scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

Reklâmlarda Çizgi Bantların Kullanılması
ABD Reklamları

Üreticiler ve reklâmcılar çizginin gücünü oldukça erken farketmişlerdi. Ürünlerini satabilmek için sıklıkla çizgiye başvurdular. Çizim, karikatür vb içeren reklâm sayfalarına çok eski yıllardan beri rastlanıyordu. 1930'lu yıllardan başlayarak içlerinde "küçük bir hikâye barındıran" çizgi bantlara da sıkça rastlanmaya başladı. Ama 1950'li ve 1960'lı yıllarda bu çizgi bant içeren reklâm sayfaları daha çok kullanılmaya başladı (acaba çizgi romanın çok sattığı yıllara denk geldiği için mi?). Amaca yönelik yazılmış küçük hikâyelerinin yanı sıra, bu reklâm çizgi bantlarının haliyle kendi "kahramanları" da vardı. Bu kahramanlar güncel çizgi romanlardan tanınan hazır bir kahraman olabildiği gibi, bazen de sanatçılar tarafından sadece o ürün ya da şirket için yaratılmış olan kahramanlar olabiliyordu. Ara sıra da popüler bir aktör ya da aktrist çizgi karakter haline getirilerek bu reklâmlarda kullanıldı (Örneğin John Wayne bir sigara reklamında çizgi karakter olarak boy göstermişti-aşağıda). Bizim ülkemizde de bu tip karakter yaratımına sıkça başvurulmuştu (Bay Elmor, Tipitip vs hatırlanacaktır). Amerikan dergilerinden alınmış aşağıdaki reklâm sayfalarında yer alan çizgi hikâyeler birkaç şeritten oluşabildiği gibi, bir-iki panellik kısa anlatımlar da olabiliyordu. Bazen de tüm sayfa tek bir panel halinde detaylandırılıyordu. Burada yazdıklarım kapsamlı bir araştırma yazısı değil, sadece küçük gözlemlerden ve derlemelerden oluşuyor. Buraya 56 örnek reklâm sayfası koydum (6 mesaja dağıtılmış halde). Aralarında el sabunu, çamaşır tozu, krem, sigara, sakız, diş macunu, puding, otomobil, hazır çorba, mısır gevreği, saç toniği, kağıt mendil, hattâ müshil ilacı reklâmı bile var. Sizler de isterseniz yeni örneklerle konuya katkıda bulunabilirsiniz. Belki de ilerde bu resimleri çoğaltıp, yazıyı da kapsamlı bir inceleme yazısına dönüştürebiliriz.

Saygılarımla.

Not: 4 ay önce ÇD'nda "comics"lerin içinde yer alan ve çocuklara yönelik oyuncak türü ürünlerin reklâmlarını konu alan özel bir inceleme kitabı paylaşmıştım. İlgilenecek olanlar için linki şurada. Kitabın adı da bayağı uzun: Mail-Order Mysteries - Real Stuff From Old Comic Book Ads! (Posta Siparişinin Gizemleri - Eski Comics Reklâmlarındaki Ivır Zıvır Şeyler). Ama bu apayrı bir reklam kategorisine giriyor.


1. Bölüm

comics_i_eren_reklamlar_001.jpg

comics_i_eren_reklamlar_002.jpg

comics_i_eren_reklamlar_003.jpg

comics_i_eren_reklamlar_004.jpg

comics_i_eren_reklamlar_005.jpg

comics_i_eren_reklamlar_006.jpg

comics_i_eren_reklamlar_007.jpg

comics_i_eren_reklamlar_008.jpg

comics_i_eren_reklamlar_009.jpg

comics_i_eren_reklamlar_010.jpg


 
Moderatör tarafında düzenlendi:

büyük beyaz

Yönetici
Çeviri & Balonlama
E-Dergi Takımı
17 Ağu 2009
17,730
43,945
denize sıfır
Reklama alet olmayan kalmamış.:)
Ağabey ufkumuzu açtın, bilmediklerimizi öğrendik hakkın ödenmez.
Eline sağlık, çok teşekkür ederim.:)
 

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,039
75,336
hiçbiryerde :)
Çizgi romanın çok ucuz bir propoganda
aracı olduğunu öğrenmiştik daha önce.
Reklamlarda bugün nasıl yıldızlar kullanılıyorsa,
altın ya da gümüş çağlarında da çizgi romanın
kendisi kullanılıyormuş...
 

serdary67

Onursal Üye
18 Eki 2009
8,726
25,910
ordu-turkey
Amerikan comicslerde buna yığınla örnek var. Hatta steroid hormonlu kas kuvvetlendiren tabletlerin bile ilanlarını gördüm. Çocukların buna alet edilmesi çok iğrenç.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

kadirnip

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
21 Kas 2014
4,654
22,310
Adana
Gerçekten profesyonelce ve çok güzel çizgilerle... Keşke şimdiki reklamlarda ve afişlerde de kullanılsa... Gerçi, sadece bizim kuşak, çizgi roman severlere hitap eder herhalde.. :)
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

Çizgi bantların reklâmlarda kullanılmasına bir örnek de kendi kitaplığımda karşıma çıktı. Haftalık
Amerikan dergisi LIFE'ın Temmuz 1971 yılına ait bir sayısından bir sigara reklamı. Üreticisi tanıdık olmakla birlikte, bildiğim kadarıyla bizim ülkemize hiç girmemiş markalardan biri bu "Doral" (akla hayâle gelmeyen markaları bile içmiş biri olarak bu tespitim büyük olasılıkla doğrudur). Çizimler, renkler müthiş. Çizerini merak ettim doğrusu. Böyle musibet bir ürünü nasıl allayıp pullayarak millete benimsettiklerine güzel bir örnek.


LIFE_1971_Temmuz_Doral_sigara_reklam.jpg

 
Moderatör tarafında düzenlendi:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

Bu defaki örnek bir sigorta şirketi reklamı. 1971 Aralık ayında LIFE dergisinde çıkmış. Çizgi bandın başlığı "Dan'in Çifte Felaketi!". Yakında bir kaza geçirmiş olan Dan için tanıdıkları üzülüyorlar. Zira onun bir sağlık sigortası varmış ama kapsamı kısıtlıymış. Yüksek hastane faturasının ancak yarısını ödüyormuş. Oysa reklamı yapılan sigorta şirketi öyle değilmiş, onlar tam sigorta yapıyormuş, vs vs. Yine çizgiler hiç yabancı değil, ama çıkartamadım.

LIFE_1971_12_Dec_03_015.jpg

 
Moderatör tarafında düzenlendi:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

Çizgi bant tarzında hazırlanmış bir reklâm sayfası da bizden. Bu banka reklamı Hayat Mecmuası'nın 7 Ağustos 1959 tarihli sayısından. Banka da zaten dergiyi çıkartan gruba ait. Çizgiler bana hiç yabancı gelmedi, ben önce Altan Erbulak sanmıştım, ama zaten en altta çizerin imzası da varmış, sonradan gördüm. Akbaba Reklam adına Yalçın Çetin çizmiş bu çizgi hikayeyi.


YKB_Reklam_HAYT_MEC_1959_7_A_u.jpg

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst