The Great Comic Book Heroes - Jules Feiffer (Playboy Yazısı,1965)

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

The Great Comic Book Heroes - Jules Feiffer
(Playboy Yazısı,1965)

(Büyük Çizgi Roman Kahramanları)
İngilizce, Makale
Playboy Dergisi (ABD)
Yayın tarihi: 1965
9 büyük boy sayfa, CBR (13 MB), s/pdf/a (13 MB)



Untitled-1.jpg

CBR versiyonu
pdf versiyonu


Bir tarihte külliyetli miktarda eski Playboy dergilerinden satın almıştım. Dergi kitap çok ucuzdu bir zamanlar (70'ler, 80'ler), bit pazarında, şurda burda yerlerde sergilerde satılırdı, satan kişiler bunları kağıt hurdacılarından, seyyar eskicilerden ve yabancıların oturduğu apartmanların kapıcılarından kiloyla almış oldukları için bir an önce bu ağır yüklerinden kurtulmaya bakarlardı, günün sonunda evlerine daha hafif yüklerle dönmek işlerine gelirdi. Bu kişilerin mesleği kitapla ilgili değildi haliyle, bu sergicilik işini ekmek parası için ikinci iş olarak yaparlardı. Kitaplar/dergiler hakkında bildikleri biz müşterilerinden duyduklarıyla sınırlıydı. İçten pazarlıklı müşteriler ucuza kapatabilmek için kitabın değerini belli etmezler, hatta kitabı kötülerlerdi! Bense onlara kitapların gerçek değerlerini bir bir söylerdim. Bu nedenle Pazar sabahları bu sergiciler benim gelmemi dört gözle beklerler ve bana çay ısmarlamak için adeta yarışırlardı (tabi bunda çok alışveriş etmemin de payı vardı!).
Not: Aradan çok uzun yıllar geçtikten sonra bu işe devam eden bazılarının (ya da onların çocuklarının) dükkan açarak kitaplar hakkında müthiş eksperler haline gelmiş olduklarına da şahit oldum.

İşte Playboy dergilerini bu sergilerden birinden almıştım. Ama yer darlığı, taşınmalar ve çocukların büyüyor olması nedeniyle çoğunu atmıştım. Bazılarının ilginç sayfalarından derlemeler yaptım, birkaç cilt böyle ortaya çıkmıştı. Hatırlatmama gerek yok, Playboy kendine özel bir felsefesi olan, estetiğe, sanata ve edebiyata önem veren bir dergiydi, sanıldığının aksine çıplaklık dergide belli bir dereceye kadar yer alıyordu (bazıları okumadıkları için bu dergiyi Hustler vs gibi pornografik dergilerle aynı kategoriye koyarlar, halbuki hiç de öyle değildir). Keşke imkanım olsaydı da bu dergilerin tam bir koleksiyonunu yapabilseydim.

Buradaki "Büyük Çizgi Roman Kahramanları" başlıklı 9 sayfalık makaleyi de 1965 yılına ait bir Playboy'dan çıkarmışım ve diğer ilginç makalelerle birlikte ciltlemişim (tam tarihini not almamışım ne yazık ki). Ciltten sökerek size sunuyorum. Makalenin yazarı "Jules Feiffer" aynı yıl konuyu genişleterek kitap olarak da yayımlatmış.
7006358-1.jpg

Jules Feiffer aynı zamanda bir karikatürist. Pulitzer ödüllü bir karikatürist (şimdi 90 yaşındaymış). Uzun yıllar Will Eisner'le birlikte çalışmış. Üstelik çok ünlü bir filmin, "Carnal Knowledge" (bizde "İlk Defa" adıyla oynadı) filminin senaryosunu da yazdı. Jack Nicholson, Candice Bergen, Ann-Margret ve Art Garfunkel'ın oynadıkları filmin senaryo kitabını 6 yıl önce forumda sunmuştum (Jules Feiffer - Carnal Knowledge)
 
Son düzenleme:
Üst