Cizginin Kahramanları Belgesel

ekenciz

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
13 Eyl 2009
2,988
13,484
cizginin-kahramanlari-afis.jpg

TRT'nin yayınladığı üç bölümlük belgesel.

"ALTIN ÇAĞA GİRİŞ", "MİZAHIN YÜKSELİŞİ" ve "DİJİTAL ÇAĞIN ETKİSİ" başlıkları ile üç bölümden oluşan "Çizginin Kahramanları" adlı programda; bir hikâye anlatma sanatı olarak bilinen Çizgi Roman'ın, ülkemizdeki yerli üretiminin, geçmişten bugüne gelişim çizgisi ele alınmıştır. Program, yüzyılı aşkın bir süredir, Türkiye8217;deki çizgi roman olgusunu, iki önemli göstergeden yola çıkarak sorgulamaktadır. Birincisi, çizgi roman nasıl üretilirdi, nasıl hikâyeler anlatırdı? İkincisi ise, günümüzde geçmişten farklı olarak üretim çeşitliği ile nasıl hikâyeler anlatılıyor? Süreçleri ile irdelenmeye çalışılmıştır. Programda döneminin ve günümüzün öne çıkan yerli üretici-çizerleri, araştırmacıları ile yapılan röportajlar, belli olaylar, yayın ve yayıncılar, müteveffa kişilerle yapılmış söyleşilerden elde edilen tüm bilgi ve dokümanlar ışığında; zaman içerisinde Türkiye8217;deki çizgi roman olgusunun nasıl farklılaştığı anlatılıyor.Geçmişten günümüze yaşanan değişim, yerli üretici-çizerlerle, araştırmacılarla, yayıncılarla ve müteveffa kişilerle yapılan röportajlarda aktarılan bilgilerle ele alınmış, program süresinin elverdiği ölçüde elde edilen tüm belge ve dokümanlarla da belgelenmiştir. Belgesel programda, Türkiye8217;de bu işe gönül vermiş ve çizgi roman dünyasına önemli katkılarda bulunmuş çizerlerin tamamına yer verememiş olmanın üzüntüsünü yaşıyor olsak da, bu konuda kilometre taşı olarak kabul edilen değerli üstadları bir araya getirmeye gayret ettik. Bu yönüyle izleyicilerimizin, bu program sayesinde ülkemizdeki çizgi roman olgusu hakkında fikir sahibi olacakları inancındayız.
"Çizginin Kahramanları" adlı programın Senaryo Yazarlığı'nı ve Danışmanlığını Dr. Levent CANTEK üstlenmiştir. Çizgi roman konusunda pek çok görsel ve yazılı yayına imza atan Cantek, araştırmacı, senarist, yazar kimliği ile Türkiye'de bu işe gönül vermiş çizgi roman üreticilerinden biri olup, halen bir yayın evinde editör olarak çalışmaktadır.
Çizgi roman konusunun belgesel programa dönüşmesine fikir sahipliği yapan Karikatürist T. Yener ÇAKMAK ise programda danışmanlık hizmeti üstlenmiştir. Uzun yıllar gazete ve dergilerde karikatürleri yayınlanan Çakmak, arşivciliği ve Çizgi Roman konusundaki araştırmacı-yazar kimliği ile Türkiye8217;de tanınan bir isimdir. 19708217;li yıllarda revaçta olan Fotoroman yönetmenliği ve 19808217;li yılların ortalarında çocuklar için yaptığı filmlerle hem çizgi roman hem de sinema alanında önemli katkılarda bulunmuştur. Özgün müziklerini, Hacettepe Ün. Ankara Devlet Konservatuar8217;ı Öğretim Üyesi Besteci Dr. Onur ÖZMEN üstlendi. TRT8216;de birçok belgesel ve farklı içerikteki TV programlarına müzikleri ile renk katan Özmen, ülkemizde düzenlenmiş birçok ulusal ve uluslararası kültürel etkinliğe müziği ile katkı sunmuş bir isimdir. Seslendirmesinde ise, ülkemizde sinema ve TV'de yayınlanan, pek çok yerli ve yabancı çizgi kahramanın seslerine hayat vermiş edebiyatçı kimliğiyle birçok ödüle sahip olan yazar, seslendirme sanatçısı ve televizyon sunucusu değerli E.Yekta KOPAN katkı sağlamıştır.
Çizgi romanı konu alan bir programda içeriğe uygun görsel efekt ve animasyonların, çizgi roman kökenli bir elden çıkması kaçınılmazdı. Bu konuda ülkemizde ve yurt dışında pek çok çizgi romanda imzası olan, değerli çizer Yıldırım ÖRER başta olmak üzere, Bülent MORGÖK ve Turan DERTLİ belgeselin görsel bir zenginliğe ulaşması için değerli katkılarda bulunmuşlardır.
Link Alıntıdır

Kod:
turbobit.net/ewu1w8xm7ovh.html
turbobit.net/7yxlreyjwwgb.html
turbobit.net/lf5mhpodsnep.html
 
Üst