Cartooning the Head & Figure - JACK HAMM

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,311

Cartooning the Head & Figure - Jack Hamm
Baş ve Vücut Karikatürü Çizimi
İngilizce
1982 (ilk baskı 1967'de)
129 sayfa, 46 MB, pdf


Dün "modern karkatür" tekniğiyle ilgili bir kitap sunmuştum. Bugün de "klasik karikatür" çizimiyle ilgili yeni bulduğum bir kitabı paylaşıyorum. Bunu da haliyle yabancı bir siteden aktarıyorum. Sayfa düzeninden font seçimine kadar buram buram 1960'lar kokan bir kitap. Bu kitaplardan görmeyeli epey olmuş, beni o yıllara götürdü resmen. Neredeyse kitabın kokusu burnuma geldi. Tarayan şahıs da sanki bunu hissetmemizi istiyormuş gibi "tıpkı çekim" taramış, doğal haliyle bırakmış, kırpma bile yapmamış. Sayfaların sararmış kenarlarını görmemizi istemiş sanki. Çok sevdiğim bu doğal halini bozmamak için de hiç müdahalede bulmadım. Jack Hamm bu kitabıda klasik karikatür çiziminin alfabesini ve gramerini satır satır yazmış. Çok dolu dolu bir kitap, hem mecazi anlamıyla hem de fiziksel olarak dolu anlamında söyledim! Günümüzde olsa yazarı bu kitabın içinden yaya yaya 2 ya da 3 cilt çıkartabilirmiş. Demek ki o günlerde bu şekilde bir ticari zihniyet pek baskın değilmiş, tek volümde bu temayı toparlamak istemiş. Jack Hamm (1916-1996) Amerikalı bir karikatüristmiş. Kansaslıymış ve daha çok siyasi karikatürleri ve din temalı illüstrasyonları ile tanınmış. Buradaki gibi çizim teknikleriyle ilgili birçok öğretici kitap yazmış. Bu arada gençken "Bugs Bunny" çizgi bantlarının balonlarını yazmış.

Yararlı olması dileğiyle.

Cartooning_The_Head_and_Figure_kpk.jpg

(Yandex)

Cartooning_The_Head_and_Figure_ic.jpg


 
Son düzenleme:

hadon

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
10 Mar 2010
3,056
9,086
Kastamonu
Teşekkür ederiz scanfan.

Böyle çizimlerle karşılaştığımda kendimi işe yaramaz, gereksiz bir nesne gibi görüyorum. Güzel resim ve karikatür çizenleri kıskanıyorum.
 

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,630
24,353
Üstadım yine harika bir paylaşım yapmışsınız.Çizim teknikleri ile uzun yıllardır uğraşan biri olarak özellikle takip ettiğim bir alandır.Kitapların beyazlatılmasına yada orjinaline müdahaleler konusunda bende sizin gibi düşünüyorum.Tabi isteyen istediği gibi düzenleme yapabilir.Ama bana görede kitaplar olduğu gibi bırakılmalı o havayı nostaljiyi bütün hücrelerimizde hissetmeliyiz.
Bizde taramalarda artık orjinal olarak bırakma kararındayız.
Emekleriniz için çok teşekkür ederim.
Saygılarımla.
 
Üst