Amerikan İç Savaşı'nın Ölümcül Silahı "LeMat"

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,311

Amerikan İç Savaşı'nın Ölümcül Silahı
Konfederasyon'un LeMat Revolveri

Hani filmlerde veya çizgi romanlarda uyanık silahşör rakibiyle köşe kapmaca oynarken onun boşa giden atışlarını sayarak silahında kaç mermi kalmış olduğunu hesaplar, sonra da ortaya çıkar ve "saydım, altıncı mermini de harcadın, şimdi silahının boş olması lazım" der. Bu arada berikisi tetiği çeker, bir "klik" sesi duyulur, sahiden de silahı boşalmıştır, soğuk soğuk terlemeye başlar. Bizimkisi artık gereği neyse yapar! Ama bu senaryo her zaman tutmayabilir. Silahşörümüz rakibinin silahının standart bir altıpatlar (revolver) olduğu ve sadece altı adet mermi alabildiği bilgisinden yola çıkmıştır. Ancak ya karşısındakinin silahında altı mermiden fazla varsa, yani rakibi standart dışı bir silaha sahipse?

İşte buradaki "LeMat Revolver" da öyle standart dışı bir tabanca. Amerikan İç Savaşı başladığında Güneyliler'in envanterinde hazır bulunan bu tabanca dokuz mermi alıyor, yivsiz olan ikinci namlusundan da ayriyeten iri saçmalar atabiliyormuş. 1861-1865 yılları arasında devam eden Amerikan İç Savaşı sırasında Konfederasyon (Güney) Ordusunda bunlardan 2500 adet varmış. New Orleans'ta üretilen ve ağırlığı 2 Kg kadar olan tabancaların döner topununun kapsüllü bir ateşleme mekanizması vardır, yani mermi ayrı, kara barut ayrı, kapsül ayrı konuyordu. Kısaca LeMat Revolveri çağının ötesinde bir silahtı ama savaşın sonucuna pek bir etkisi olmamıştı. Şimdilerde koleksiyonerlerin gözdelerinden. Bir de İtalya'da bir firma bunların replikalarını üretiyormuş.

Bu bilgilerin bize faydası ne olacak? Fumettilerde veya diğer comicslerde, veya Western filmlerinde, özellikle de Spagetti Western'leri izlerken ilginç silahlar görürsek dikkat kesileceğiz! Bunlardan birini saptayacak olursak yanımızdakine "işte bu bir LeMat Revolver'dır ve özellikleri de şudur" diyeceğiz, ancak dedemin de bir tane vardı dememeliyiz, temkinli olmalıyız bu topraklara geldiğini sanmıyorum! Zaten popüler kültürde yerini almış bu silah. Örneğin "The League of Extraordinary Gentlemen" çizgi roman serisinde Allan Quatermain karakterinin elinde bir tane varmış.

"America's Civil War" adlı dergide bu revolverle ilgili bir yazı çıkmış. Dergiden bazı görseller:
Le_Mat_Revolver_ACW.jpg


 
Son düzenleme:

Kayıtsız Eleman

Süper Üye
13 Tem 2015
564
2,497
Anadolu Yakası
(İngilizce olan) Derginin ilgili sayısını buradan indirebilirsiniz:


Bu silahları History Channel'da görmüştüm. Hell on Wheels dizisinde de Güneylilerin genelde Colt ve Remington tabancalarını kuzeyli esir ya da ölülerden ele geçirmeye çalıştıkları, ayrieten Griswold isimli taklitlerini ürettikleri anlatılıyordu. Hatta Anson Mount'ın oynadığı Bohannon karakterinin tabancası da Griswold'tu.
 
Son düzenleme:
Üst