtlamaya üşenen bir karakter olan Mycroft, bu huyunu Bruce Partington Planları hikâyesinde kardeşine şöyle anlatır: "Sen bana elde ettiğin sonuçları getirirsin ve ben de rahat bir koltukta oturup çözüm üretirim." Mycroft, Londra'nın "en sosyalleşmeyecek adamlarının sosyalleştiği" Diogenes Club'ın kurucu üyelerindendir. Yabancılar Odası olarak tabir edilen kabul salonu haricinde konuşmanın neredeyse yasak olduğu bu kulüp, Mycroft evi ve ofisi dışındaki tüm vaktini geçirdiği bir mekandır. Mycroft Holmes'un kardeşini bile aşan gözlem kabiliyeti, ilk kez bu kulüpte okuyucuya gözükür. Yunan Tercüman öyküsünde, Sherlock Holmes ve John Watson, Mycroft'un konukları olarak kulüpte ağırlanırken, iki kardeş pencerenin önünden geçen insanları analiz ederler. Bu noktada büyük kardeşin son derece keskin ve belirgin biçimde üstün yetenekleri ortaya çıkar.
 

Malatyalı

Aktif Üye
15 Şub 2016
287
576
speedforce
Sherlock Holmes karakterini işlemeyen yok neredeyse. En son Marvel bile el attı. Çünkü bana göre dünyanın en efsane karakteri. Bazen bu ustalık eserine bir selam mahiyetinde bazen de onun şöhretinden faydalanma çabası olarak görülebilir. Aynı dönemler mi bilmiyorum Zagor ile 1800lerin sonu çünkü Sherlock Holmes. Ama bir atıfta bulunmuşsa hoş bir tesadüf denebilir. Ayrıca bu Mycroft yanılmıyorsam Sir Arthur'un kendini hikayede biçimleme şekliydi. Karakterin inanılmaz başarısı onu gölgede bıraktığı dönemlerde böylece ondan intikam alma yöntemi denebilir. Her ne kadar Moriarty ile kendini özdeşleştirse de bana göre Sir Conan Doyle bizzat Mycroft'tur.
 

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,630
24,353
Mycroft aslında kim bilinmiyor tam olarak.Sherlock Holmes müthiş bir karekter.Yardımcısı ve dostu Dr.Watson da öyle ama SH nin çıkarımları dahiyane.Yazarı bile gölgede bırakan bir karekter.Öyleki Bakker sokağında ki evi bile SH nin müze haline getirilmiş.Aslında Zagor daki dokumacı biraz Profesör Moriatry karekterini andırmıyor değil.SH İngiltere deki bütün suçların aynı merkezden idare edildiğini düşünüyor ve Moriatry de çok zeki bir suçlu dahi kahramanımızın karşısında süper suçlu tasarımı SH gerçekten müthiştir.
 

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,630
24,353
Yazar SH nin bütün zamanını aldığını şiir yazamadığını parapsikolojik araştırmalar yapamadığını başka romanlara zaman ayıramadığı gerekçesiyle bitirmek istiyor ancak annesi bu karekteri öldürürsen çok tepki alırsın demesine rağmen Moriatry ile mücadelede ölüyor.Moriatry ile birlikte.SH ancak gelen tepkiler üzerine yeniden kaldığı yerden efsane devam ediyor.Keşke daha uzun olsaydı tamamını okumuşturum ancak bir daha okunur.Sherlock Holmes romanda bazan günlerce uyumayan tütün kullanan farklı bir karekter.Abisinin analiz yeteneği daha fazla olmasına rağmen araştırma yapmayı sevmeyen bir karekter.SH deki araştırma ve delil toplama yeteneği delil bulma yeteneği Mycroft da bulunmuyor.O getirilirse deliller izler emarelet tümdengelim ve tümevarım kullanarak sağlam analizler yapabiliyor.SH Watson a Moriatry hakkında şunları söylüyor en az benim kadar zeki biri diyor.
 

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,630
24,353
SH ve Dr.Watson ikilisi Zagor ve Çiko ikilisi gibi ayrılmaz haldeler.Watson evlenince bir süre ayrı kalsalarda sonradan tekrar bir araya geliyorlar.İtalyan senaristler gerçekten çok sağlam öykü yazıyorlar ve bu arada Sir Arthur Conan Doyle nün de kulaklarını çınlatmışlar.Mycroft üzerinden
 

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,630
24,353
Sherlock un fazla üzerinde durulmayan özelliklerinden biride kılık değiştirme ustası olması Tombraks gibi.Bat karakteri de çok komik gerçekten birde rahmetli Ferrinin çizgileriyle olağanüstü ancak Zagor da bir Lestrada yok.Arsen lupen e yakın karakterler var aslında Zagor da.Arsen lupen Sherlock un suç makinesi romantik hırsız biçimi bevi şahsına münhasır bir karekter.herkesin bir hikayesi vardır ama her kesin bir şiiri yoktur demiş büyük şair Asaf bence çizgi romanida yoktur.
 

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,630
24,353
Ken Parker yumaya doğru ile 8 10 yuma treni filminin senaryosu birebir aynı sayılır.Ama bazı kahramanlar yaraticisindan ayrı yaşıyor.Zagor da bunlardan Tarzan in Western uyarlaması gibi gelsede konu bütünlüğü çizgi kalitesi harika.Marco verni geliyor ama rahmetli Ferrinin çizimleri tablo gibi.
 
Üst