Çiko Olmak

Lami Tiryaki

Onursal Üye
21 Nis 2009
513
3,727
Çiko'nun yerinde olmak ister miydiniz? "Zagor olmak varken ne demek şimdi bu?.." demeden bir daha düşünelim.

Ecem yayınları'nın 4 numaralı Süper Albüm'ünde yayınlanan Kanlı Mesaj adlı maceranın bir yerinde, Zagor, Çiko ve Rose Walley Akademisi Rahibi, yeraltı mağaralarında mahsur kalırlar. Ellerindeki titrek lamba ışığında son derece tehlikeli dehlizlerde yollarını bulmaya çalışırken, bir ara Çiko bir uçurumdan yuvarlanarak karanlığın içinde kaybolur. Hafif bir su sesi dışında bir şey duyulmaz. Zagor, dostunun arkasından, saniye düşünmeden atlayarak kendini boşluğa bırakır. Zagor, aşağıda ne olduğunu bilmediği bir boşluğa atlarken Rahip, "Deli Olmalı... " diye düşünür. Oysa Zagor deli değil, "dost"tur. Şansına aşağıdaki nehre düşer ve Çiko'yu aramaya başlar. O sırada Çiko, akıntıya dayanamayarak kendini nehrin derinliklerinde huzurlu bir ölüme terkeder. Ölürken "Elveda Zagor!.." diye düşünür. Dünyada elveda diyecek başka dostu yoktur çünkü. Tam osırada omuzundan bir dost eli uzanarak onu tekrar suyun yüzüne çıkarır. Çiko "Sen!.." diyerek şaşırır. Zagor, "Tabii ki ben. Başka kim olacaktı ki..." diye gülümser suyun içinde.

Şimdi düşünelim bir. Böylesi bir durumda arkamızdan ölümün kucağına hangi dost bildiğimz insan atlar, ki Zagor'dan başka. Çiko Zagor gibi bir dosta sahip olmakla bu dünyanın çok ayrıcalıklı bir insanı değil midir? Sayısız macerada zor durumdayken, "Neredesin Zagor?.." diye dostunu arar sadece. Her ne kadar Zagor kadar deli cesaretli olmasa da, Çiko'da Zagor için benzer fedakarlıkları yapmıştır. Mesela Kabus macerasında olduğu gibi genellikle Zagor'un ağır yaralı bedenini ya da "cesedini" alıp götürmek gibi hazin bir görevi vardır. Ancak düşününce Zagor'unda, naaşını götürüp gömecek "Sevgili Fıçısından" başka kimsesi yoktur. Belkide o nedenle Baltalı İlah Frida'yı, Gambit'i ve daha nice güzel kadını alıp götürmek varken dönüp dolaşıp sevgili Çiko'suna döner (aklınıza başka şeyler gelmesin, dostluktan bahsediyorum).

Burada Zagor, Çiko için bazan koruyucu melek, bazan arkadaş, bazan öğretmen olmaktadır. Ama en önemlisi, Çiko, devletlerinin yaşam güvencesi altında mutlu yaşayan Avrupalılar gibi, Zagor'un güvencesi altında yaşayan mutlu bir insandır. Acıktığı zaman Zagor'a "hadi avlanmaya!" demesi yeterlidir. Zagor yayını ve okunu aldığı gibi soluğu ağaçların tepesinde alır. Dostunun aç kalması gibi bir ihtimali yoktur.
Gerçekçi bir hikayede kötü adam olduğunuzu ve Çiko'yu öldürmeyi planladığınızı düşünün. Zagor'un initkamını gözönüne alarak buna cesaret edebilir miydiniz?

Çiko olmak hiç te fena görünmüyor aslında.

Selamlar
Lami Tiryaki
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

Bu keyifli ve dokunaklı yazı için teşekkürler "Lami Tiryaki".
Ben de nette rastladığım bir posteri buraya aktarıyorum:

Zagor50godina_poster.jpg

 
Son düzenleme:

carson10

Aktif Üye
16 Ara 2012
388
1,154
Çiko olmak; bazen bir Shakespeare trajedyası olan olan hayat denilen macerada en ciddi sorunları hafife almaktır. Zagor ise en hafif sorunları bile ciddiye alır.
 

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,795
4,722

Sayın Lami Tiryaki ;

Birçok konuda olduğu gibi bu konuda da yorumuna hayran kaldım.

Birinin veya birilerin dostu olunuz , Biri veya birileri dostunuz olsun ,
Tüm dostlara selam olsun !!!.......
 

Hones

Guest
11 Nis 2009
3,048
10,047
Lami Tiryaki yazılarını daha çok görmek isterim deyip teşekkür ederim. Çiko'nun yerinde olmak istemezdim ( kiloları yüzünden ), düşmanlardan çok , sağlık sorunları ile uğraşacağım için :)

Not : Sildiğiniz smiley , yazının kalitesini arttıran doğru verilmiş bir karardı :)
 

gandor08

Yönetici
6 Ocak 2013
18,364
141,488
Bir an çiko ve zagor ilişkisinin ne kadar derin olduğunu yeni farkettim. Teşekkürler abi sağolasın.
 

İskenderunlu

Onursal Üye
29 Tem 2012
5,347
12,824
iskenderun-Hatay
Çizgi romanlar bize gerçek dostluğu örneklerle anlatır. Maalesef günümüzde gerçek dostluk yoktur, gerçek dostluk sadece lafta ve süslü sözlerde kalmıştır. Ama çizgi romanlarda öyle mi? Tom Braks maceradan maceraya Tonton ve Baronla birlikte atılır.Kit Taylor'un ihtiyar Franki'si Gringo'nun Dasti'si vardır. Bu insanları bir arada tutan gerçek dostluktur.Gerektiğinde son kuruşlarını arkadaşları için harcamaktadırlar.Ama günümüzün yoz kültürünün çirkin insanları öyle mi? Onlar sadece facebook'taki sahte dostluklarıyla övünen budalalar değiller mi?
 

The_DarknesS

Yönetici
Çeviri & Balonlama
17 Nis 2010
9,538
28,575
İzmir
Sevgili Lami Tiryaki,
Yazılarını büyük bir keyifle okuyorum.
Çok güzel noktalar buluyorsunuz.
Geçende paylaştığınız Ecem Yayınlarıyla alakalı yazınızı da ayrı beğenmiştim.
Çiko ve Zagor ayrılmaz ikilisinin dostluğunu çok güzel anlatmışsınız.
Keyifle okudum.
 

Lami Tiryaki

Onursal Üye
21 Nis 2009
513
3,727
Arkadaşlar,
Okuduğum, okurken paylaşamadan edemediğim ve yazıya döktüğüm duygu ve düşüncelerime gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederim. Okurken hissettiklerimiz paylaşınca güzel oluyor bence. Maalesef işyerinde mola aralarında yazabildiğimden imlayı yeterince dikkat edemeden ve düzeltemeden yazıyı kaydediyorum. İmla ve editoryal yanlışlarım için kusura bakmayın.

Selamlar, sevgiler
Lami Tiryaki
 

albay

Süper Üye
14 May 2010
1,143
4,901
güzel bir yazıydı. çiko olmak istermisiniz sorusunu görünce karşıt soru ürettim. ne olmak istemezsiniz ? kahramanlardan, kahraman yancılarından, hatta tek macerada olan , hatta tek karede bile görünen herkes olmak isterim ama çiko olmak istemezdim. çiko olacağıma ağaç dalı bile olsam razıyım. hatta o kadar sevmiyorum ki yolda görsem ağzını burnunu kırardım. mütamadiyen her fırsatta adım adım takip eder belalısı olurdum. kılım sana çiko, sevmiyorum seni süt oğlan... sivilde çıkma karşıma :)
 
Son düzenleme:

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,577
34,703
İstanbul
Sevgili üstadım; bu yazınızı da tıpkı diğerleri gibi büyük keyif alarak okudum.

Bu güzel paylaşımlarınızın hiç ardı arkasının kesilmemesi dileğiyle, kalın sağlıcakla..
 

Beymelikli18

Onursal Üye
26 Eyl 2014
18,824
52,199
Kendi Koltuğunda
Bende çok duygulandım güzel yazılmış bir solukta okudum dostluklar böyle olmalı çizgi diyarındaki dostluklarda böyle işte dostları için arkadaşları için işten güçten saatlerce günlerce tarama yapanlar dost değilde nedirbir kuru teşekkür almak içinmi tarıyorlar çeviriyorlar balonluyorlar işte çizgi roman gönül dostlarıdır bunlar dost dediğin karşılıksız yapılan saygı sevgi dürüstlük erdemlik aklınıza iyi niyetle yapılan her şey bir gülümseme bir tebessüm bile karşısındakine dostluğu anlatıyor işte çizgi diyarı dostluğuda budur sayın arkadaşlarım
 

Hellblazer

Onursal Üye
31 Mar 2012
751
1,581
Gotham
Abi harika bir yazıydı , çok beğenerek ve duygulanarak okudum. Arkadaş ve dost gerçekten farklı 2 kavram. Her kişi dost olamaz. Yeri geldiğinde Çiko'muzu , yeri geldiğinde Zagor'umuzu doğru seçmeliyiz. Yazı için teşekkürler.
 

hüseyin aksakal

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
7 Eyl 2010
773
5,727
Kdz. Ereğli
Çiko, Zagor'a göre çok daha gözükara bir şahsiyettir. Zira bir şeyden korkmak yoktur Zagor'un kitabında. Oysa Çiko korkar... Korkar ama dostunu yalnız bırakmaktansa, ölümün kesin göründüğü en umutsuz görevlerde bile yanında yerini alır...
Soru şu:
Korkmadığıyla yüzleşene mi cesur diyeceğiz, yoksa korksa bile uğraştan geri kalmayana mı?
Solomon Kane'nin Zagor ÇR'lerindeki silüeti olan Cain, bir keresinde Zagor'a çiko için "Cesareti ve yeteneğinden şüpheli olduğunu, ancak gerçek dostun zor anında yanında bulunan olduğunu" söyler...
Zagor da "Görünüşü seni yanıltmasın, o kadar çok yaşamımı kurtarmıştır ki, şaşarsın" mealinde laflar eder.
Çiko'yu Zagor öykülerinden çıkarırsanız, "Hatalarıyla sevaplarıyla insan'ı, Zagor gibi bir idole ihtiyaç duyan İnsanlık'ı" da çıkarmanız gerekir ki bu durumda zaten Zagor'a ihtiyaç kalmaz. Zagor da Çiko'nun yardımına koşar, çünkü onun görevidir "İnsanlık"ı içinde bulunduğu her türlü çıkmazdan kurtarmak...
Sıradanlığımız içinde çözemediğimiz sorunlarla karşılaşan, kimi zaman sırf uygun düşer diye masum hile ve yalanlar içinde debelenen, dünya nimetlerinden yüce idealler için vazgeçmek istemeyen güçsüz insancıklar olarak içten içe hepimiz Çiko'ya benzediğimizi biliriz ama dünyevi hazları önemsemeyen, hile ve yalanla işi olmayan, güçlü Zagor'a öykünürüz. Tıpkı Çiko'nun yaptığı gibi...
Öykünün baş kahramanının Çiko değil Zagor olmasının nedeni de bence budur...
 
Son düzenleme:

ZagorSever1

Kıdemli Üye
21 Ara 2014
135
356
Zagor olmayı aslında kimse istemez. Zagor olmak zordur. Kızılderiler için baltalı ilahtır. Zayıflık gösteremez Hiç bir hastalığı bahane edemez. Her türlü düelloyu kabul etmesi şarttır. Geri adım atamaz. Rakipleri ölümüne saldırır o ise rakibini etkisiz hale getirip bırakır.5-10 kişilik kızılderili çetesine ya da silahlı gruba gözünü karartıp saldırır. Kuzey Amerika'nın soğuk iklimine rağmen yaz - kış kısa kollu tişörtle gezmeyi gerektirir. Buz gibi sulara hipotermi riskini umursamadan girmeyi gerektirir. Bir aile kurmak kitabında yoktur. O kendini barışın korunması ve mazlumları korumaya adamıştır.Vesselam Zagor olmak zordur.

Çiko olmak ise candır. Bir kabilenin 1 kışlık erzağını yiyebilir. Avlanmaya ihtiyacı yoktur. Zagor'a seslenmesi yeter. Aç kaldığı zamanlarda olur da o kadar da olsun. Zagor'da insan bazen canından bezdiriyor. Zagor'un yanında olup birbirinden güzel maceralara yakından tanık olmak. 1800'lü yılların coğrafyasını görmek doğayla iç içe yaşamak dünyayı gezmek için Çiko olmak harikadır.
 

muratusta

Süper Üye
14 Ağu 2012
570
2,146
İSTANBUL
Teşekkürler Lami Tiryaki bizler birer çizgi roman okuru olarak,sadece o romanı okuyup bir köşeye atan birileri değiliz.Romanı okuyup benimseyen kişileriz.Bunuda bu güzel yazınızda çok iyi belli etmişsiniz.Cep telefonunun ekranına bakıp top patlatan bir nesil olmaktansa ÇİKO olup boğulmayı yeğlerdim doğrusu sevgiler saygılar.
 

mfyrat

Yeni Üye
21 Ağu 2010
37
69
Lami Tiryaki dost konusunu gayet güzel 2 kahraman üzerinden açmışken, şu an ismini ve kahramanlarından emin olmadığım bir filmdeki repliki aktarayım:
- Dost uğruna ölmek kolaydır. Uğruna ölünecek dost bulmak zordur.

-Çizgi Roman Diyarı dostlara saygılarımla.
 

Lami Tiryaki

Onursal Üye
21 Nis 2009
513
3,727
Mükemmel bir yazı yüreğinize sağlık sizi merak ettim çok uzun zamandır facebook profilimde sizin profiliniz donuk umarım her şey yolundadır.





Sevgiler saygılar.

Merhaba,
Facebook hesabımı bazı özel nedenler dolayısıyla dondurdum. Başka sosyal medya hesabım da yoktur. İlginize teşekkür ederim.
Selamlar
Lami
 

Vergilius

Onursal Üye
25 Nis 2009
5,689
4,827
Okurken nerelere gittim bilemezsiniz sanki bütün Zagor külliyatı gözlerimin önünden su gibi akıp geçti çok tesirli bir yazı elinize yüreğinize sağlık :)
 
Üst