Fransızca Mister No Kapakları

GüvenGüven

Süper Üye
19 Ocak 2010
1,093
5,323
Bandırma
Bildiğiniz üzere 1975 yılında yayın hayatına merhaba diyen Mister No, yalnızca ülkemizde değil; İspanya, Portekiz, Brezilya, Yunanistan ve Demir Perde Yugoslavyası'nda da oldukça popüler olmuş bir kahraman. Bununla birlikte yaygın kanı; Fumetti'nin pek Fransa ve Belçika raflarında yer almadığı gibi, Frankofon eserlerin de İtalya'da rağbet görmediği şeklindedir. En azından ben İtalya'da çizgi roman ile ilgilenen, okuyan, alan ve satan kime Asterix'i sorduysam, "Asterix mi ? O da ne demek ? Biz öyle bir çizgi roman bilmiyoruz." Şeklinde olmuştu. Aslında bal gibi biliniyor da; milliyetçi damarlarının kabarması sonucu bilmezlikten geliniyor... Bir çoğumuzun elinden İtalyanca Asterix de geçmişliği var, Blake et Mortimer de, Red Kit de... Neyse şimdi konumuz bu değil.

Fumetti'nin Fransa'daki macerasına dönecek olursak; bizi şaşırtan biçimde karşımıza Mister No çıkar. Gerçi çizgi roman âleminde artık ne göreceğiz de şaşıracağız artık ? (Şaşkınlık filan yok da, aksine şu Covid-19 melanetinin kol gezdiği günlerde can sıkıntısı var. Belki ondan şaşırıyorumdur...)


Mister No, Fransa'da yayın hayatına Mayıs 1976'da başlıyor ve Mayıs 1990'da 171. sayının yayınlanması ile son buluyor. Ancak bu süre zarfında ikisi 1986'da olmak üzere bir cildi de 1987'de yayınlanan toplamda üç sayı Special yayınlanıyor.



Lafı fazla uzatmadan kâh Ferri çizimlerinin küçük rötüşlarla tekrar kullanıldığı, kâh Diso çizimi iç sayfa karelerinin renklendirilerek kapak hâline getirildiği, kâh başlı başına yeni kapak kompozisyonları oluşturulmuş Fransızca Mister No kapakları ile sizleri baş başa bırakıyorum.


Buradan indirebilirsiniz;
 

toxine

Onursal Üye
11 Mar 2013
997
3,280
Tespit edilemedi

Nette İtalyanca frankofon hatta mangalara dahi rastlanıyor. Ancak,
popülarite olarak fumettiler Fransa'da, frankofonlar İtalya'da tutmamış
olabilir. Zira Avrupa'nın en büyük iki pazarı (bana göre) kendine özgün
stilleriyle birer rakip. Rekabete comicsler ve mangalar da dahil.
Amerika'da popüler frankofon ya da fumettiye rastlamak zor gibi,
mangalar bir adım önde (frankofon ya da fumettiye göre) olsa da
Amerika'da süper kahramanlar ön planda (Marvel ve DC).
Bir de arz talep meselesi vs. etkenler de olabilir.

Dipnot: İtalyanca frankofonların siyah beyaz basımına daha çok
rastladım.
 
Üst