Sahaflığın Dünü Bugünü

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,324

Sahaflığın Dünü Bugünü
Çarşısıyla Fuarıyla Kitap Aşkı
(Tarih Dergisi Makalesi)

Buradaki 8 sayfalık makale "#tarih" adlı derginin Kasım 2014 tarihli 6'ıncı sayısında yer alıyordu. Aslında derginin tamamını paylaşmak isterdim ama tarama bana ait olmadığı için başka bir sitede mevcut olan dergiyi burada paylaşmak etik açıdan uygun olmayacaktı (derginin kendisini bulabilirsem kendim tarayıp sizlerle paylaşmayı isterim). Ben de derginin kendisinin yerine, kitapseverleri ilgilendireceğini düşündüğüm "Sahaflığın Dünü Bugünü" başlıklı makaleyi dergiden alarak sayfalar halinde sunmayı uygun gördüm. Makalenin alt başlığı ise "Çarşısıyla Fuarıyla Kitap Aşkı". Aslında dergi bu makaleyi "Albüm" adını verdiği özel bir bölümde sunmuş. Buradan tarayan kitapsevere de teşekkür ediyorum.

Doğrusunu söylemek gerekirse bu tarih dergisini ben de yeni duydum. Eskiden "Popüler Tarih", "NTV Tarih" ve "Atlas Tarih" dergilerinin neredeyse tamamını okumuştum. Bunlardan ilk ikisi kapandı. Diğerini artık takip etmiyorum. Bu "#tarih" dergisinin başlığının yazı tipi ve kapak düzeni "NTV Tarih" dergisinininkine aşırı benziyor. Acaba onun bir devamı olabilir mi?


s_AHAFLI_INd_N_b_UG_N_001.jpg

s_AHAFLI_INd_N_b_UG_N_002.jpg

s_AHAFLI_INd_N_b_UG_N_003.jpg

s_AHAFLI_INd_N_b_UG_N_004.jpg

s_AHAFLI_INd_N_b_UG_N_005.jpg

s_AHAFLI_INd_N_b_UG_N_006.jpg

s_AHAFLI_INd_N_b_UG_N_007.jpg

s_AHAFLI_INd_N_b_UG_N_008.jpg

 
Son düzenleme:

gandor08

Yönetici
6 Ocak 2013
18,366
141,644
Öğleden önce kütüphanedeydim, yeni gelen kolilerde bu konu ile alakalı bir kitap vardı, tekrar gittiğimde içeriğine bakarım.
 

tuzcu

Aktif Üye
15 Tem 2013
335
846
Atlas Tarih kapanmadı, iki ayda bir yayınını sürdürüyor. # tarih, NTV tarih dergisi kapatıldığı için aynı kadronun çıkardığı bir dergi.
 

gandor08

Yönetici
6 Ocak 2013
18,366
141,644
Yeni_439096.jpg


Benim kütüphanede gördüğüm kitap buydu sanırım. Nadir Kitapta varmış.

Yazarı: İsmail E. Erünsal
Çeviren:
Hazırlayan:

Yayınevi: Timaş Yayınları
Yayın Yeri:
ISBN NO: 9786050811803
Yayın Yılı: 2013

Dili: Türkçe
Sayfa Sayısı : 584
Ebat : 15x24
Kağıt : 2. Hamur
Cildi: Karton Kapaklı
Durum: Yeni


Açıklama: Türkiye'de kültür ve edebiyat tarihi alanında yaptığı çalışmalarla tanınan Prof. Dr. İsmail E. Erünsal, çok uzun yıllar üzerinde çalıştığı bu eserinde, orijinal ve el değmemiş sayısız arşiv malzemesi kullanmıştır. 1604-1909 tarihleri arasında, başta İstanbul olmak üzere Bursa ve Edirne'ye ait 3000 civarında mahkeme defterinin taranmasıyla elde edilen 200'e yakın sahaf terekesi yanında birçok arşiv vesikası da kullanılarak Osmanlı dönemindeki sahaflık ve kitap ticareti aydınlatılmaya çalışılmıştır.
Osmanlı sahaflığının XVI. yüzyıldan itibaren yaklaşık dört asırlık tarihini inceleyen bu eser, sahaflığın Ortaçağ İslâm dünyasındaki yerini ve Osmanlı İmparatorluğu'nda yaşadığı gelişme sürecini derinlemesine inceleyen ilk monografik çalışmadır. Müstakil bir meslek grubu olarak sahaflığı ilk defa ele alan bu çalışma, bünyesinde bir meslek grubu için yapılan ilk indeks denemesini de barındırmaktadır.
Osmanlı kültür hayatında sahafların yeri, sahafların kitap temin etme süreçleri, zengin bir esnaf kolu olarak sahafların ekonomik durumları, sahafların müşterileri, kitap fiyatları, kitap müzayedeleri, kitap kültürünün oluşmasında ve yaygınlaşmasında sahafların yanı sıra hattat, müstensih ve mücellidlerin rolleri, yabancılara kitap satışı gibi konuları ele alan bu kitap, Osmanlı'nın 400 yıllık karanlık kitap tarihine ışık tutmuş, kültür tarihimizin çok önemli bir eksikliğini ortadan kaldırmıştır.
Osmanlılarda Sahaflık ve Sahaflar, kitap üretimi, kitap piyasası, kitap ticareti, ne tür kitaplar okunduğu, okuma kültürü, sahaflık mesleğini icra edenlerin ticari ve sosyal hayatları ile Osmanlı entelektüel tarihi hakkındaki sınırlı bilgilerimizi zenginleştirmiş, İslâm dünyası ve özellikle Osmanlı kültür tarihi alanında bugüne kadar bilinen birçok hükmün de değişmesini sağlamıştır. Osmanlıların okuma alışkanlıkları olmadığı, sahafların câhil ve kitaptan anlamayan kimseler oldukları ya da matbaaya karşı hattatların ciddi direniş gösterdikleri gibi peşin hükümlerin temelsiz olduğunu ortaya koymuştur.
(Tanıtım Bülteninden)
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,324

Sahaflıkla ilgili bir de şu kitaplar varmış. Umarım bir gün bunların hepsini forumda görmek mümkün olur.

Sahafl_k_Kitaplar.jpg

 
Üst