scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

Disney Karakterleri Zaman İçinde Nasıl Değişime Uğradı

Walt Disney'in yarattığı en önemli çizgi karakterlerin 1920'li ve 1930'lu yıllardan başlayarak zaman içerisinde uğradıkları değişiklikleri topluca gösteren bir sayfa sunuyorum. Bu karakterleri Walt Disney yaratmış olmakla birlikte onun için çalışan onlarca ressam vardı. Yıllar geçtikçe onların da katkıları ile bu karakterler birtakım değişiklikler geçirdi, farklılaştı, deyim yerindeyse tipler olgunlaştı. Başlarda bu karakterlerin biraz daha geride planda olan insansı özellikleri (antropomorfik özellikleri), sonradan daha fazla ön plana çıktı, tiplerin sevimlilikleri daha da arttı. Örneğin 5. sıradaki "Tahtabacak" (Pegleg Pete) 1930 yılındaki görüntüsünde oldukça hayvansı duruyor. Pantolonu ve ayakkabısı yok, ve tüylü ayağının uç kısmında sivri tırnakları göze batıyor. Yeleğinin altındaki vücut kılları yani kürkü tamamen ortada. 1934'te ise ona askılı bir pantolon giydirilmiş. 1941 yılına gelindiğinde ise insansı özellikler zirve yapmış. Bir 'hayvan' olduğu neredeyse belli değil. "Klarabella" karakterinin gelişimindeki seyir biraz farklı, 1933 yılında gelişiminde bir "geriye gidiş" yaşanmış, dört ayak üzerinde giden ve yerdeki otları koklayan, toynakları olan bir "inek" görünümünde resmedilmiş, ama 1935 yılında toparlanmış ve diğerleri gibi daha insansı bir görünüme kavuşmuş, parmaklarına da tekrar kavuşmuş. Aralarında en az değişim göstereni "Pluto" gibi duruyor, sadece renklenmiş. Bu planşta "Gufi" karakteri sanki çok az değişikliğe uğramış gibi gözüküyor, ama aşağıdaki videolarda onun da dikkate değer bir evrim geçirmiş olduğu anlaşılıyor.

Dsny_karaktr_degisim.jpg

Not: Aşağıdaki videoları izlemeden önce üstlerindeki paragrafları okumanızı rica ederim. Tekst büyük ölçüde videonun ses kuşağından çevrilerek özetlendi, yer yer başka kaynaklardan birkaç bilgi notu eklendi.

Miki Fare, Walt Disney ve Ub Iwerks'ün 1928'de Walt Disney Stüdyolarında birlikte yarattıkları bir karakterdir. Onu daha önceki karakterleri olan ve ona çok benzeyen "Şanslı Tavşan Oswald"ın yerine geçmesi için tasarlamışlardı. Bu bir zorunluluktan olmuştu zira Oswald artık Universal Stüdyoları'nın mülkiyetine geçmişti. Miki fare ilk kez 1928'de yarım kalmış bir kısa film olan "Plane Crazy"de gözükmekle birlikte, asıl 6 ay sonra "Steamboat Willie" kısa filmi ile boy gösterdi, yardımcı oyuncusu Minnie'ydi. Bu film o yılın gişe rekortmeni Buster Keaton filmi "Steamboat Bill,Jr"ın bir parodisiydi. Filmin bir özelliği de sesin komedi unsuru olarak kullanıldığı ilk Miki filmiydi. Bir diğer özelliği de Walt Disney'in filmde Miki'yi kendisinin seslendirmiş olmasıdır. Disney bunu uzun yıllar yaptı. Bu ses Miki'yi, başta en büyük rakibi "Kedi Felix" olmak üzere diğerlerinin önüne geçirdi. Kısa süre içerisinde de Miki filmleri başka ikonik değişimlere de uğradı, intikamcı "Tahtabacak" karakteri sahneye dahil oldu ve Miki'ye beyaz eldiven ve alametifarikası olan kısa pantolon giydirildi, gözbebekleri eklendi. 1940'ların başında da bir ara kuyruğu ortadan kaldırıldı.


Dünyanın en popüler çizgi karakteri Donald Amca, tam adıyla "Donald Fauntleroy Duck" ilk kez 1934'te "Akıllı Minik Tavuk" filminde ortaya çıktı. Seslendirme sanatçısı "Clarence Nash" ona o çok özel "ördek sesi"ni verdikten sonra da ünü arttı (Nash, Donald Amca'yı 50 yıl seslendirdi, 40'lı yıllarda Daisy'yi de seslendirdi). Donald Duck birkaç yıl boyunca başka karakterlerin yardımcı oyuncusuyken 1937'de "Don Donald" adlı filmde başrol oyuncusu oldu. Bu filmde kız arkadaşı "Daisy Duck" yaratıldı (filmdeki adı Donna), bir yıl sonra da üç yeğeni Tim, Cim ve Mim yaratıldılar, Donald Duck artık onların "Donad Amcaları" olmuştu. O andan itibaren de popülaritesi Miki Fare'yi geçti. 1932 yılında yaratılmış olan "Gufi" de yardımcı karakter olarak kadrosuna dahil olmuştu. 1940'ta 2. Dünya Savaşı sırasında Donald Amca farklı bir karaktere büründü ve propaganda filmlerinde gözüktü. Bunların en ünlüsü de Oscar ödüllü "Führer'in Suratı" filmidir. Savaştan sonra Avrupa'daki gösterim yasağı kalktı, Donald Amca'nın rolü değişti, onunla uğraşan ve bela çıkaran başka yaramaz karakterler kadroya girince, o artık bizzat bela çıkaran bir karakter olmaktan çıktı, diğerlerinin tacizlerini savuşturmaya başladı. Bu arada eğitim filmlerinde de rol aldı. Değişmeyen şey onun Miki Fare ile olan ezeli rekabetiydi.Donald Amca'yı Walt Disney yaratmıştı, ama onu geliştiren ve çizen ressamlar Dick Lundy'den başlayarak sırasıyla Fred Spencer, Carl Barks, Jack King ve Jack Hannah oldular, sonra onlarca ressam daha bunlara eklendi.


İkonik Disney karakteri "Gufi" ilk kez 1932'de seyirciyle buluştu. Disney animatörlerinden Art Babbitt tarafından çizilen bu uzun boylu antropomofik köpek karakterinin adı önceleri "Dippy Dawg"du ve beyaz sakallarıyla daha yaşlı olarak betimleniyordu. Onunla özdeşleşmiş olan gülme sesini ise seslendirme sanatçısı Pinto Colvig veriyordu. Sonradan tipi yeniden tasarlandı ve gençleştirildi, 1934 yılında ise adı Gufi olmuştu. Bu sakar ve yarım akıllı karakter Miki Fare ve Donald Amca ile popüler bir üçlü oluşturdular, birlikte ilk filmleri 1935 tarihli "Benzin İstasyonu"ydu. 1937'deki "Saat Temizleyicileri" filminde tipi ve giysileri biraz daha değişti, insan-köpek arası hibrid bir tip haline gelen Gufi artık konuşabiliyordu, ama Pluto ile aşırı benzerlikleri hâlâ seyircinin kafasını karıştırıyordu. Popülaritesi artınca önce sadece Donald'la ikili oluşturdular, daha sonra da 1930'da tek başına kendi filmlerinde gözüktü. 1944'te bu kez bir aile babası görünümüne evrilmiş ve onu yine Colvig seslendirmeye başlamıştı, adı da George Geef yapılmış, Gufi lakabı olarak kalmıştı. Daha akıllı biri olan Geef'in sakarlıkları azalmış ve normal bir sesle konuşmaya başlamıştı. 1965'te popülerliği azalmaya başladı. Ona ses veren sanatçı da ölünce durum daha da vahim bir hal aldı. 1983 yılında Gufi, "Miki'nin Noel Şarkısı" filmiyle tekrar ortaya çıktı ve bazı filmlerde gözükmeye başladı. Bunlardan biri de "cameo" rolünde gözüktüğü sinema yapımı, canlı karakterlerin çizgi karakterlerle harmanlandığı 1988 tarihli "Masum Sanık Roger Rabbit" ("Who Framed Roger Rabbit") filmiydi.

 
Son düzenleme:

Lobador

Çeviri & Balonlama
21 Tem 2015
1,263
9,896
Gerçekten harika bir konu olmuş, keyifle okudum. Çok teşekkürler sevgili scanfan.

Yakın zamanda Walt Disney'in kuruluşunun acı sürecini gösteren bir film izlemiştim. Bu konuyu görünce o film de tekrar aklıma geldi. İzlememiş arkadaşlara bu yazıyı okuduktan sonra o filmi de izlemelerini tavsiye ederim. (Eminim birçok online film sitesinde vardır.)

 
Üst