The Mad Art of Caricature - TOM RICHMOND

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,310

The Mad Art of Caricature - TOM RICHMOND
(Çılgın Karikatür Sanatı)
Komik Suratlar Çizmenin Ciddi Rehberi
İngilizce, 2011
184 sayfa, 97 MB, pdf


Modern karikatür sanatının inceliklerini anlatan "The Mad Art of Caricature" başlıklı kitabın adını parantez içinde "Çılgın Karikatür Sanatı" olarak çevirdim, ama burada "çılgın" anlamına gelen "Mad"den kasıt aslında ünlü Amerikan hiciv dergisi "Mad" de olabilir. Zira kitabın yazarı "Tom Richmond" son 20 yıldır bu derginin çizerleri arasında yer alıyor. Zaten kitabın önsözünü de eski bir "Mad" editörü Nick Meglin yazmış. Yine Mad dergisinin emektar karikatüristlerinden "Jack Davis" de önsöz niyetine balonlu bir illüstrasyon yapmış (Davis 2016'da 91 yaşında öldü). "Komik Suratlar Çizmenin Ciddi Rehberi" altbaşlığını taşıyan kitapta 9 bölüm var. Çok sayıda renkli örnekle bu sanatın incelikleri anlatılıyor. Mesela kitabın bir yerinde "abartma" ile "çarpıtma" arasındaki farkı çizgilerle anlatmış, oysa ben bu ikisini karikatürde aynı sanıyordum. Karikatür çizimiyle ilgili son zamanlarda gördüğüm en iyi kitap diyebilirim, adeta akademik bir titizlikle yazılmış. Çizimle ilgilenen dostlara yararlı olabileceğini düşünüyorum.

Md_Caric_kapak.jpg



Md_Caric_ic.jpg


Kitabı yabancı bir sitede buldum. Pdf formatındaydı ama içinde arama yapılamıyordu, yani bu da dosyanın sadece bir görüntüler silsilesinden ibaret olduğu anlamına geliyordu, tıpkı CBR gibi. O halde neden CBR formatına dönüştürüp sunmayayım dedim. Birkaç farklı çözünürlükte de dönüştürdüm. Ama orijinal pdf içinde görüntüler 2500 pixel genişliğindeydi. Bu şekliyle jpeg dosyaları bir klasöre çıkartıp CBR yapınca dosya boyutu inanilmaz boyutlara şişiyordu. 150 dpi olarak çıkartınca bu kez 1250 pixel oluyordu ama o bile 150 MB yer tutuyordu. Bu pdf formatı hâlâ çözemediğim müthiş bir sıkıştırma algoritması kullanıyor galiba. Bakıyorsunuz dosyanın kendi boyutu çok büyük değil ama içindeki dosyaların genişliği ve çözünürlüğü çok yüksek. O nedenle dönüştürdüğüm 4 ayrı CBR dosyasını da çöpe attım ve dosyayı ilk bulduğum şekliyle, yani pdf formatında sunuyorum.

Çok farklı dosya boyutları ortaya çıkaran farklı dosya ihraç seçenekleri.
Sarıyla vurgulanan kombinasyonları denedim, memnun kalmadım.

pdf-jpg_exprt.jpg


 
Son düzenleme:

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,630
24,351
Benim için altın değerinde bir kitap özellikle karikatür çizim kitapları kolleksiyonu yapan biri olarak.
Scanfan üstadımız araştırmacı kişiliği , yardımseverliği , entellektüel bilgi birikimi ile muhteşem bir insan.
Saygı ve hürmetlerimle.
 

ekenciz

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
13 Eyl 2009
2,991
13,506
Çok güzel bir paylaşım. PDF'nin sıkıştırmasının da sonuç üzerinde etkisi olabilir ama bir başka etkenin de dosya boyutundaki şişmeyi açıklayabileceğiniz düşünüyorum. Dosyayı aslında olduğundan daha büyük bir dpi değeri ile export ediyor olabilirsiniz ve bu da dosya boyutunu artırıyor olabilir. PDF içindeki resimlerin gerçek dpi değeri ne ise o değerde dış almak hemen hemen aynı dosya boyutunu sağlayabilir. Dosyayı orjinal hali ile paylaşmanı doğru birkarar olmuş. Teşekkür ederim.
 

mustibey

Süper Üye
23 Ara 2010
2,163
4,973
sayın "scanfan" çok keyifli kitaplar tanıtıyor ve sunuyorsunuz, ellerinize sağlık ve çok teşekkürler.
 
Üst