Altrove Olayı

Lami Tiryaki

Onursal Üye
21 Nis 2009
513
3,727
Çizgi Düşler şimdiye kadar ne iş etti ne yaptıysa güzel etti bence. Amma velakin şu Altrove olayı bir başka güzellik vesselam.

Dünden beri bir sayıya daha kıydım ve bu akşam 7 numaradaki Edgar Allan Poe'nun konuk(daha doğrusu başoyuncu) olduğu Karanlıkta Bağıran Ev'i okuyup bitirdim. Altrove öykülerini öyle oturup heyecanla bir solukta okuyup bitirmiyorum. Yavaş yavaş tadını ala ala okuyorum. Castelli Martin Mystere'de bir yol ayrımına gelip sıradan öyküler yazarken aslında yeni arayışları da unutmamış. Altrove bu arayışın bir ürünü gibi geliyor bana. Gerçi sadece ilk öyküleri Castelli yazmış ama belgesel kısımlardan anladığım kadarıyla Carlo Recagno'nun senaryolarına ciddi katkılar veriyor. Yıllar boyu Martin öykülerinde altyapısını mükemmelen hazırlayıp sunduğu Başka Bir Yer'i böyle belgeselvari bir dizide kronolojik öykülerin mekanı yapmak, diziye de adını bizzat vermek bizim gibi Martin tutkunları için ne şans! Bence usta bunu uzun yıllar planlayıp öyle hayata geçirmiş olmalı. Her bir sayıda edebiyatın, bilimin, sanatın ünlülerinden birini konuk edip bütün öyküyü o karakterin etrafında döndürmek, bu arada da Martin Mystere keyfi yaşatmak kolay olmasa gerek. Böyle çetin bir uğraşın altındanda Recagno kalkardı ancak. Recagno bence Ateş ve Buz Adası'yla başlattığı ve Castelli'yi kıskandıracak mükemmellikteki Martin destanından sonra bu dizinin emanet edilebileceği ilk yazar olarak kendini kanıtlamıştır.

Poe'lu öykü öylesine güzel, öylesine akıcı gidiyor ki. Olay Başka Bir Yer'den çıkıp, gizemli sokaklara, esrarengiz katillere, perili evlere, güzel kadınlara kayıyor siz farkında olmadan. Ee konuk başrol oyuncumuz Poe. Kolay değil onun üzerine öykü kurmak. Ama başarmışlar. Sonu itibariyle Poe metinlerini aratmayan güzel bir final çıkmış ortaya. Poe metinlerini aratmayan müthiş bir duygusallık ve arada bir tam tersine analitik çıkarımlar içeriyor.

Altrove dizisinin her bir öyküsü birbirinden güzel. Yazıkki sadece yılda bir kez çıkıyor ve biz cilt bazında İtalya'yı yakalamış durumdayız. Buna bir yandan eli yüzü düzgün güzel öyküler çıktığı için sevinirken öte yandan malzeme kısıtlı olduğundan dolayı üzlüyorum. Yine de hala okumadığım dört macera duruyor.

Selamlar
Lami Tiryaki
 
Son düzenleme:

abartman

Onursal Üye
13 Ocak 2011
1,998
11,871
Sizin kadar sabırlı olmadığım için elime geçer geçmez bir çırpıda okuyorum Başka Yerden Hikayeler'i... Öykülerin sağlamlığının yanında ilgili-ilgisiz, oraya buraya göndermeler yapılmış çizimleri görmenin başka bir tadı var. Bir bakıyorsunuz, Mr.Spock çıkıyor karşınıza, bir bakıyorsunuz, kült olmuş bir tabloya (mesela Amerikan Gotik) denk geliyorsunuz bir sayfada... Özellikle Başka Yer üssünün koridorları bu tür sürprizlerle dopdolu...

Gerçekten de Çizgili Düşler'in ülkemize getirmekle ne kadar hayırlı bir iş yaptığını düşünmeden edemiyor insan...
 

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,039
75,338
hiçbiryerde :)
Abartman üstat gibi hemen okumaya çalışıyorum ben de
ama biraz ağır okumayı gerektiriyor gerçekten. Hikayelerde
o edebi lezzeti hissetmemek te mümkün değil. Bir Zagor
ya da Mister No gibi akıp gitmiyor, arada düşünüyoruz,
göndermelere dönüp bakmak ta iyi oluyor bazen.
Bazen de yoruyor insanı, hikayenin akıcılığı bozulabiliyor.
"Hikayeler" serisinde çok iyi öyküler olduğu gibi biraz
zayıf olanları da okudum ama "Başka Yer'den Hikayeler"
serisi standardını hiç düşürmedi...
Buna rağmen aman iyi ki İtalya'ya yetişmişiz diyorum,
okumaya istediğimiz o kadar farklı kitap var ki daha...
Makale için teşekkürler sevgili Lami Tiryaki
 

Gulyabani

Yönetici
15 Ara 2010
5,003
22,007
Sarıyer
Kurgu öykülerde gerçek kişilerin kullanılması hep ilgimi çekmiştir, yanında bol gönderme de içermesi bu seriyi benim için tadından yenmez hale getiriyor, son dönemlerin en iyi serisi diyebilirim.
 

Lami Tiryaki

Onursal Üye
21 Nis 2009
513
3,727
Karanlıkta Bağıran Ev'de çok ilginç bir gönderme var. Bir yerde Poe ve Altrove'daki "üstat" konuşurken, Poe mücadele ettiği çılgın bilim adamı ve yardım ettiği "o tuhaf orman adamı"ndan bahseder. Mauro Boselli'nin yazmak için cesaret gerektiren AD'den yayınlanan Darkwood'da Kabus-Zagor hikayesine gönderme yapar. Poe, kurgu öyküdeki gerçek kişilik olarak, bizim çok iyi bildiğimiz başka bir kurgu öyküye gönderme yapar. Zagor'da zanedersem Başka Bir Yer ve ajanlarıyla ilk kez karşılaştığımız maceraydı Darkwood'da Kabus.

Selamlar
Lami Tiryaki
 

The_DarknesS

Yönetici
Çeviri & Balonlama
17 Nis 2010
9,538
28,575
İzmir
Fumetti için daha yolun başında sayılırım. Forumdaki bir çok dostumun yanında çok az okumuşluğum var. Severek okuduğum serilerden birisi de Başka Yerden Hikayeler'dir. İlk yedi cildi okudum. Sadece okudum da denemez, her resmi ayrıntıyla da inceledim. Başka Yer'in içinde geçen çizimlerde kıyıda köşe tanıdık bir çok karakteri görmek çok hoştu. Hikayelerde bir o kadar güzel. Gerçek tarih ile kurgulanmış öyküler aynı zamanda bilgilendirici de oluyor.
 
Üst