Özensiz Ama Önemli Bir Zagor Edisyonu; Ecem

Lami Tiryaki

Onursal Üye
21 Nis 2009
513
3,729
Moreno Burattini'nin ilk Zagor senaryolarından Kanlı Mesaj (Messaggio di Sangue) İtalya'da Ocak-Mart 1992'de 318-320. sayılarda yayınlanmış. Büyük ihtimal stoktaki malzeme yokluğundan bizde de Ecem Yayınları tarafından aynı yıl yayınlanmış olması gerekir. Gerekir diyorum çünkü ciltlerde tarih yazmıyor bilindiği üzere.

Macera gerçekten ilginç. Gizem, hazine, orman, kale, çiftlik, trajedi, Çiko, her şey var hikayede... Eh, bir de Ferri'nin muhteşem çizgileri var tabii. Özellikle Zagor ve Çiko'nun Rose Walley kalesini ilk gördükleri yağmur altındaki 2/3 sayfalık resim harika. Yazarının adını bilmesek tipik Sergio Bonelli senaryosu sanabiliriz. Demekki Burattini ilk dönemlerde Sergio Bonelli'yi örnek alıyormuş. Keşke buna devam etseymiş.

Maceranın yayınlandığı Ecem Zagor Serisi edisyonundaki özensizliğiyile dikkati çekiyor. ilk 8 sayıda orijinal kapaklar kullanan seri, ruhsuz bir Zagor logosuna sahip. Kapak içindeki Ecem Yayınevi bilgisi haricinde yayınevine ait herhangi bir logo veya bilgi yok.

8 sayının ilk 6 adedi iki cilt halinde tekrar ciltlenip Süper Albüm adıyla yeniden piyasaya verilmiş. 66 sayfa şeklinde basılan 9. sayı, kapaksız halde 3 numaralı Süper Albüm'ün içine yerleştirilmiş. Sayı 9 olduğunu sayfa altındaki bilgiden anlıyoruz. Bu 3. Süper Albüm için, orijinal eski kapaklardan birini kullanmışlar. Kanlı Mesaj, 8. sayıda başlayıp 66 sayfalık 9. sayıda devam ediyor. 4 numaralı Süper Albüm'de sona eriyor. Bir maceranın 3 bölümde yayınlandığı ve her 3 bölümün de farklı edisyonlarda yayınlandığı belki de Türk çizgi roman yayıncılığındaki tek örnek sanırım Kanlı Mesaj olmuş. Özellikle 260 sayfalık 4 numaralı Süper Albüm'de ne yayıncı adı, ne iç sayfalarda sayı-albüm numarası vs hiç bir şey yok. Zagor adı, fiyat ve Süper Albüm 4 haricinde en küçük bir bilgi kırıntısı dahi konulmamış. Kapak olarak Çiko Şerif albümünün orijinal kapağını kullanmışlar. Büyük ihtimalle macerayı bitirmek için basılmış çizgi roman tarihimizin "en sade" albümü olmuş! Albümün sayfa sayısını tutturmak içinde, Kanlı Mesaj sonrası bölümlere Rapid City isimli eski bir macerayı-yarım bırakmak suretiyle-koyup yayın hayatlarını sonlandırmışlar.

Tay Yayınları'nın devamı olarak bildiğimiz Ecem, standart bir başlangıç yapıp, en özensiz ve sade formatla yayınını bitirerek belkide bir devri sona erdirmiş(sonrasında AD Yayıncılık devri başlıyor). Yayın yelpazesinde Tommiks, Teksas ve Kızılmaske'yi de barındıran bu çok önemli ama son derece özensiz edsiyona sahip yayın dönemini nahif bir duyguyla anıyorum. Her şeye rağmen ardılları çağdaş yayıncılara göre hala daha sağlam, daha iyi baskılı taş gibi kitaplarıyla varlığını sürdürmeye devam ediyor.

Selamlar
Lami Tiryaki
 
Son düzenleme:

denizkara

Yeni Üye
28 Mar 2010
53
72
denizci
Çok sağol dostum, harbiden sayende hep öğreniyorum bunları, bak bir tane Ecem buldum :)

csvgnk90m4dpptxv6.jpg
 
Üst